Streljanyj

Всем рекомендую ознакомиться

Recommended Posts

Выдержка из одного документа, носящего программный характер (курсив и болд мои):

 

Povolení pro členy obchodních společností

 

V praxi se stále častěji objevuje tzv. účelové zakládání obchodních společností a družstev o velkém počtu společníků - cizích státních příslušníků. Tímto postupem se cizinci vyhýbají povinnosti vyžádat si pro zaměstnání na území ČR povolení a účelově tak obcházejí současně platný zákon o zaměstnanosti.

 

Podle návrhu nového zákona o zaměstnanosti se povinnost získat povolení k zaměstnání od úřadu práce bude vztahovat i na cizí státní příslušníky, kteří jsou společníky obchodních společností, statutárními orgány nebo členy statutárních orgánů obchodní společnosti nebo družstva a zajišťují-li pro obchodní společnost nebo družstvo plnění běžných úkolů vyplývajících z jejich předmětu činnosti.

 

Právní řešení účelového zakládání obchodních společností není zdaleka jen věcí pracovněprávních předpisů a zákonů o zaměstnanosti. Je nutné, aby zákon o živnostenském podnikání i obchodní zákoník byly novelizovány vhodnými ustanoveními, která napomohou zmíněné problémy obchodních společností řešit, zejména s důrazem na rozlišení závislé a nezávislé činnosti, na výkon předmětu činnosti a na plnění běžných úkolů, které z tohoto předmětu nevyplývají.

 

Při zaměstnávání cizinců budou dále platit nové povinnosti zaměstnavatelů. Budou povinni vést evidenci všech cizinců, které budou zaměstnávat nebo kteří k nim budou vysláni k výkonu práce zahraničním zaměstnavatelem. Zařazením povinnosti zaměstnavatele hlásit ukončení pracovního poměru cizince se snižuje příležitost k jeho následnému nelegálnímu zaměstnávání.

 

Evidenci cizinců, kterým bylo vydáno povolení k zaměstnání a evidenci cizinců, u nichž se povolení nevyžaduje, povedou rovněž úřady práce. V rámci potírání nelegálního zaměstnávání budou povinny neprodleně písemně oznámit policii zaměstnávání cizince bez povolení k pobytu, nenastoupení cizince na pracovní místo uvedené v povolení k zaměstnání, ukončení zaměstnání cizince před uplynutím doby uvedené v povolení a odejmutí povolení k zaměstnání cizinci.

 

Nová oprávnění bude mít cizinecká policie. Bude oprávněna vstupovat do objektů a zařízení zaměstnavatelů, aby mohla kontrolovat povolení k práci cizinců.

 

Připomínám, že legislativní opatření k potírání nelegální práce navržená v novém zákoně o zaměstnanosti a týkající se cizinců se nebudou vztahovat na občany států EU a na jejich rodinné příslušníky. Jejich práva a povinnosti na úseku zaměstnanosti se budou posuzovat stejně jako u občanů ČR.

 

Ani sebelepší právní předpisy, jak potvrzují zkušenosti ze zemí EU, problém nelegálního zaměstnávání nevyřeší. V tomto směru je nutná spolupráce všech státních orgánů, veřejné správy, neziskových organizací i odborů, a to nejen na úseku legislativy, ale i využitím vhodných technických a organizačních prostředků.

 

Mezi další vhodná legislativní opatření může patřit např.:

 

- V zákoně 326/1999 Sb., o pobytu cizinců na území České republiky a o změně některých zákonů, by bylo vhodné stanovit pobyt na území ČR pouze za jedním účelem s tím, že budou taxativně vymezeny možnosti slučování účelů pobytů u víz nad 90 dní. Dále je vhodné v legislativním procesu uvažovat o odepření cizinci vycestování z důvodů nesplnění závazků vůči státu (podobně jako v SRN) a jako důvod pro vyhoštění doplnit i výkon zaměstnání v rozporu s vydaným povolením;

 

- Stanovit přísnější kritéria pro povolování živností a především pro zakládání právnických osob všech typů;

