Grim Fandango

Государство будет оперативнее возвращать фирмам

Recommended Posts

28.6.2004, Praha, zdroj: ČTK, HN

 

Až stovky milionů korun ročně mohou nyní ušetřit firmy, které nemají vůči státu nedoplatky, a mezi nimi zejména vývozci. Podle nového metodického pokynu ministerstva financí mají finanční úřady už v červnu zrychlit vracení nadměrných odpočtů daně z přidané hodnoty, informují Hospodářské noviny.

 

"Zhruba před měsícem jsme rozeslali na všechna finanční ředitelství dopis, že v případě firem, které nemají nedoplatky, nemusí s vracením čekat až na nejzazší termín," řekl HN mluvčí ministerstva Marek Zeman. Podle deníku tak po roce došla svého naplnění iniciativa Asociace exportérů, která se snažila, aby ministerstvo vracení odpočtů urychlilo.

 

Zatímco zákonná lhůta je 30 dní, podle loňského průzkumu Asociace byl průměrná doba od termínu podání daňového přiznání do připsání odpočtů na účet firmy necelých 32 dnů. Podle předsedy Asociace Jiřího Grunda má stát každoročně k dispozici odhadem 220 miliard korun.

 

Podle mluvčího Zemana přispěje ke zrychlení režimu i to, když firmy nebudou čekat s podáním přiznání na poslední chvíli a když ho navíc podají elektronicky. Úřady podle něj otálely s vracením daně kvůli stále se vyskytujícím pokusům o podvodné vylákání odpočtů DPH. Nejvyšší kontrolní úřad odhadl ztráty rozpočtu z těchto podvodů na 30 miliard korun.

 

Vývozci platí DPH za své vstupy, ale svým zahraničním zákazníkům účtují ceny bez DPH. Pokud vyvážejí převážnou část své produkce, je zaplacená daň vyšší, než daňová povinnost z prodeje v tuzemsku. Nadměrné odpočty se týkají i firem, které nakupují vstupy s 19procentní sazbou daně a prodávají zboží s pětiprocentní sazbou.

Sdílet tento příspěvek


Odkaz na příspěvek
Sdílet na ostatní stránky

Хорошая новость. Но не для всех актуальная :).

Sdílet tento příspěvek


Odkaz na příspěvek
Sdílet na ostatní stránky

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Odpovědět na toto téma...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.




  • Kdo si právě prohlíží tuto stránku

    Žádný registrovaný uživatel si neprohlíží tuto stránku