Recommended Posts

Прочитал такую вот "новость":

 

Nad Prahou visí hrozba islámského terorismu. Potvrzují to shodně české zpravodajské služby, policie i Národní protidrogová centrála.

 

1. Не нагнетаю, ...

2. Предупрежден - значит вооружен! (с)

3. Насколько вообще авторитетна газета "Право"?

Sdílet tento příspěvek


Odkaz na příspěvek
Sdílet na ostatní stránky

Дык я чего и спрашиваю :)

Я по цвету не все местные газетки различаю, кто ж сразу поймет, красное это "Право", или желтое :)

 

Первая страница впечетляет громкими заголовками, прям Московский комсомолец 10-летней давности :)

titul1308.jpg

Sdílet tento příspěvek


Odkaz na příspěvek
Sdílet na ostatní stránky

Да, но говорят, что это последняя независимая газета, которую еще незапродали немцам...

Sdílet tento příspěvek


Odkaz na příspěvek
Sdílet na ostatní stránky

Независимых СМИ не бывает. Всегда есть те, кто платит. Так или иначе они влияют на содержание.

Sdílet tento příspěvek


Odkaz na příspěvek
Sdílet na ostatní stránky

Вчера в вечерних новостях полиция отмежевалась от утверждений газеты Право, а вообще у меня такое подозрение, что чехи только и ждут какого-нибудь теракта, что бы и о них заговорили в мире.

Sdílet tento příspěvek


Odkaz na příspěvek
Sdílet na ostatní stránky

Странно. Писал-писал, запостил час назад, проверил, ошибку поправил, проверил, ушёл. А оно всё исчезло. Спецслужбы работают?

 

Начнём сначала.

 

BIS popírá informace tisku, že Praze hrozí teroristický útok

    PRAHA 13. srpna (ČTK) - Bezpečnostní a informační služba

(BIS) nemá v současné době žádný signál, že by Praze ani

jakémukoli jinému místu v České republice hrozil teroristický

útok. Mluvčí BIS Jan Šubert tak reagoval na informace dnešního

Práva, že islámští teroristé plánují útok na Prahu.

    Deník mimo jiné píše, že teroristé údajně plánují pád

ultralehkého letadla s výbušninou na Staroměstské náměstí v Praze

či výbuch v tunelu metra pod hladinou Vltavy. Podle Šuberta by

takto koncipovaná zpráva mohla být pochopena jako šíření poplašné

zprávy, a to zejména proto, deník v článku vynechal podstatné

informace o tom, že BIS žádné náznaky hrozících útoků

nezaznamenala. Tyto informace BIS Právu poskytla, sdělil ČTK

Šubert.

    "O naznačených záměrech nemáme sebemenší poznatky a

věrohodnost této informace (útoky v metru a na Staroměstském

náměstí) se nám nepodařilo potvrdit...je jen velmi obtížné si

představit, že útok v zemi, která je sice potenciálním, ale

nikoli prioritním cílem teroristů, by byl proveden tak mimořádně

náročným, nákladným a komplikovaným způsobem," uvedl v dopise pro

Právo Šubert.

    Autor článku Práva Pavel Blažek ČTK řekl, že na zveřejněných

informacích trvá. Možnost, že by se případně dopustil šíření

poplašné zprávy, odmítá.

Вкратце по-русски:

У чешских спецслужб нет никаких данных о возможности теракта в Чехии, заявил их представитель Ян Шуберт в связи со статьёй в «Праве» (которая цитирует его же в почти противоположном смысле). По его словам, публикацию газеты можно воспринимать как распространение ложной тревоги [кажется, в Чехии за это можно и под суд], потому что газета в статье опустила существенно важную информацию, предоставленную ей спецслужбами (а именно как раз о том, что никаких данных о возможных терактах нет). Автор статьи тем не менее настаивает на своей версии.

 

А поскольку сама статья может уйти в архив, на всякий случай сами оценивайте степерь её «обьективности» и «обоснованности»:

 

Islámský terorismus ohrožuje i Prahu

 

Cílem mohou být také židovské památky * Mluví se o spojení s albánskou narkomafií

 

    Nad Prahou visí hrozba islámského terorismu. Potvrzují to shodně české zpravodajské služby, policie i Národní protidrogová centrála.

 

    Stovky mrtvých po pádu ultralehkého letadla v Praze na Staroměstském náměstí nebo v jeho okolí. Zatopené metro po mohutné explozi v tunelu metra procházejícím pod hladinou Vltavy. Stovky mrtvých návštěvníků při explozi ve sportovní hale. Tyto obrazy nepocházejí z katastrofického filmu a nejsou ani poplašnou zprávou. Tak údajně plánují islámští teroristé. Nikdo neví, jak daleko mají od těchto plánů k útoku.

 

Magické město a zhoubná nenávist

 

    Útočit by mohli například náložemi odpalovanými na dálku, nálety ultralehkými letadly s tonáží výbušniny okolo 160 kg řízenými buď sebevrahy, nebo pilotovanými na dálku. Letadla mají být sestavena na místě vzletu a startovat z luk nebo vhodných málo frekventovaných silnic v Praze a jejím bezprostředním okolí. Na cíl se mají dostat nízkým letem nad střechami nebo nad hladinou Vltavy.