 

- Jednoznačně rozlišit závislou a nezávislou činnost jak v příslušných ustanoveních živnostenského zákona, tak v příslušných ustanoveních pracovněprávních předpisů a respektování tohoto rozlišení v rámci plnění příslušných, zejména daňových předpisů, včetně potřebné právní úpravy evidence závislých činností vykonávaných mimo pracovněprávní vztah,

 

- Legislativní úpravu povolování pobytu zahraničních fyzických osob v ČR ve shodě s příslušnou rezolucí Rady Evropy přizpůsobit tak, aby jejich podnikání v ČR a povolení výkonu jejich samostatných výdělečných činností (kromě občanů států EU) bylo podmíněno předpokládaným přínosem dané činnosti pro Českou republiku;

 

- Přijetí potřebné legislativní úpravy podnikání právnických osob, zamezující stávající nežádoucí praxi spekulativního zakládání právnických osob (zejména veřejných obchodních společností) zahraničními fyzickými osobami;

 

- Přijetí opatření, která by umožnila příslušným kontrolním orgánům (zejména živnostenským úřadům a úřadům práce) účinně kontrolovat současný stav pracovní činnosti cizinců, zejména pokud jde o posuzování na její skutečnou povahu (jde-li o nezávislou činnost nebo skrytý pracovněprávní vztah) a vyvozování právních důsledků ze zjištěných skutečností;

 

- Zabránění zneužívání pracovních cest nebo dočasného přidělení k výkonu práce k jiné právnické nebo fyzické osobě k výkonu zaměstnání v okresech s horší situací na trhu práce;

 

- Vyřešení problémů s dohledáváním reálných zaměstnavatelů cizinců;

 

- Zvýšení kompetencí kontrolních orgánů, která dosud neumožňují rychlé zahájení kontrolní činnosti;

 

- Přijetí dalších dílčích legislativních úprav, zejména vyřešení otázek přenesení některých kompetencí v rámci zvláštních zákonů (např. zákona o zaměstnanosti) stanovených pro jiné orgány státní správy.

 

Řada z uvedených legislativních návrhů je již připravena k realizaci.

Sdílet tento příspěvek


Odkaz na příspěvek
Sdílet na ostatní stránky

Грустно, девушки... © :(

 

Оно, конечно - скоро сказка сказывается, да не скоро дело делается, в особенности с учетом национальной плавности ©. Нехорошие намерения, однако, налицо; и общая логика развития событий подсказывает, что в ближайшие пару лет ужесточения подхода нам никак не миновать.

Sdílet tento příspěvek


Odkaz na příspěvek
Sdílet na ostatní stránky

А почему специально для меня? Я как раз стараюсь избегать "левоватых" вариантов, если ты помнишь.

Sdílet tento příspěvek


Odkaz na příspěvek
Sdílet na ostatní stránky

Я действительно тебе благодарен, т.к. это очень серьезная и важная проблема, о появлении которой в будущем "столько говорили большевики":-)
В принципе, мне еще год назад было ясно, что надо постараться получить ПП даже для работы на собственной фирме. Тем более, что через бухгалтера был известен некий прецедент, когда учредители одной русской с.р.о. оформили для себя сей документ для работы на своей фирме. Правда, он брякнул разок, но с тех пор молчит как партизан.
Ну а теперь этим просто надо заняться в полный рост, ибо в этой стране законодательного дыма не бывает без реального полицейского огня:-)

Sdílet tento příspěvek


Odkaz na příspěvek
Sdílet na ostatní stránky

Говённая тенденсия, однако!
Фекально-канализационная.
Задумаемся.
Спасибо, товаристч Streljany за вовремя обращённое внимание на!

Sdílet tento příspěvek


Odkaz na příspěvek
Sdílet na ostatní stránky

А кто автор документа, носящего программный характер?
Где это опубликовано?
Или это некие рабочие материалы MPSV?
Тенденция в целом понятна и неизбежна, было бы интересно оценить сроки.

