Recommended Posts

ČESKÝ TELECOM upozorňuje na nový typ podvodných volání.

 

ČESKÝ TELECOM varuje zákazníky před novou formou pravděpodobně podvodných hlasových volání, která se objevila v průběhu tohoto víkendu. Velké množství náhodně vybraných telefonní čísel v České republice obvolávají automatické hlásky ze zahraničí. Volanému je v českém jazyce slíbena vysoká finanční výhra. Volajícího v některých případech nebylo možno identifikovat na displeji telefonního přístroje (skryté volání).

 

Příjemcům hovorů hláska sděluje, že o výhru se mají přihlásit na telefonním čísle 906 709 943 nebo 906 709 941. Jedná se linky se zvýšenou tarifikací (70,-Kč za minutu hovoru) v České republice, které byly přiděleny společnosti Aliatel. Hláska na těchto číslech navíc nepravdivě informuje, že cena za 5 minut hovoru je maximálně 70 Kč.

 

ČESKÝ TELCOM již podnikl řadu kroků k ochraně zákazníků. Podal například trestní oznámení u Státního zastupitelství na neznámého pachatele, předal podnět Úřadu na ochranu osobních údajů a připravuje podání na Český telekomunikační úřad.

 

Již v průběhu víkendu ČESKÝ TELECOM částečně identifikoval zdroje volání a postupně výrazně omezuje příchozí hovory toho typu do České republiky. Zároveň také vyzval zahraniční operátory k zamezení těchto volání do České republiky a společnost Aliatel k pozastavení vybraných čísel se zvýšenou tarifikací.

 

Vzhledem k předpokládanému postupu organizátorů takzvaného "telefonického spamu" je pravděpodobné, že operátoři i země odkud tato volání přichází, se budou postupně měnit. Také čísla se zvýšenou tarifikací v České republice, kam si má zákazník volat pro vyplacení výhry, se mohou různě obměňovat.

 

ČESKÝ TELECOM bude i nadále činit vše, co je v jeho silách , aby ochránil uživatelé pevných linek před takovými praktikami některých zahraničních i tuzemských telekomunikačních společností. Dále bude situaci sledovat a dostupnými technickými prostředky legálně a v nejvyšší možné míře bránit obdobným postupům na telekomunikačním trhu. V případě jakýchkoli nových poznatků bude samozřejmě také neprodleně informovat širokou veřejnost a podnikat další právní kroky.

 

Vladan Crha, tiskový mluvčí

Sdílet tento příspěvek


Odkaz na příspěvek
Sdílet na ostatní stránky

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Odpovědět na toto téma...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.




  • Kdo si právě prohlíží tuto stránku

    Žádný registrovaný uživatel si neprohlíží tuto stránku