Просто Марина

Прага стала полем боя за прибыль от недвижимости

Recommended Posts

Maršmeloun, demolice Kozákova domu, zasypané gotické sklepy ve Spálené, hrozba demolice v Revoluční ulici, hotely, administrativa, obchodní centra. Z Prahy se stalo bojiště o zisk z nemovitostí.

 

Řada problematických rozhodnutí, které mají dohry ještě dnes, se učinila v 90. letech minulého století, kdy pražští památkáři byli přímo podřízení pražskému magistrátu. Stačilo, aby vlivní radní rozhodli na základě tlaků různého charakteru, a o osudu památky bylo nadobro rozhodnuto. Takto zmizel z Prahy v roce 1993 neobarokní Špačkův dům, navzdory odporu veřejnosti, odborníků i architektů. Jeho demolice byla prvním velkým zásahem v památkové rezervaci po roce 1989.

 

147107-top_foto2-3ucwx.jpg

 

Pokud se tehdy něco zamítalo, bylo to vůči agresivitě developerů bezzubé. Navíc nikdy podobné ztráty nenahradila působivá díla soudobých architektů. Tančící dům Franka O. Gehryho a Vlada Miluniće či Zlatý anděl Jeana Nouvela, díla architektů světové extratřídy, zůstávají v Praze stále výjimkou. Kvalitní architektura, která by se vyrovnala pražské gotice, baroku i modernistické avantgardě, novodobé investory v Praze vesměs nezajímá. Navíc opravdová architektura stojí peníze, což oni chápou jako výdaj navíc.

 

Читать полностью.

 

Sdílet tento příspěvek


Odkaz na příspěvek
Sdílet na ostatní stránky

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Odpovědět na toto téma...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.




  • Kdo si právě prohlíží tuto stránku

    Žádný registrovaný uživatel si neprohlíží tuto stránku