Sdílet tento příspěvek


Odkaz na příspěvek
Sdílet na ostatní stránky

Я это так разумею (на первый взглыд):
1/ Еднателем (сполечником) быть можешь, но не можешь получать з/плату.
2/ Если иностранец должен государству, то ему будет запрещен выезд с ЧР (сейчас точно наоборот:-)))
3/ На ЖЛ фигу сможешь работать на конвейре, или фабрике.
4/ А вот это не понял: "Законодательными норамами урегулировать способ предпринимательской деятельности юридических лиц с тем, чтобы ограничить настаящую негативную практику спекулятивной регистрации юридических лиц (особенно ВОС) иностранными физическими лицами". Это каким, интересно, способом?

Sdílet tento příspěvek


Odkaz na příspěvek
Sdílet na ostatní stránky

Целевая аудитория подобной новеллы, похоже, не совсем совпадает с участниками настоящего форума:-)

ucelove zakladani obchodnich spolecnosti a druzstev o velkem poctu spolecniku - cizich statnich prislusniku. Timto postupem se cizinci vyhybaji povinnosti vyzadat si pro zamestnani na uzemi CR povoleni...

Доходили иногда слухи о неких сполечностях с десятками выходоевропских учредителей, которые работали потом на народнохозяйственных объектах:-)
Но первая же волна, если таковая поднимется (в чем я не сомневаюсь), накроет и безобидные "семейные" с.р.о.-чки.
С другой стороны, если все же не выходить за рамки чешских реалий, то для последних ("семейных") новшество, скорее всего, выльется в еще одну нудную бюрократическую процедуру оформления и продления ПП для работы в собственном с.р.о. еднателем-редителем. И пока не устаканится процедура могут пасть и случайные жертвы...

Sdílet tento příspěvek


Odkaz na příspěvek
Sdílet na ostatní stránky

вот большая половина и разорится на платежах социальных, медицинских и налоговых.
Потому как например сейчас разрешения дают только при наличии более-менее реальной зп.

Sdílet tento příspěvek


Odkaz na příspěvek
Sdílet na ostatní stránky

QUOTE (Viktor @ Nov 27 2003, 09:07) А кто автор документа, носящего программный характер?
Где это опубликовано?
Или это некие рабочие материалы MPSV?

Нет, это не рабочие материалы MPSV, а Legislativní rady vlády České republiky.

Sdílet tento příspěvek


Odkaz na příspěvek
Sdílet na ostatní stránky

Если идея сформулирована и акценты расставлены, можете не сомневаться - соответствующая новела появится. А появившись, начнет медленно и неуклонно реализовываться.

Sdílet tento příspěvek


Odkaz na příspěvek
Sdílet na ostatní stránky

QUOTE (ajdar @ Nov 27 2003, 10:25) Целевая аудитория подобной новеллы, похоже, не совсем совпадает с участниками настоящего форума:-)

 


ИМХО, все выводы правильные, кроме процитированного. Выложить, что ли, еще одну часть документа для более полной картинки?

Sdílet tento příspěvek


Odkaz na příspěvek
Sdílet na ostatní stránky

Горазды вы пугать, дядьки. Особливо перед пивом. Айдар, мы уже всё поняли - будет реализовано, не надо повторять :). Вы бы, уважаемые, написали бы РКД - куда пойти, кому отдаться, чтобы, так сказать, прусеру незапланированного не приключилося.

Sdílet tento příspěvek


Odkaz na příspěvek
Sdílet na ostatní stránky

QUOTE (GDV @ Nov 27 2003, 11:41) ...мы уже всё поняли - будет реализовано, не надо повторять :)
Повторяется для особо тупых. Те, кто все понял, могут расслабиться:-)

 

И еще - все прусеры запланированы. К сожалению, не нами:-)

Sdílet tento příspěvek


Odkaz na příspěvek
Sdílet na ostatní stránky

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Odpovědět na toto téma...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.




  • Kdo si právě prohlíží tuto stránku

    Žádný registrovaný uživatel si neprohlíží tuto stránku