Recommended Posts

Депортация.

17. prosince 2008.

Cizinci se mohou bránit proti vyhoštění žalobami, rozhodl Ústavní soud.

 

Soudy budou muset přezkoumávat správní rozhodnutí o vyhoštění cizinců, kteří neoprávněně pobývali v Česku. Ústavní soud zrušil jednu větu v zákoně o pobytu cizinců, která soudní přezkum vylučovala. Cizinci se teď mohou bránit proti vyhoštění žalobami, které soudy už nesmějí odmítat bez projednání.

 

Procedura vyhoštění cizinců, kteří neoprávněně pobývají v Česku, tak bude od nynějška v řadě případů složitější a delší.

 

Zrušené ustanovení zákona dopadalo na ty cizince, kteří se v Česku zdržovali neoprávněně, například přišli o povolení k pobytu, případně v zemi žili pod falešnou identitou nebo bez dokladů. Podle předsedy Ústavního soudu Pavla Rychetského mají i takoví lidé právo na to, aby se mohli proti úřednímu postupu bránit u soudu.

 

"I tito lidé musí mít právo na to, aby jejich situaci posoudil nejen úředník ministerstva vnitra, ale aby se mohli alespoň v jednom stupni obrátit na nezávislý soud. I kdyby jenom jeden ze sta nebo jeden z tisíce uspěl v soudním řízení, bude učiněno spravedlnosti za dost," řekl Rychetský.

Soudní přezkoumávání = peníze navíc

 

Předseda soudu připustil, že soudní přezkoumávání bude pro Česko představovat určitou finanční zátěž. Cizinci, o jejichž vyhoštění se rozhoduje, totiž bývají umístěni ve vazbě. Mnoho z nich zřejmě možnost podat žalobu využije. "Česká republika již řadu let není státem tranzitním, pro řadu cizinců se stala zemí cílovou, kde by se velmi rádi usadili," připustil Rychetský.

 

Status cizince bez oprávnění k pobytu mohou mít v budoucnu například zahraniční dělníci, kteří v zemi zůstanou i poté, co kvůli finanční krizi přijdou o práci. V takovém případě totiž musí hned odjet do vlasti, což ale v řadě případů nedělají a v Česku zůstávají "načerno".

 

Návrh na zrušení ustanovení zákona podal Nejvyšší správní soud. Poukázal na to, že dosud neexistoval žádný objektivní a nestranný mechanismus k prověření oprávněnosti vyhoštění. Rozhodování tak nebylo transparentní a otevíral se prostor pro případnou korupci.

 

Podle Nejvyššího správního soudu je soudní přezkoumání v řadě případů žádoucí. Případné nezákonné vyhoštění totiž může představovat výrazný a obtížně napravitelný zásah do soukromého a rodinného života člověka.

 

Rychetský připomněl, že cizinci jsou v některých případech vyhošťováni do zemí, kde jim hrozí nebezpečí krutého zacházení, či dokonce smrti.

 

В помощь: http://translate.google.com/translate_t?hl...l=cs&tl=ru#

 

Пример: http://translate.google.com/translate?hl=r...1624_domaci_pje

 

Подробнее о депортации: delikty_RTF.rtf

Sdílet tento příspěvek


Odkaz na příspěvek
Sdílet na ostatní stránky

А мне вот пришел интересный вопрос. Гражданин Грузии получил депортацию в Чехии (пока не знаю причину), потом женился на гражданке Чехии. Брак, как я понял, зарегистрирован в Грузии. Теперь вот хочет как-то податься на воссоединение. Документы, конечно, у него не принимают. Или принимают, но отказывают в выдаче визы. Информации маловато, конечно, но вопрос можно сформулировать и так: стоит ли человеку в ближайшие, например, 5 лет после депортации предпринимать какие-то движения? У меня что-то, кроме какого-нибудь "Европейского суда" - на жалость давить, в голову ничего не лезет.

Sdílet tento příspěvek


Odkaz na příspěvek
Sdílet na ostatní stránky

Гы-гы-гы, тебе тоже "Миша из Грузии" ночью в Скайп постучался? :rotfl: Боян, короче :P

Sdílet tento příspěvek


Odkaz na příspěvek
Sdílet na ostatní stránky

И не Миша он вовсе! :crazy: Известный случай..........

Sdílet tento příspěvek


Odkaz na příspěvek
Sdílet na ostatní stránky

Да бог с ним с Мишей или кто это такой... Тема сама по себе присутствует. Личность тут ни при чем.

Sdílet tento příspěvek


Odkaz na příspěvek
Sdílet na ostatní stránky

Говорите, в Скайп Миша постучался :)

Так он и на форум скоро придет:

mishaf.jpg

Sdílet tento příspěvek


Odkaz na příspěvek
Sdílet na ostatní stránky

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Odpovědět na toto téma...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.




  • Kdo si právě prohlíží tuto stránku

    Žádný registrovaný uživatel si neprohlíží tuto stránku