Просто Марина

Чешская церковь после реституции превратилась в девелопера

Recommended Posts

Smyslem církevních restitucí je oddělit církev od státu. Kněží už přestanou být „státními zaměstnanci“. Každý rok bude klesat státní příspěvek na platy a provoz o pět procent. Jako kompenzaci dostanou církve zpět nemovitý majetek.

 

Církevní restituce nepřinesly zbohatnutí bez práce, měly spíše opačný efekt. Katolická církev musí propouštět a snižuje platy. Kvůli restitucím se tak stává developerem, zdokonaluje public relations, ale přistupuje také k restrukturalizaci - řečeno typickými manažerskými pojmy.

 

„S penězi jdeme dolů a snažíme se počty lidí i redukovat. Týká se to pastoračních asistentů (laiků - pozn. red.). A důchodci u nás už berou jen základní plat,“ uvedl Radkovský.

 

Biskup je tak obezřetný, protože biskupství v Plzni bylo i bez vlivu restitucí v roce 2013 v účetní ztrátě asi dvanáct milionů korun. Peníze budou chybět hlavně v budoucnosti na opravu kostelů.

 

Méně si nově vydělají i zaměstnanci biskupství v Hradci Králové. „V souvislosti s novými podmínkami pro financování církve se naše diecéze snaží snižovat náklady včetně těch mzdových (ne však u kněží),“ potvrdil mluvčí hradeckého biskupství Lukáš Peška. I tamní biskupství se u každého zaměstnance, kterému doběhne smlouva, hodně rozmýšlí, jestli ji prodloužit.

 

(idnes.cz)

Sdílet tento příspěvek


Odkaz na příspěvek
Sdílet na ostatní stránky

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Odpovědět na toto téma...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.




  • Kdo si právě prohlíží tuto stránku

    Žádný registrovaný uživatel si neprohlíží tuto stránku