Recommended Posts

Přestupek a správní delikt podle zákona o zaměstnanosti

18.1.2005, JUDr. Bořivoj Šubrt, Zdroj: Verlag Dashöfer

 

Nerespektování ustanovení zákona o zaměstnanosti se může značně "prodražit".

 

Zákon o zaměstnanosti č. 435/2004 Sb. vymezuje skutkové podstaty přestupků, tj. právně závadných jednání fyzických osob (§ 139 ZZ) a správních deliktů, jichž se dopustí právnické osoby (§ 140 ZoZ). Současně je nově dána maximální možná výše pokut, které mohou úřady práce udělit.

 

V záležitostech zajišťování prací prostřednictvím jiných právnických či fyzických osob jsou stanoveny tyto přestupky a správní delikty:

 

1) nezajišťování plnění běžných úkolů, vyplývajících z předmětu činnosti právnické osoby jejími zaměstnanci, které k tomu účelu zaměstnává v pracovněprávních vztazích podle zákoníku práce, pokud nejde o povolené výjimky, uvedené v § 13 odst. 3 zákona o zaměstnanosti (§ 140 odst. 1 písm. b ) ZoZ). Takovým správním deliktem může být zejména využívání tzv. švarc-systému, jakož i quasi dodávek výkonů (zastřený pronájem pracovní síly). Tato skutková podstata je sice formulována výslovně jako správní delikt, nikoliv jako přestupek, avšak fyzická osoba může být za takové jednání pokutována na základě ustanovení § 141 odst. 7 ZoZ. To stanoví, že na odpovědnost za jednání, k němuž došlo při podnikání fyzické osoby nebo v přímé souvislosti s ním, se vztahují ustanovení zákona o odpovědnosti a postihu právnické osoby (není však jasné, zda to bude kvalifikováno jako přestupek či jako správní delikt).

 

2) zprostředkování zaměstnání bez povolení nebo porušení zákona při zprostředkování zaměstnání jiným způsobem (§ 139 odst. 1 písm. b ), § 140 odst. 1 písm. c) ZoZ). V tomto případě jde jak o přestupek fyzické osoby, tak i o správní delikt právnické osoby. V praxi může jít zejména o neoprávněnou dodávku pracovní síly firmou, které nebylo uděleno Ministerstvem práce a sociálních věcí povolení ke zprostředkování zaměstnání formou agenturního zaměstnávání, tedy o nelegální pronájem pracovní síly, a to i formou quasi dodávky prací, služeb a výkonů.

 

3) umožnění výkonu nelegální práce fyzické osobě (§ 139 odst. 1 písm. d), § 140 odst. 1 písm. e) ZoZ). Co je nelegální prací vymezuje ustanovení § 5 písm. e) zákona o zaměstnanosti. Pomineme-li nelegální nepovolenou práci cizinců, jde o případy, kdy fyzická osoba nevykonává práci pro právnickou nebo fyzickou osobu na základě pracovněprávního vztahu nebo jiné smlouvy (nejde-li o výjimku uvedenou v § 13 odst. 3 písm. a) ZZ). Jde tedy o případy tzv. práce na černo, kdy osoba práci konající nemá uzavřen ani pracovněprávní, ani obchodně právní vztah – netýká se to tedy využití tzv. švarc systému, kdy je obchodně právní vztah navázán, ačkoliv jde o závislou práci, která musí být vykonávána v pracovněprávním vztahu. Tato skutková podstata je formulována jak jako přestupek, tak i správní delikt.

 

4) výkon nelegální práce fyzickou osobou, jde-li o nelegální práci uvedenou výše (§ 139 odst. 3 ZoZ). Z povahy věci vyplývá, že jde výlučně o přestupek, jehož se dopustí fyzická osoba, která práci načerno koná (jestliže jde o uchazeče o zaměstnání, bude také vyřazen z evidence uchazečů podle § 30 odst. 1 písm. e) ZoZ).

 

V případě přestupků a správních deliktů, uvedených výše v bodech 1 – 3, může úřad práce uložit pokutu až do výše 2 miliony Kč a při přestupku podle bodu 4 až do výše 10 000 Kč.

Sdílet tento příspěvek


Odkaz na příspěvek
Sdílet na ostatní stránky

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Odpovědět na toto téma...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.




  • Kdo si právě prohlíží tuto stránku

    Žádný registrovaný uživatel si neprohlíží tuto stránku