Guest

Решение о строительство в Белоруси АЭС принято

Recommended Posts

По ссылке:

который все это время был у нас под носом, – из человеческих экскрементов.
Да, загнивают они там на Западе — человеческие экскскременты у них всегда под носом :^)

Sdílet tento příspěvek


Odkaz na příspěvek
Sdílet na ostatní stránky
Отходы доводятся быстрым нагревом до температуры 400-500 градусов по Цельсию в бескислородной среде (метод пиролиза), после чего углеродосодержащие газы конденсируются, превращаясь в темно-коричневую плотную маслянистую жидкость. Другие горячие газы перерабатываются и используются в процессе нагревания, доводя его коэффициент полезного действия примерно до 80%.

Как же могут называться установки, перерабатывающие говбиоматериал таким образом :D

Sdílet tento příspěvek


Odkaz na příspěvek
Sdílet na ostatní stránky
messir, судя по всему, серьезно по этой теме не будет дискутировать никто, кроме нас с тобой.

Посему - по старому знакомству - предлагаю тебе при первой встрече провести дружеский ликбез на тему "Альтернативные источники энергии в современной энергетике".

 

Ok.

Sdílet tento příspěvek


Odkaz na příspěvek
Sdílet na ostatní stránky
Вот теперь понятно почему срочно нужна АЭС.

 

Сайт

 

только ж о п а капец наступит значительно раньше, чем её построят.

Sdílet tento příspěvek


Odkaz na příspěvek
Sdílet na ostatní stránky

Ну так в жизни обычно и происходит.

Редкий хозяин сделает ремонт, раньше чем штукатурка на шею сыпаться начнет. :)

Sdílet tento příspěvek


Odkaz na příspěvek
Sdílet na ostatní stránky

Вот, кстати, одна из последних чешских статей на подобную тему, достаточно полно отвечающая на вопросы, зачем, почему и что из этого следует:

 

V Česku vyrostou stovky větrníků

 

Lidé z okolí Dukovan na Vysočině mají problém: firma ČEZ chce v jejich okolí postavit skoro čtyřicet stometrových větrných elektráren. Řadu místních, kteří si zvykli na soužití s jadernou elektrárnou, představa desítek vrtulí děsí.

Dukovanští ale nejsou sami. Investoři chystají po celé zemi stavbu stovek větrníků, na vrtule v okolí si tak budou muset Češi zvyknout. A navíc za energii šetrnější k životnímu prostředí spotřebitelé zaplatí nemalé peníze.

Dnes se v zemi točí asi šedesát větrných elektráren. "V příštích letech se jejich výkon nejméně zdesetinásobí na pět set až tisíc megawatt," odhaduje Josef Sedlák, ředitel firmy ČEZ - Obnovitelné zdroje, která chystá projekt větrného parku u Dukovan.

Podaří-li se plány investorů splnit, bude v zemi v roce 2017 vyrábět asi šest stovek vrtulí tolik proudu, jako jaderná elektrárna v Dukovanech. Víc jich domácí přenosová síť podle energetiků není schopna přijmout. Připojení stovek větrníků je pro společnost ČEPS, která přenosovou soustavu spravuje, vážný problém.

 

Větrníky za miliardy

 

"Pokud se dokončí projekty větrníků na stovky megawattů, zdraží se náš provoz nejméně o dvě a půl až tři miliardy korun ročně," říká ředitel ČEPS Vladimír Tošovský. Větrné elektrárny jsou závislé na počasí: když fouká vítr, jejich produkce nekontrolovaně roste, při bezvětří jejich výkon chybí.

ČEPS musí tyto odchylky vyrovnávat a právě to bude podle Tošovského stát až tři miliardy korun ročně.

Další peníze musí kvůli novým větrníkům firma vložit do stavby elektrických vedení a posilování dispečinků. "Náš investiční program je spočítán asi na 2,5 miliardy ročně - nejde ale výhradně o investice kvůli novým elektrárnám," říká Tošovský.

Poplatky za přenos elektřiny a služby spojené s fungováním soustavy jsou součástí ceny, kterou za elektřinu platí zákazníci. Větrníky se tak stanou dalším faktorem zdražování proudu, jehož cena už tak roste. "Větrná energie je hezká věc, ale bude nás něco stát, máme-li udržet naši síť stabilní," uvedl Tošovský.

 

Vítr, co jiného?

 

Větrné elektrárny jsou nyní jedinou cestou pro firmy, které chtějí investovat do energetiky.

Stavbu nových tepelných elektráren brzdí tenčící se zásoby uhlí. Trojkoaliční vláda chce zachovat ekologické limity těžby v severních Čechách, což možnosti investorů omezuje na pouhé dva nové elektrárenské bloky.

Jaderné zdroje se podle vládní koaliční dohody nemají stavět vůbec. Plynové elektrárny zvyšují závislost země na dovozu z Ruska, cena elektřiny z nich je nejistá.

Nový kabinet slibuje podporu obnovitelných zdrojů energie. Jenomže pro elektrárny na biomasu není na českém trhu zatím dostatek suroviny, která by se dala spalovat.

Pro nové hydroelektrárny nezbývá na domácích řekách téměř žádný prostor. Sluneční či geotermální zdroje jsou příliš drahé.

Investoři do větrníků dnes ve většině vyhlédnutých lokalitách čelí odporu místních lidí, někde se proti nim staví celé kraje: větrnou energii odmítlo například jihomoravské zastupitelstvo. Problémem je i zdlouhavé stavební řízení.

"Řada projektů se chystá čtyři až osm let," podotýká Sedlák. Ten by sice uvítal zjednodušení schvalovacího řízení, celkově je ale s přístupem státu k větrné energii spokojen. "Podmínky pro větrné farmy jsou u nás teď vhodné jako nikdy dříve."

