GFM

Типовой договор аренды

Recommended Posts

Часто мы сдаём/снимаем жильё, но не достаёт какой-то инспирации для составления договора аренды.

 

Предлагаю в этой теме, отталкиваясь от типового договора, придумать к нему таких элементов, от которых у арендодателя волосы дыбом зашевелятся, а арендатору - одна только польза.

 

Эта тема также может быть полезна и арендодателям, для того, чтобы, при торге с потенциальным арендатором, можно было не только уменьшать количество мебели, но и убирать "сладкие пункты". Мало ли - может некоторым финансово стеснённым арендателям понравится и строгий договор, лишь бы на 500 крон дешевле.

 

SMLOUVA O NÁJMU BYTU

<От кого> 
trvale bytem <Адрес обьекта аренды>
r.č.: ... 
bankovní spojení : ...
Tel.: ххх ххх ххх, e-mail: ххх@ххх.cz
Doručovací adresa: <Левый адрес> 
(dále jen “pronajímatel”) na straně jedné 
a
<Кому>
trvale bytem <Левый адрес>
r.č.: ...
Tel.: ххх ххх ххх, e-mail:ххх@ххх.com
Doručovací adresa: <Адрес обьекта аренды>
(dále jen „nájemce“) na straně druhé

uzavírají podle § 685 zákona č. 40/1964 Sb., občanský zákoník, ve znění pozdějších předpisů tuto smlouvu o nájmu bytu (dále jen „smlouva“) :
I.
Předmětem nájmu je byt 2+kk/B, nacházející se v 2.NP na adrese <Адрес обьекта аренды>. Bytová jednotka č. ххх je zapsána na LV ххх pro Katastrální úřad pro hlavní město Prahu, KP Praha. Byt se skládá z kuchyňského kouta, obývacího pokoje,  ložnice, chodby, koupelny, WC a balkonu. Celková podlahová plocha bytu je 48m2 (dále jen „byt“). Byt je vybaven nábytkem a zařízením, jejichž soupis bude uveden v předávacím protokolu, který je nedílnou součástí této smlouvy. 
II. 
1.    Pronajímatel přenechává nájemci do užívání byt uvedený v článku I. této smlouvy za účelem bydlení. 
2.    Nájemce prohlašuje, že s ním budou byt užívat tato další osoba:

