AgentXXX

А какие новости по закону министерства труда?

Recommended Posts

Zákon č. 435/2004 Sb., o zaměstnanosti, se mění takto:

 

1. V § 13 odst. 3 písm. c) se slova "jinému zaměstnavateli" nahrazují slovy "jiné právnické nebo fyzické osobě".

 

2. V § 13 odstavec 4 zní:

 

"(4) Plnění běžných úkolů podle odstavce 3 písm. c) lze svěřit jen právnické nebo fyzické osobě, která má činnosti (úkoly), které jí mají být svěřeny, zahrnuty v předmětu své činnosti a bude je zajišťovat svými zaměstnanci, které k tomu účelu zaměstnává v pracovněprávních vztazích podle zákoníku práce, nebo jiné právnické nebo fyzické osobě; je-li pracovněprávní vztah zastřen vztahem obchodněprávním nebo občanskoprávním, považuje se za vztah pracovněprávní.".

Отсюда

Sdílet tento příspěvek


Odkaz na příspěvek
Sdílet na ostatní stránky

ясно

спасибо

я уж думал они еще чего нового вымыслили... :)

Sdílet tento příspěvek


Odkaz na příspěvek
Sdílet na ostatní stránky

Кстати - никто не вспомнил, а уже неделя прошла:

 

  * Zákaz zaměstnávat živnostníky platí; podle ODS budou firmy tápat

 

Podnikatelé by neměli zaměstnávat živnostníky na práce, které mohou vykonávat zaměstnanci. Rozhodla o tom dnes sněmovna, když přijala novelu zákona o zaměstnanosti. Předloha podle vlády uvedené vztahy jasně definuje a částečně tak zmírňuje současný zákaz takzvaného švarcsystému. Tento názor ale nesdílí ODS. Tvrdí, že přijaté znění připouští možnost různého výkladu a znovu přináší zbytečnou nejistotu podnikatelům.

 

"Vládní návrh na novelu paragrafu 13 zákona o zaměstnanosti je legislativní zmetek," prohlásila již ve druhém čtení poslankyně ODS Alena Páralová. Právě paragraf 13 upravuje podmínky najímání živnostníků. Praktikování takzvaného švarcsystému je zakázáno již od devadesátých let. Od loňského podzimu se za to ale zvýšila pokuta až na dva miliony korun.

 

Zástupci podnikatelů vítají i dílčí změnu k lepšímu. "S výsledkem jsme celkem spokojeni," řekl ČTK prezident hospodářské komory Jaromír Drábek s tím, že jím navrhovaná změna zákona byla srozumitelnější než ta, kterou poslanci schválili. Původní ustanovení pokládal za diskriminační, a chtěl se kvůli tomu obrátit i na Ústavní soud.

 

Drábek upozornil, že na hrubé nedostatky zákona upozorňoval již na podzim loňského roku. Vláda se však prý tímto problémem začala zabývat, až když se prokázalo, že znemožňuje tisícům živnostníků vykonávat jejich činnost.

 

Úplnou legalizaci švarcsystému prosazuje ODS. V úterý ale sněmovna nepodpořila senátní verzi zákona o zaměstnanosti, do které ODS zrušení prosadila. Stejný pozměňovací návrh navrhli občanští demokraté i nyní. Opět ale nebyli úspěšní.

 

Stínový ministr průmyslu a obchodu za ODS Martin Říman ve středu uvedl, že zákaz zaměstnávání podnikatelů na živnostenský list je největším problémem českých podnikatelů. Zákon byl prý dosud napsán tak přísně, že by při důsledném vymáhání zlikvidoval českou ekonomiku do půl roku. Finanční úřady prý musely mrhat časem i úředníky a přezkoumávat, které najímání pracovníků je ještě povoleno, a které již lze označit za nelegální.

 

ODS rovněž tvrdí, že ani nově přijatá verze není šťastná. Podle Páralové z analýzy odborníků na pracovní právo vyplývá, že prostor pro nejednotnost posuzování zůstal a novela je formulačně nešťastná. "Je ponecháno na úřadu práce, aby posuzoval, zda se nejedná o zastřený pracovněprávní vztah," uvedla. Její stranický kolega Miroslav Krajíček dokonce řekl, že jasně definovat uvedené podmínky nelze: "Tento zákon dláždí cestu do pekla našim podnikatelů a živnostníkům."

