Grim Fandango

Summit EU – Ukrajina skončil ve slepé uličce

Recommended Posts

Čtvrteční summit EU – Ukrajina v Haagu nepřinesl žádný pokrok ve vzájemných politických ani ekonomických vztazích. Podle britského deníku The Independent došlo mezi představiteli Pětadvacítky a ukrajinským prezidentem Leonidem Kučmou k otevřené konfrontaci kvůli stavu občanských svobod na Ukrajině.

 

Souvislosti: Evropská unie a Ukrajina absolvují v červenci sérii dvoustranných jednání o podobě vzájemných vztahů v následujících třech letech. Kyjev usiluje o postupné vytvoření zóny volného obchodu, zjednodušení vízového režimu a o pootevření dveří k budoucímu členství v EU. Nic z toho se na včerejším summitu ukrajinské delegaci dosáhnout nepodařilo, naopak ještě více zlé krve v již beztak napjatých vzájemných vztazích vyvolal otevřený střet kvůli stavu lidských práv a občanských svobod na Ukrajině.

Sdílet tento příspěvek


Odkaz na příspěvek
Sdílet na ostatní stránky

ну вот
а все так мечтали...
упрощенные режимы... членство в EU...
конвертируемая гривна...
большая девятка...
...

Sdílet tento příspěvek


Odkaz na příspěvek
Sdílet na ostatní stránky

Имхо все тут понятно. Европа не делает ставку на Кучму и дает это всем понять. Посмотрим что будет после выборов.

Sdílet tento příspěvek


Odkaz na příspěvek
Sdílet na ostatní stránky

QUOTE (Jin @ Jul 15 2004, 15:55) а все так мечтали...
Кто "все"? Я не мечтал.

Sdílet tento příspěvek


Odkaz na příspěvek
Sdílet na ostatní stránky

QUOTE (graycrow @ Jul 15 2004, 17:13) Европа не делает ставку на Кучму и дает это всем понять. Посмотрим что будет после выборов.
ИМХО, там не только в Кучме дело.

 

Вот опущенная часть статьи:

 

Politika: Kučma reagoval velmi prudce, když premiér předsednického Nizozemska Jan Peter Balkenende a komisař pro vnější vztahy Chris Patten nadnesli kauzu Gongadze. Opoziční novinář Heorhij Gongadze byl nalezen mrtev v roce 2000; Kučma je všeobecně podezírán z toho, že si jeho vraždu objednal. Další jednání se týkalo prezidentských voleb, které jsou na Ukrajině naplánovány na říjen tohoto roku. Kučma by podle ústavy již neměl kandidovat a v průzkumech veřejného mínění zatím vede opoziční předák Viktor Juščenko. Kučma se snaží účelově prosadit zmenšení prezidentských pravomocí, což EU kritizuje. Balkenende Kučmovi také připomenul význam, který při volbách mají svobodná a nezávislá média.

 

Ukrajinský prezident na summitu vyjádřil nespokojenost s plánem rozvíjet vzájemné vztahy mezi EU a Ukrajinou v rámci tzv. Politiky sousedství. Ukrajina by se tím podle něj definitivně dostala do kolonky „sousedé“, což by dále snížilo její šance na členství v Unii.

 

Ekonomika: Ani v oblasti hospodářských vztahů nedosáhl ukrajinský prezident nic z toho, co si představoval. Perspektiva zóny volného obchodu zůstává vzdálena, EU navíc zatím odmítá přiznat Kyjevu status tržního hospodářství. To prakticky znemožňuje vstup Ukrajiny do Světové obchodní organizace. Podle Balkenendeho je třeba, aby Ukrajina nejprve změnila zákon o bankrotech a zavedla transparentní exportní politiku.

 

Další kroky: Další kola jednání EU – Ukrajina proběhnou v druhé polovině července. Podle pozorovatelů ale Unie nechce před říjnovými prezidentskými volbami udělat nic, co by oslabilo šance na vítězství proreformního a prozápadního Jusčenka.

Sdílet tento příspěvek


Odkaz na příspěvek
Sdílet na ostatní stránky

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Odpovědět na toto téma...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.




  • Kdo si právě prohlíží tuto stránku

    Žádný registrovaný uživatel si neprohlíží tuto stránku