<Имя сожителя>, r.č. ...,  trvale bytem <Прежний адрес>

III.
Byt pronajímatel přenechává nájemci k užívání na dobu určitou, a to od 1.7.2013 do 30.6.2015 s možností prodloužení smlouvy dle dohody mezi pronajímatelem a nájemcem. 
Byt bude předán nájemci dne 30.6.2013 při podpisu této smlouvy. Při předání a převzetí bytu bude smluvními stranami sepsán předávací protokol o stavu vybavení bytu, včetně odečtu měřitelných médií (elektroměr, vodoměr) a počtu klíčů, které byly předány, s uvedením zámků, resp. dveří, ke kterým přísluší, popř. dalších skutečností, na kterých se smluvní strany dohodnou při aktu předání. 
IV.
1.    Pronajímatel a nájemce se dohodli na smluvním nájemném za užívání bytu ve výši 11.000,- Kč (slovy: jedenáct tisíc korun českých ) měsíčně. 
2.    V  nájemném nejsou zahrnuty tyto poplatky za služby spojené s užíváním bytu: spotřeba elektrická energie v bytě, stočné, vodné, odvoz domovního odpadu, osvětlení a úklid společných prostor, odměna správce a pojištění domu. Tyto poplatky za služby spojené s užíváním bytu ( vodné, stočné, osvětlení a úklid společných prostor, odvoz domovního odpadu) budou hrazeny měsíčně spolu s nájemným paušální platbou (dále jen “záloha za služby”) ve výši 800,- Kč (slovy: osm set korun českých). Zálohy za služby budou pronajímatelem vyúčtovány 1x ročně na základě obdržených faktur od poskytovatelů těchto služeb. Případné přeplatky či nedoplatky z uvedených vyúčtování si účastníci této smlouvy vzájemně uhradí nejpozději do 30 dnů ode dne doručení vyúčtování. Elektroměr bude po dobu trvání nájmu převeden na nájemce. Pronajímatel dává tímto svolení, aby si nájemce v bytě zřídil, resp. aktivoval telefonní přípojku, která bude vedena na jeho jméno s tím, že nájemce si bude hradit veškeré poplatky, související s provozem této přípojky. Pronajímatel dává svolení, aby si nájemce umístil na zvonek a poštovní schránku svoji jmenovku.
3.    Nájemce se zavazuje hradit nájemné a platbu za služby tj. celkem 11.800,- Kč (slovy: jedenáct tisíc osm set korun českých) bankovním převodem na účet pronajímatele nebo předáním pronajímateli v hotovosti do vlastních rukou, a to vždy nejpozději do 25. dne kalendářního měsíce předcházejícího měsíci, za který se nájemné a záloha za služby platí. 
4.    Smluvní strany se dohodly, že nájemce uhradí při podpisu nájemní smlouvy bezpečnostní zálohu (kauci) ve výši 22.000,- Kč. Tato bezpečnostní záloha bude po dobu nájmu uložena na účtě pronajímatele. Bezpečnostní záloha bude použita pronajímatelem ke krytí nákladů spojených s odstraněním škod způsobených nájemcem a spolubydlící osobou na bytě a jeho vybavení, k úhradě dlužného nájemného, platby za služby a k úhradě smluvních pokut. V případě, že uvedené skutečnosti nenastanou, bude bezpečnostní záloha vrácena nájemci nejpozději do dvou týdnů od vyrovnání všech závazků nájemce plynoucích z této smlouvy. 
5.    Při podpisu nájemní smlouvy uhradí nájemce nájemné za období od 1.7. - 31.7.2013  t.j. 11.000,- Kč, dále zálohu za služby ve výši 800,- Kč a kauci ve výši 22.000,- Kč. Celkem tedy 33.800,- Kč. Pronajímatel potvrzuje podpisem této smlouvy převzetí částky 33.800,- Kč v plné výši. Další platby jsou již dle ujednání v měsíční frekvenci.
6.    V případě prodlení nájemce se zaplacením některé z částek dohodnutých v článku IV. této smlouvy, je tento povinen zaplatit pronajímateli smluvní pokutu ve výši 0,1 % z dlužné částky za každý den prodlení.


V.
1.    Pronajímatel se zavazuje přenechat předmět nájmu nájemci ve stavu způsobilém k řádnému užívání dle této smlouvy a zajistit nájemci plný a nerušený výkon práv spojených s užíváním předmětu nájmu po dobu trvání této smlouvy. Pronajímatel je povinnen opravit závady vzniklé na zařízení bytu a uhradit náklady spojené s těmito opravami, v případě že závady nevznikly v přímém důsledku jednání nájemce. Učiní to tak nejpozději po 14 dnů, aby nájemci nebylo omezeno užívání bytu.
2.    Pronajímatel neodpovídá za jakékoliv škody na majetku nájemce a spolubydlících osob vneseného do předmětu nájmu a není povinen uzavírat v tomto smyslu žádné pojistné smlouvy. Nájemci se doporučuje zajistit si na vlastní náklady pojištění souboru majetku nájemce a odpovědnosti za škody, způsobené nájemcem.
3.    Pronajímatel je oprávněn ve vhodnou denní dobu a to pro obě strany po předběžném oznámení, nejvýše však jedenkrát za 2 měsíce, předmět nájmu prohlédnout, aby zjistil, jak nájemce předmět nájmu udržuje, užívá, jakož i jeho technický stav a stav jeho vybavení. Nájemce je povinen tuto prohlídku pronajímateli či jím pověřené osobě umožnit. V případě havárie či neodkladné potřeby provedení oprav v předmětu nájmu je nájemce povinen bezodkladně umožnit pronajímateli či jím pověřené osobě vstup do předmětu nájmu.