    Islámští teroristé mají pro zaútočení na Prahu více důvodů. Podle experta na islámský terorismus je jedním z motivů až zhoubná nenávist islámských extrémistů k Židům. „Praha je pro židovské věřící významným poutním místem, a oni to dobře vědí. Počítal bych například s bombovým útokem na Staronovou synagogu a sousední židovský hřbitov,“ míní expert.

    To, že Praha je poutním místem pro Židy, potvrdil Právu český vrchní zemský rabín Karol Sidon.

    „Praha je pro věřící Židy skoro tak významná jako Zeď nářků v Jeruzalémě. Není to jen Staronová synagoga, hřbitov a památník holocaustu. V Praze žili významní představitelé židovské kultury,“ vysvětlil Sidon.

    Shromážděné informace o záměrech teroristů Právo předalo Bezpečnostní informační službě (BIS), civilní rozvědce a Národní protidrogové centrále. Obsahují soupisy více než 100 osob z prostředí islámského terorismu a narkomafie, které plánují útoky na Prahu.

    Informace jsou podle reakcí zpravodajských služeb a policie významné. „Velký dík za informace, jako celek jsou zajímavé, většinu z nich známe, některé jsou nové, údajně mnohé z nich, po vsazení do příslušných kontextů, se ukazují jako cenné,“ uvedl v oficiální reakci na poskytnuté informace k islámskému terorismu v ČR mluvčí BIS Jan Šubert.

    V otázce propojení teroristů s organizovaným zločinem připustil, že pachatelé z prostředí organizovaného zločinu „jsou schopni za příslušnou finanční částku násilný útok připravit a vykonat“.

    Věcnost informací Práva potvrdil i ředitel NPC Jiří Komorous. „Údaje o osobách by neměly být nyní zveřejněny. Narušilo by to operativní činnost policie,“ odpověděl Právu po seznámení se zaslanými informacemi o propojení teroristů s narkomafií Komorous.

 

Na útoky nejsme dost připraveni

 

    V případě pražského metra a záměru prorazit náložemi trasy metra v místech, kde tunely procházejí pod dnem Vltavy, jde podle Šuberta o mimořádně náročný, nákladný a komplikovaný způsob. „Nicméně i směrem k této možnosti orientujeme naši pozornost,“ řekl Právu Šubert. Metru bude nutné věnovat mnohem více pozornosti. Není tak kvalitně vybaveno bezpečnostní technikou jako londýnské metro, kde islámští teroristé letos úspěšně zaútočili. „Provozní části metra máme vybaveny bezpečnostní technikou zhruba na stejné úrovni jako v Londýně. Nemáme však kamerami střeženy vstupy do metra. A právě bezpečnostní kamery ve vstupech do metra v Londýně umožnily britské policii v krátké době odhalit teroristické útočníky,“ řekla Právu mluvčí pražského dopravního podniku Michaela Kuchařová. Náměstek pražského primátora pro bezpečnost Rudolf Blažek je si slabin v bezpečnostní ochraně metra vědom. „Chybí finance. Ale i tak hledáme řešení například v propojení a bezpečnostním využití kamerových systémů metra, policie a pražských komunikací. Bezpečnostní rada státu letos pro metro uvolnila 60 miliónů korun. Ještě je sice nemáme, ale i to pomůže,“ míní náměstek Blažek.

    Bezpečnostní ředitel pražského dopravního podniku Antonín Fedorko chce, aby přidělené milióny posloužily hlavně k nákupu bezpečnostních kamer a chemických čidel, která umožní okamžité určení nebezpečných látek. „Připravené cvičení složek integrovaného záchranného systému na téma teroristický útok na metro svědčí, že hrozby nepodceňujeme,“ řekl Fedorko.

 

Albánská ujednání?

 

    Teroristické hrozby nelze podceňovat i proto, že jsou plánovány s mnohaletým předstihem a připravovány v hluboké ilegalitě. Teroristé se navíc neštítí ničeho. Podle informací Práva mělo v roce 1998 dojít k dohodě mezi některými albánskými politickými a islámskými činiteli s přestaviteli vládních íránských revolučních gard a iráckých Husajnovských gard o Albánii jako „mateřské letadlové lodi“ pro teroristické operace a operace narkomafie s využitím Albánců, etnických Albánců a osob z rodin, které v 50. letech studovaly v České republice a dalších zemích bývalého sovětského bloku. Využity měly být jejich znalostí řeči, prostředí a jejich osobní vazby v určených zemích.

    Na dotaz po hodnověrnosti uvedené informace odpověděl mluvčí civilní rozvědky Bohumil Šrajer diplomaticky vyhýbavě. „Jako zpravodajská služba se nemůžeme veřejně vyjadřovat k informacím konkrétního charakteru. Tuto zdrženlivost si nelze vykládat jako potvrzení či popření relevantnosti dotazovaných údajů. Jde o postoj, který striktně dodržují zpravodajské služby celého světa,“ reagoval Šrajer na dotazy Práva týkající se albánských ujednání a údajů o teroristech, kteří jsou v zahraničí napojeni na českou arabskou skupinu. Ta i se zahraničními buňkami zaměřenými proti České republice má mít okolo dvaceti osob. Právo předalo ÚZSI kompletní jmenný seznam i s telefonními kontakty.

 

Pavel Blažek

Sdílet tento příspěvek


Odkaz na příspěvek
Sdílet na ostatní stránky

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Odpovědět na toto téma...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.




  • Kdo si právě prohlíží tuto stránku

    Žádný registrovaný uživatel si neprohlíží tuto stránku