Kotig

Канцлер Австрии угрожает Чехии

Recommended Posts

Vídeň - Rakousko využije vůči České republice všechny politické a právní prostředky kvůli možnosti budování českého trvalého úložiště jaderného odpadu blízko hranic s Rakouskem. Kancléř Werner Faymann o tom dnes informoval ve Vídni po schůzi vlády, uvedla agentura APA. Podle tohoto zdroje tak Faymann hrozí i žalobou. České úřady hodlají hlubinné úložiště vybrat ze sedmi zkoumaných lokalit, z nichž některé leží poblíž hranice s Rakouskem.

 

 

Ministr životního prostředí Richard Brabec (ANO) řekl, že konečné rozhodnutí o místě úložiště padne v budoucnosti, začít fungovat má v roce 2065. Pokud bude ležet v blízkosti rakouských hranic, bude o něm samozřejmě Česko s Rakouskem diskutovat. Rakušané dostanou příležitost se k věci vyjádřit například v procesu posouzení vlivu úložiště na životní prostředí.

 

České ministerstvo životního prostředí v říjnu oznámilo, že povolilo průzkum pro trvalé úložiště radioaktivního odpadu. Geologické průzkumné práce a posuzování vhodnosti hlubinných úložišť se týká celkem sedmi lokalit, o něž žádala Správa úložišť radioaktivních odpadů (SÚRAO). „V zásadě jsme neměli žádné zákonné důvody pro neudělení povolení," uvedl Brabec s tím, že jde o předběžný průzkum, mapování lokalit. „Vyjádření z rakouské strany beru v úvahu, všichni víme, že Rakušané se staví proti jaderným elektrárnám," uvedl Brabec s tím, že pro diskusi bude čas a se svým rakouským protějškem ji už zahájil.

 

„Rakousko se staví jasně proti jaderné energii a je také zcela proti konečným úložištím jaderného odpadu v blízkosti hranic," cituje Faymanna dnešní tisková zpráva rakouské vlády. „Včas jsme zahájili rozhovory na všech úrovních a následně vyčerpáme také všechny politické a právní možnosti," prohlásil dále kancléř.

 

Průzkum se provede v lokalitě Čertovka na pomezí Ústeckého a Plzeňského kraje, u Březového potoka poblíž Horažďovic v Plzeňském kraji, v Magdaleně na Táborsku, Čihadlu na Jindřichohradecku, Kraví hoře na Žďársku, Hrádku na Jihlavsku a v Horce pod Velkým Meziříčím. Některé z těchto lokalit leží nedaleko rakouských hranic.

 

Úložiště by v Česku mělo fungovat od roku 2065, jeho stavba potrvá 15 let. Nyní se vyhořelé palivo ze šesti jaderných bloků ČEZ v Temelíně a Dukovanech ukládá do meziskladů.

 

Rakousko vystupuje proti jaderné energetice dlouhodobě a v minulých letech jinak dobré česko-rakouské vztahy dlouhodobě kalily zejména spory kolem provozu a plánované dostavby jaderné elektrárny Temelín.

 

Sdílet tento příspěvek


Odkaz na příspěvek
Sdílet na ostatní stránky

око за око

 

Výstavba dálnice A5, která má spojit Brno s Vídní, na rakouské straně finišuje. A dopady jejího fungování by mohli pocítit i lidé na moravské straně hranice. Rakušané chtějí dešťovou vodu z dálnice odvádět do Dyje. Poteče přes území několika obcí až do novomlýnských nádrží.

http://brno.idnes.cz/rakouska-dalnice-a5-a...brno-zpravy_daj

Sdílet tento příspěvek


Odkaz na příspěvek
Sdílet na ostatní stránky

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Odpovědět na toto téma...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.




  • Kdo si právě prohlíží tuto stránku

    Žádný registrovaný uživatel si neprohlíží tuto stránku