VI.
1.  Nájemce se zavazuje :
•    platit řádně a včas částky dohodnuté v článku IV. této smlouvy a pečovat o předmět nájmu a jeho vybavení tak, aby na něm nevznikla škoda a užívat předmět nájmu a jeho vybavení pouze k účelu dohodnutému v této smlouvě,
•    oznámit pronajímateli potřebu oprav, které má pronajímatel provést a umožnit provedení těchto oprav (mimo oprav běžných), v opačném případě odpovídá za škodu, která nesplněním této povinnosti vznikla; v případě vzniku pojistné události ihned informovat pronajímatele,
•    odstranit veškeré vady a poškození, které způsobil na předmětu nájmu a jeho vybavení sám nebo ten, kdo s ním bydlí, nebo třetí osoby, kterým nájemce umožnil do předmětu nájmu přístup,
•    udržovat svým nákladem veškeré prostory předmětu nájmu v čistém a uživatelném stavu, zejména je povinen provádět běžné opravy a běžnou údržbu předmětu nájmu,
•    dodržovat veškerá protipožární a hygienická ustanovení a normy pro provoz nemovitostí a jejich příslušenství
•    jeden měsíc před koncem této nájemní smlouvy na vyzvání umožnit pronajímateli prohlídky s dalším zájemcem o nájem předmětu nájmu. Tato podmínka je závazná pouze v případě, že nebude prodloužena tato smlouva s nájemcem.
2. Nájemce není oprávněn přenechat předmět nájmu nebo jeho část do podnájmu třetí osobě, ani v něm provádět jakékoli  změny stavebního nebo dispozičního charakteru nebo úpravy technického vybavení a zařízení bez předchozího písemného souhlasu pronajímatele. 
3.  Povinnosti nájemce stanovené v této smlouvě se týkají i spolubydlící osoby, užívající předmět nájmu. Za plnění povinností vyplývajících z této smlouvy odpovídá vůči pronajímateli nájemce jak za sebe, tak i za tuto osobu.
VII.
1.  Nájem předmětu nájmu zanikne uplynutím doby, dohodou smluvních stran nebo písemnou výpovědí. 
2.  Pronajímatel i nájemce mohou ukončit tuto smlouvu výpovědí z důvodů porušení této smlouvy druhou smluvní stranou.      Výpověď  musí být písemná a zaslaná druhé straně. Výpovědní doba je 3 měsíce a začne běžet ode dne doručení   výpovědi druhé smluvní straně. Pronajímatel může vypovědět tuto smlouvu zejména z následujících důvodů : 
a)  nájemce využíval předmět nájmu k jinému účelu než k bydlení,
b)  nájemce přenechal předmět nájmu nebo jeho část do podnájmu bez písemného souhlasu pronajímatele,
c)  nájemce užíval i přes písemnou výstrahu předmět nájmu takovým způsobem, že pronajímateli vzniká škoda nebo mu hrozí značná škoda, 
d)  v důsledku změn nebo úprav předmětu nájmu nebo jeho vybavení provedených nájemcem bez souhlasu pronajímatele vznikla nebo hrozí značná škoda,
e)  nájemce je i přes upomenutí pronajímatele v prodlení delším než 15 dnů s placením nájemného či jeho části nebo s            jinou úhradou či její částí stanovenou v článku IV. této smlouvy. 
3. Smluvní strany si zasílají písemná oznámení na posledně uvedenou adresu. Písemnost je doručena, jakmile ji druhá strana převezme. Právní účinky doručení písemnosti má i odmítnutí zásilky. Doporučené zásilky nebo zásilky určené do vlastních rukou adresáta se považují za doručené pátým dnem po jejich předání držiteli poštovní licence. 
VIII.
1.    V případě ukončení nájemního vztahu dle této smlouvy je nájemce povinen bez odkladu předmět nájmu vyklidit a předat ho zpět pronajímateli ve stavu odpovídajícímu běžnému opotřebení a odstranit změny, které provedl na předmětu nájmu bez souhlasu pronajímatele. Škody způsobené nájemcem na  předmětu nájmu a na zařízení a vybavení předmětu nájmu je nájemce povinen uhradit nebo odstranit na své náklady nejpozději v den předání předmětu nájmu pronajímateli. 
2.     Pro případ, že nájemce nevyklidí předmět nájmu do 5 dnů po skončení nájemního vztahu, pak se smluvní strany dohodly na tom, že nájemce uhradí pronajímateli smluvní pokutu ve výši 500,- Kč za každý i započatý den prodlení s vyklizením předmětu nájmu.
3. Smluvní vztah na základě této smlouvy se automaticky prodlužuje o další rok, pokud jeden z účastníků smlouvy písemně nesdělí druhé straně ve lhůtě nejméně šesti týdnů před uplynutím sjednané doby trvání smlouvy, že o další prodloužení platnosti smlouvy nemá zájem.  
IX.
1.    Veškeré právní vztahy vzniklé na základě této smlouvy, i ty které nejsou přímo ve smlouvě upraveny, se řídí příslušnými ustanoveními zákona č. 40/1964 Sb., občanský zákoník, ve znění pozdějších předpisů a předpisů s ním souvisejících. 
2.    Nájemce potvrzuje, že si předmět nájmu dle této nájemní smlouvy prohlédl a shledal ho ve stavu způsobilém k řádnému užívání podle této smlouvy.
3.    Tuto smlouvu lze měnit nebo doplňovat pouze na základě dohody obou smluvních stran, a to formou číslovaných písemných dodatků. Tato smlouva se vyhotovuje ve dvou stejnopisech s platností originálu. Každá smluvní strana obdrží jeden stejnopis této smlouvy. 
4.    Smluvní strany prohlašují, že tato smlouva byla uzavřena svobodně a vážně, že je stranám této smlouvy srozumitelná a že jsou si vědomy právních důsledků z této smlouvy plynoucích. Na důkaz toho připojují své podpisy.