Источник указать не могу, статья получена по внутрифирменной рассылке.

Sdílet tento příspěvek


Odkaz na příspěvek
Sdílet na ostatní stránky
A navíc za energii šetrnější k životnímu prostředí spotřebitelé zaplatí nemalé peníze.

IMHO.Если бы не надо было платить сверху - тогда все за "хранени простреди".

А если за охрану окружающей среды надо заплатить из своего кармана - то будут голосовать за Темелин и за Темелин-2.

Лишь бы не платить. B)

Sdílet tento příspěvek


Odkaz na příspěvek
Sdílet na ostatní stránky

Платить все одно в конечном счете нам, при любом раскладе. Если бы все определялось так просто...

Для иллюстрации, что именно имею ввиду, еще одна статья (следи за болдом):

Petr Petržílek, Milan Urban: Trojkoalice ohrožuje zásobování elektřinou

 

Podle koaliční dohody ODS, KDU-ČSL a Strany zelených nebude vláda plánovat ani podporovat výstavbu nových jaderných bloků a zachová územní limity těžby hnědého uhlí.

To znamená, že do roku 2010 nebude plánována výstavba nových jaderných kapacit, takže k roku 2025 pravděpodobně nemůže být k dispozici žádná jiná jaderná kapacita než dva bloky elektrárny Temelín. Dále to znamená, že budou v provozu pouze ty uhelné elektrárny, které budou mít dostatečné zásoby uhlí pro svůj další provoz. Jinými slovy vláda hodlá zajistit, aby z jaderných a uhelných zdrojů bylo v roce 2025 pokryto pouze asi 45 % tuzemské spotřeby elektřiny.

Jaká spotřeba v té době bude? Jestliže budeme vycházet z toho, že hospodářský růst bude pokračovat o něco nižším tempem a zároveň bude využit náš masivní potenciál úspor elektřiny - k čemuž nás nepochybně přinutí důsledky globální změny klimatu -, pak lze předpokládat, že bude hrubá spotřeba elektřiny stagnovat. To znamená, že by i v roce 2025 mohla být jako dnes, tj. kolem 70 TWh.

Ale v té době bude s jistotou k dispozici pouze jaderná elektrárna Temelín - s prodloužením životnosti Dukovan zřejmě vzhledem ke stavu tamních reaktorových nádob nelze počítat - a několik uhelných elektráren. I životnost těch současných totiž v té době skončí, k dispozici budou pouze nové či nově rekonstruované. Obnovitelné zdroje mohou dodat jen zhruba 15 TWh. Stále tak zůstává nepokrytá část spotřeby ve výši kolem 25 TWh.

Premiér Topolánek a ministr průmyslu Říman odmítají energetickou závislost na Rusku. To znamená, že výroba elektřiny ze zemního plynu český deficit kapacit na výrobu elektřiny v roce 2025 nevyřeší, protože tato vláda nebude jednat s Ruskem o zvýšení dovozů zemního plynu pro účely výroby elektřiny. Rusko je při tom pro nás jediným reálně a dlouhodobě dostupným dodavatelem zemního plynu (občasné problémy s tranzitem plynu přes Ukrajinu či Bělorusko vyřeší v příštích letech alternativní dopravní cesta přes Severní moře).

Co se týká posledního možného zdroje elektřiny (obnovitelných zdrojů a také úspor energie), koaliční dohoda jim vyjadřuje maximální podporu. V tomto směru lze trojkoalici pochválit. Potenciál obnovitelných zdrojů energie však má určité limity. Potenciál úspor je sice značný, ale reálně může pouze eliminovat nárůst spotřeby elektřiny.

Shrnuto: trojkoalice přímo či nepřímo pro výrobu elektřiny odmítá jak jádro, tak uhlí, tak i zemní plyn; obnovitelné zdroje a úspory k zajištění našich potřeb stačit nebudou. Masivní dovozy elektřiny jsou při tom spíše hypotetické, v okolí nebudou k dispozici potřebné kapacity.

Dokonce i u této vlády si však lze dosti těžko představit, že by úmyslně ohrožovala energetickou bezpečnost země. Nezbývá tedy než doufat, že koaliční smlouva není ve skutečnosti myšlena vážně. Pak už jde jen o to, zda je koaliční smlouva cár papíru pro premiéra Topolánka, který ve snaze dostat zelené do vlády nasliboval všechno možné, nebo pro některé představitele Strany zelených, kteří podvádějí své příznivce tím, že halasně na oko prosazují něco, o čem vědí, že od toho pak tiše ustoupí.

Autoři jsou stínovými ministry ČSSD

StYlus, спасибо, но он не секретный, а всего лишь мне неизвестный. :)

Sdílet tento příspěvek


Odkaz na příspěvek
Sdílet na ostatní stránky

:unsure: Я понял только одно, на уровне плательщика за энергию.

Если действительно не построят новые электростанции - дефицит электроэнергии будет большой и значит - электрика подорожает.

При этом, власть устраивает такое положение вещей. B)

Sdílet tento příspěvek


Odkaz na příspěvek
Sdílet na ostatní stránky

Мне кажется ,что надежды чехов на СЕГ в качестве альтернативы Украины и Белоруссии иллюзорны. Чтобы их заменить нужно минимум четыре таких СЕГ. Ну а насчет батьки я думаю,что чем быстрее построит АЭС тем лучше,только привязанность к России (ТВЭЛ) останется.

Sdílet tento příspěvek


Odkaz na příspěvek
Sdílet na ostatní stránky

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Odpovědět na toto téma...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.




  • Kdo si právě prohlíží tuto stránku

    Žádný registrovaný uživatel si neprohlíží tuto stránku