Просто Марина

19/07/04 Правительство: Завтра - новый премьер?

Recommended Posts

Лидер социал-демократов (CSSD) Станислав Гросс как никогда близок к креслу премьер-министра, пишет газета Hospodarske noviny. Газета считает, что президент Чехии Вацлав Клаус может уже завтра подписать его назначение на пост главы кабинета. Определенным препятствием на пути 34-летнего Гросса к посту премьера может оказаться бывший министр иностранных дел, ныне депутат парламента Ян Каван, который, по информации газеты, не желает присягать на верность новому правительству. Однако, его позиция может измениться в результате личной встречи с Гроссом, на которой настаивает Каван. Тем временем, возможный будущий премьер-министр дает понять, что не оставит усилий для привлечения голосов оппозиции при проведении своего правительственного курса, в частности, голосов депутатов-коммунистов.

Sdílet tento příspěvek


Odkaz na příspěvek
Sdílet na ostatní stránky

QUOTE (Редактор @ Jul 19 2004, 08:46) Определенным препятствием на пути 34-летнего Гросса к посту премьера может оказаться бывший министр иностранных дел, ныне депутат парламента Ян Каван, который, по информации газеты, не желает присягать на верность новому правительству.
Také exministr zahraničí a další představitel levicového křídla v ČSSD Jan Kavan si myslím, že ČSSD by vládu s lidovci a unionisty neměla chtít za každou cenu. Podle něj by se ale socialisté neměli dát vydírat ani komunisty či jinými stranami. O tom, zda podepíše dokument o podpoře kabinetu, který formuje Gross, se rozhodne až na základě programového prohlášení vlády. Pozorovatelé soudí, že by se podobně mohlo zachovat asi deset poslanců. ČSSD jich má celkem 70.

Болд мой - GF

Sdílet tento příspěvek


Odkaz na příspěvek
Sdílet na ostatní stránky

И еще (вопрос, можно сказать, судьбоносный, поэтому выкладываю статью полностью):

PRAHA 18. července (ČTK) - Česká strana sociálně demokratická opatrně ustupuje od "sociálního státu", který slíbila voličům před minulými volbami do Poslanecké sněmovny a díky tomu je vyhrála. Nahradit ho má pojem "sociální společnost". Bude prý lépe vystihovat politický vývoj evropských socialistických stran, který bývalý předseda strany Vladimír Špidla poněkud neohrabaně a netakticky označil za dočasný ústup od sociálního státu, řekli zdroje blízké nynějšímu vedení ČSSD.

 

Nový termín použil úřadující šéf ČSSD Stanislav Gross, který hovořil o tom, co všechno by se mělo objevit v programovém prohlášení nové vlády. Stranický šéf, který už více než dva týdny formuje parlamentní většinu pro novou vládu, podle některých členů výboru shrnul dva roky starý volební program ČSSD. Potíž ale je, že ho strana neplnila, říkají.

 

Předseda zahraničního výboru Poslanecké sněmovny Vladimír Laštůvka (ČSSD) varuje před nastoupením neoliberálního trendu takzvané modernizace sociálních představ, s nímž si špičky ČSSD zahrávají. Každá evropská socialistická strana, která se vydala touto cestou, podle něj prohrává, protože ji opouštějí voliči. Citelně se odvrátili od britských labouristů, jejichž šéfa Tonyho Blaira čeští socialisté citují jako zářný příklad, uvedl.

 

Laštůvka nezastírá, že jde o aktuální problém, protože tlak proti sociálnímu státu existuje, i když Evropa ještě nikdy nebyla tak bohatá, jako je nyní. Přesto prý chce jít cestou, která bere chudým. Je to způsobeno tlakem globálního kapitálu, který chce stejně levnou pracovní sílu, jaká je v Asii nebo Jižní Americe, a nemá chuť podporovat sociální a zdravotní program, míní.

 

Společnost podle Laštůvky vytváří více a více hodnot, a přesto není schopna pokrýt základní funkce sociálního státu. Podle něj je to trend, který není udržitelný a který v konečném důsledku povede k sociální katastrofě. Zároveň je to téma, jež si říká o internacionální dialog. Diskusi o něm se prý nevyhne ani česká sociální demokracie. "Pokud se nebudeme schopni poučit z toho, co bylo (komunismu), tak si to zopakujeme," varoval Laštůvka.

 

Nového termínu "sociální společnost" si všiml i šéf ČSSD Ústeckého kraje Jaroslav Foldyna. Nevěnoval mu ale pozornost, protože ho nevnímal jako změnu obsahu sociálního státu. Očekává ale, že se o tomto problému bude diskutovat. Sociální demokracie by podle něj měla čelit globalizačním tlakům.

 

Proti jakémukoliv ústupu od sociálního státu se v diskusi na dnešním zasedání ústředního výkonného výboru postavil poslanec a bývalý ministr zahraničí Jan Kavan. Obsah koaliční smlouvy a vládního prohlášení chce znát dříve, než podepíše podporu novému kabinetu. O písemném projevu loajality nové vládě uvažují lídři stran staronové koalice


Болд снова мой - GF

Sdílet tento příspěvek


Odkaz na příspěvek
Sdílet na ostatní stránky

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Odpovědět na toto téma...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.




  • Kdo si právě prohlíží tuto stránku

    Žádný registrovaný uživatel si neprohlíží tuto stránku