V Praze dne <дата>


....................................................    ....................................................
Pronajímatel    Nájemce

 

Для затравки - в договоре уже есть пара изюминок:

 

V nájemném nejsou zahrnuty tyto poplatky za služby spojené s užíváním bytu: elektrická energie, stočné, studená voda, odvoz domovního odpadu, osvětlení a úklid společných prostor

 

Чехи любят сюда добавить "atd", но в этом договоре - его нет.

 

Pronajímatel je povinen opravit závady vzniklé na zařízení bytu a uhradit náklady spojené s těmito opravami, v případě že závady nevznikly v přímém důsledku jednání nájemce. Učiní to tak nejpozději po 14 dnů, aby nájemci nebylo omezeno užívání bytu.

 

Вот за этот пункт иной раз даже и не жалко 100 крон приплатить к стоимости аренды :)

 

Pronajímatel je oprávněn ve vhodnou denní dobu a to pro obě strany po předběžném oznámení, nejvýše však jedenkrát za 2 měsíce,

 

Вот это вот умиляет. Можно не впускать наверное полгода хозяина в дом под предлогом "выгула собак" или того, что просто "голова болит". :)

 

Smluvní vztah na základě této smlouvy se automaticky prodlužuje o další rok, pokud jeden z účastníků smlouvy písemně nesdělí druhé straně ve lhůtě nejméně šesti týdnů před uplynutím sjednané doby trvání smlouvy, že o další prodloužení platnosti smlouvy nemá zájem.

 

По-моему, очень приятный плюс. Хотя-бы тем, что там ежегодная прибавка к квартплате не участвует. Просто продолжается действие договора само собой.

 

Чего не хватает этому договору (буду добавлять сюда по мере появления идей в теме):

 

1. Кауце возвращается с учётом процента по депозитному вкладу.

4. Smluvní strany se dohodly, že nájemce uhradí při podpisu nájemní smlouvy bezpečnostní zálohu (kauci) ve výši 22.000,- Kč. Tato bezpečnostní záloha bude po dobu nájmu uložena na účtě pronajímatele. Bezpečnostní záloha bude použita pronajímatelem ke krytí nákladů spojených s odstraněním škod způsobených nájemcem a spolubydlící osobou na bytě a jeho vybavení, k úhradě dlužného nájemného, platby za služby a k úhradě smluvních pokut. V případě, že uvedené skutečnosti nenastanou, bude bezpečnostní záloha vrácena nájemci navyšena o úrokovou sazbu, stanovenou CNB na dobu trvání smlouvy a to nejpozději do dvou týdnů od vyrovnání všech závazků nájemce plynoucích z této smlouvy.

 

2. В случае, если арендодатель не починит поломки, ему по-идее должен был бы грозить штраф.

 

Чего бы арендатор хотел из него убрать (буду добавлять сюда по мере появления идей в теме):

Sdílet tento příspěvek


Odkaz na příspěvek
Sdílet na ostatní stránky
2. В случае, если арендодатель не починит поломки, ему по-идее должен был бы грозить штраф.

 

Чинишь сам (вызываешь мастера), а счёт за починку вычитаешь из квартплаты?

Sdílet tento příspěvek


Odkaz na příspěvek
Sdílet na ostatní stránky
Чинишь сам (вызываешь мастера), а счёт за починку вычитаешь из квартплаты?

 

А вот ты скажи это по-чешски, чтобы я это добавил как пункт для договора :)

 

 

Sdílet tento příspěvek


Odkaz na příspěvek
Sdílet na ostatní stránky

Про автоматическое продление договора написано в ГК, указывать не обязательно.