 

"Podle mého se touto změnou nic podstatného nemění, jen se upřesňuje stav, který svým způsobem omezuje přístup živnostníků k obchodním aktivitám, které hraničí s pracovněprávním vztahem a vyhovuje jim z mnoha důvodů," řekla Páralová. Novela je podle ní jednostranně zaměřena na povinnosti zaměstnavatele, ale neakceptuje práva živnostníků.

 

Ministr práce a sociálních věcí Zdeněk Škromach (ČSSD) již dříve zmínil příklad, podle kterého má vést hranice mezi najímáním živnostníků a zaměstnaneckým vztahem. Jde o vztah, kdy firma bude moci bez rizika vysoké pokuty dát práci truhláři, který pracuje na živnostenský list a má doma soustruh. Nebude moci ale najímat majitele živnostenského listu, který dochází do firmy pracovat na jejích strojích. ODS ale upozorňuje, že v praxi jsou tyto vztahy daleko složitější.

 

Podnikatelé praktikují švarcsystém kvůli úsporám. Když firma najme na práci živnostníka, nemusí za něj odvádět sociální a zdravotní pojištění, protože o to se stará sám. Vyjde ji tedy levněji než zaměstnanec, podle odhadů hospodářské komory tak firma může ušetřit zhruba sto tisíc ročně za osobu. O peníze ovšem přichází státní rozpočet. Předlohu musí ještě projednat Senát a podepsat prezident republiky.

Sdílet tento příspěvek


Odkaz na příspěvek
Sdílet na ostatní stránky

Эт мы тебя ждали. :)

 

Ты лучше скажи, что нового в позиции ЦП к учредителям с.р.о. и пр.? Не отменили ли они, случАем, визы с "чистым учредительством" (т.е. когда учредитель не работает в своем "учреждени")? :)

Sdílet tento příspěvek


Odkaz na příspěvek
Sdílet na ostatní stránky

QUOTE (Grim Fandango @ Mar 3 2005, 00:21)
  * Zákaz zaměstnávat živnostníky platí

Předlohu musí ještě projednat Senát a podepsat prezident republiky.

?

Sdílet tento příspěvek


Odkaz na příspěvek
Sdílet na ostatní stránky

Ну, это просто.

 

Вопрос был рассмотрен парламентом. Редакция §13, "продавленная" ODS через Сенат, не прошла. Принят был "розовый" социал-демократический вариант, который примет силу закона после одобрения Сенатом и подписания Президентом.

 

Ты об этом спрашивал?

Sdílet tento příspěvek


Odkaz na příspěvek
Sdílet na ostatní stránky

Я чего-то не понимаю?

:blink:

Закон в нынешней редакции и связанные с ним ограничения действуют с 1 октября 2004.

Sdílet tento příspěvek


Odkaz na příspěvek
Sdílet na ostatní stránky

Господи, до меня дошло наконец, что там написано :^)

(Теперь я должен бы постирать все свои реплики об этом) :^)

 

Примечание. "Господи" – это просто восклицание такое, а не обращение к Grimу ;^)

Sdílet tento příspěvek


Odkaz na příspěvek
Sdílet na ostatní stránky

QUOTE (StYlus. @ Mar 3 2005, 16:38) в их газоловке

Стилус, всё еще снятся китайские печмашинки?

B)

Sdílet tento příspěvek


Odkaz na příspěvek
Sdílet na ostatní stránky

QUOTE (nmk @ Mar 3 2005, 08:18) Не отменили ли они, случАем, визы с "чистым учредительством" (т.е. когда учредитель не работает в своем "учреждени")? :)

Это что еще за визы такие?

Код назови, плиз ;)

Sdílet tento příspěvek


Odkaz na příspěvek
Sdílet na ostatní stránky

QUOTE (Grim Fandango @ Mar 26 2005, 06:08) Нет пока.

Тем более, радостных.

:huh: Да уж хоть чего-нибудь бы сказали ! Типа - да, или типа "Да ну вас в самом деле!".

Sdílet tento příspěvek


Odkaz na příspěvek
Sdílet na ostatní stránky

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Odpovědět na toto téma...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.




  • Kdo si právě prohlíží tuto stránku

    Žádný registrovaný uživatel si neprohlíží tuto stránku