Sdílet tento příspěvek


Odkaz na příspěvek
Sdílet na ostatní stránky
Про автоматическое продление договора написано в ГК, указывать не обязательно.

 

Мы наверное разные ГК курим:

Oddíl třetí: Skončení nájmu

§ 676

(1) Nájem skončí uplynutím doby, na kterou byl sjednán, nedohodne-li se pronajímatel s nájemcem jinak.

Sdílet tento příspěvek


Odkaz na příspěvek
Sdílet na ostatní stránky
Надо курить ГК уже в новой редакции ;-)

 

Дык ещё же два месяца можно старый докуривать. :)

 

Хотя, да, я тут не в тему с этим договором - ведь после вступления в силу нового ГК, эта версия договора превращается в тыкву.

Sdílet tento příspěvek


Odkaz na příspěvek
Sdílet na ostatní stránky

Как раз в тему. Пока Кодекс вступает в силу подготовить проект договора, где все диспозитивные сформулировать императивно в свою пользу;-)

Sdílet tento příspěvek


Odkaz na příspěvek
Sdílet na ostatní stránky

А что, по депозитам какие-то значимые суммы начисляются, чтоб так заморачиваться с кауце?

Sdílet tento příspěvek


Odkaz na příspěvek
Sdílet na ostatní stránky
А что, по депозитам какие-то значимые суммы начисляются, чтоб так заморачиваться с кауце?

 

Každá koruna se počítá.

 

C 30 000 кауцы будет почти 1000 в год при хорошем раскладе.

Sdílet tento příspěvek


Odkaz na příspěvek
Sdílet na ostatní stránky

Я не могу понять, вы что, хотите своим договором "однобоким" со стороны арендатора, диктовать условия арендодателю?

Или рассчитано на то, что арендодатель не будет вчитываться в этот договор. Так насколько знаю практически у всех арендодателей свои уже составленные договора, которые они , совместно с Вами могут несколько подкорректировать.

Но рассматривать Ваш договор, я предполагаю они даже не будут.

Sdílet tento příspěvek


Odkaz na příspěvek
Sdílet na ostatní stránky
Но рассматривать Ваш договор, я предполагаю они даже не будут.

 

Я хочу наваять шаблон, который вполне можно использовать для торга. Я допускаю, конечно, что его никакой арендодатель не примет в оригинальном виде, но иметь его ввиду было бы полезно при обсуждении разных моментов.

 

Всё же ж гибко ж. Арендодатель деньги берёт не только за сам факт выдачи ключей, а за то, в каком обьёме он потом эту аренду сопровождает. Например, договора, в которых арендодатель обязан ещё и обеспечить чистоту в жилище, естественно, будут дороже именно на цену этой службы.

 

Ну и, потом, представим себе на минуточку, что есть две одинаково привлекательных квартиры (в вакууме), идём к хозяевам, и предлагаем поправки. Кто из них больше прогнётся в принятии пунктов из однобокого договора, с тем и подписываем.

Sdílet tento příspěvek


Odkaz na příspěvek
Sdílet na ostatní stránky
Ну и, потом, представим себе на минуточку, что есть две одинаково привлекательных квартиры (в вакууме), идём к хозяевам, и предлагаем поправки. Кто из них больше прогнётся в принятии пунктов из однобокого договора, с тем и подписываем.

мне кажется, что с т.з. арендодателя, проще послать такого умника к хренам, в крайнем случае скинуть тыщу, и пустить более смирных постояльцев :)

Sdílet tento příspěvek


Odkaz na příspěvek
Sdílet na ostatní stránky
2. В случае, если арендодатель не починит поломки, ему по-идее должен был бы грозить штраф.

Все что ему грозит, это приостановление договора. Т.е. можешь съехать без выповедни лгуты забрав кауцэ.

Вообще забавные фантазии, далекие от реальности. :rolleyes:

1. Кауце возвращается с учётом процента по депозитному вкладу.

На время отсутствия у тебя кауцэ, это не твои деньги, и проценты тоже.

Sdílet tento příspěvek


Odkaz na příspěvek
Sdílet na ostatní stránky

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Odpovědět na toto téma...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.




  • Kdo si právě prohlíží tuto stránku

    Žádný registrovaný uživatel si neprohlíží tuto stránku