Professor

Петиция о исправлении Закона о проживании иностран

Recommended Posts

Vážené paní senátorky a páni senátoři,
vážené paní poslankyně a páni poslanci;

 

my, zástupci nevládních organizací a veřejnosti, se na vás obracíme ve věci, která se týká cizinců, jichž žije v České republice na základě legálně upraveného dlouhodobého či trvalého pobytu zhruba čtvrt milionu. Pohnutkou k této petici je naší praxí ověřená skutečnost, že zákon o pobytu cizinců a s ním spojená praxe jsou ve svém důsledku diskriminační, tvrdě se dotýkají důstojnosti a lidských práv cizinců a nepřímo napomáhají organizovanému zločinu a korupci.....

 

Полный текст и подписать можете здесь: http://most.ecn.cz/petice/

Sdílet tento příspěvek


Odkaz na příspěvek
Sdílet na ostatní stránky

Čtěte komentář: Cizinecký zákon pomáhá organizovanému zločinu (Milan Daniel, publikováno na Econnectu 18. 1. 2003)

 

Cizinecký zákon pomáhá organizovanému zločinu
18. 1. 2003
PRAHA [Milan Daniel]

 

Když česká vláda přijala před dvěma lety Koncepci pro integraci cizinců, vzbudilo to u aktivistů zabývajících se lidskými právy naději na změnu dosavadní oficiální praxe, která byla vůči cizincům spíše nevstřícná. Na základě vládního usnesení vznikly při okresních úřadech okresní poradní orgány pro integraci cizinců. Jejich úkolem bylo monitorovat situaci cizinců v jejich působnosti a napomáhat těm, pro něž se stala Česká republika druhou vlastí, ve snazším zařazením se do české společnosti.

 

Zmíněné orgány uzavírají svou činnost spolu s okresními úřady a vládní integrační politika v podstatě končí za branami suverénních úřadů krajských, pro něž problematika jen výjimečně znamená oblast hodnou pozornosti. Je ovšem třeba přiznat, že zmíněné orgány měly šanci situaci více popisovat, než opravdu řešit. Chyběly jim nejen kompetence, ale i právní rámec, který by dával cizincům šanci na překonání barikád obsažených v cizineckém zákoně.

 

Těch je více, zásadní jsou nicméně dvě.

 

Cizinec usilující o „pobyt nad 90 dnů“ (terminus technicus), laicky řečeno dlouhodobý pobyt, jehož účelem je většinou výkon práce v naší zemi, musí kromě jiného doložit „prostředky pro pobyt na území“ ve výši sedmatřicetitinásobku (!!) životního minima (žádá-li o pobyt v délce jednoho roku). Ustanovení zákona je naprosto diskriminační, je v praxi téměř stoprocentně obcházeno tak, že cizinec si na účelově zřízené konto pro doložení držení těchto prostředků potřebnou částku krátkodobě vypůjčí a vede ve vysokém procentu případů k tomu, že se dostává do závislosti na svých movitých krajanech spojených často s organizovaným zločinem, kteří mu ovšem půjčku ochotně poskytnou – zajisté, že za specifických podmínek.

 

Cizinec, který pobývá na území našeho státu na uvedené vízum delší dobu, je povinen před uplynutím 365 dnů platnost víza prodloužit. Vízum je cizineckou polocií prodlužováno za podobných podmínek, za jakých bylo uděleno. Ve většině případů jde o zbytečnou byrokratickou buzeraci, protože účel pobytu trvá, a trvá většinou i situace, kdy o konkrétní pracovní místo není ze strany tuzemského uchazeče o zaměstnání zájem. I kdyby však cizinec o konkrétní pracovní místo přišel, záleží jen na něm, zda si nové pracovní místo obstará. Jeho případnou fluktuaci by bylo lze ošetřit jinak, než administrativně složitým procesem. Správní poplatky za prodloužení pobytu se pohybují v řádu cca patnácti set korun. Cizinec, nejčastěji zaměstnanec, na vyřizování náležitostí s tím spojených nemá čas, musí pracovat. Věci se ochotně ujímají jeho krajané. Obvyklá taxa za tuto „službu“ činí cca 20 tisíc českých korun, což je více než měsíční výdělek.

 

Častou praxí ukrajinských, ale i slovenských zprostředkovatelů práce je zakládání veřejných obchodních společností či družstev. Členství v nich je ze strany obyčejných pracovníků ovšem formální; pro zprostředkovatele je výhodné tím, že disponují velkou skupinou pracovníků. Na této bázi mohou uzavřít smlouvy s jiným ekonomickým subjektem (stavební firmou, továrnou) a jako jednatelé inkasovat částky, jež na základě interní dohody přerozdělí tak, že „členové“ dostanou svých 45 korun na hodinu (přičemž je jejich věcí, jak si zařídí nemocenské a sociální pojištění), jsou jim strženy částky za nejrůznější služby, včetně např. výše uvedeného vyřízení prodloužení pobytu a je jim za to milostivě zajištěna další otrocká práce.

 

Tím se kruh uzavírá; nikdo jiný do něj totiž nemá šanci vstoupit (např. tím, že by potřebné služby nabídl za slušných podmínek), nikdo ze zúčastněných z něj nemá možnost vystoupit. Existence a trvání tohoto kruhu je dána zákonem – kdyby zákon reflektoval možnosti svého zneužívání, organizovaný zločin by ztratil půdu pod nohama. Takto ji má a dokonale jí využívá.

 

Druhou barikádou je stanovení hranice pro žádost o trvalý pobyt na deset let za podmínky předchozího dlouhodobého pobytu na našem území. Zákon nerozlišuje a je v tomto směru naprosto demotivační. Cizinci, přicházející do naší země s cílem integrovat se do zdejší společnosti (není jich mnoho, většina přichází pouze za prací a vrací se do zemí svého původu), tak činí vědomě, projevují značnou vůli a úsilí, často těžce, tvrdě a cílevědomě pracují. Třebaže tuto jejich snahu jejich české okolí mnohdy oceňuje, není jim to nic platné – trvalý pobyt dříve udělen být nemůže a každý, koho se to týká, je vystaven libovůli příslušného oddělení cizinecké policie. Také však již hrátkám výše zmíněných struktur. Stačilo by přitom dát těmto lidem možnost získat trvalý pobyt dříve za zákonem taxativně vymezených podmínek, mezi něž by mohlo patřit například doporučení zastupitelstva obce.

 

Vše do sebe dokonale zapadá: obyčejný chudák, který si k nám přijede vydělat na živobytí své a své rodiny je plánovitě zotročován a okrádán svými mazanými a prachatými krajany, jakož i jejich českými kumpány, kteří sami sebe označují za „podnikatele“. Doba, po niž okrádán být může, je zákonem stanovena na deset let.

 

Zákon vyprodukoval český parlament. Sedí v něm lidé, kteří z části vědí o co jde a zřejmě se s tím ztotožňují. Je potom ostudou této země, že v něm jsou. Také lidé, kteří tak činí z nevědomosti, indukovaného strachu. Ani ti tam nemají co dělat. V menšině jsou ti, kteří v parlamentu sedí, s jím kodifikovanou normou vztahů k lidem odjinud však nesouhlasí.

 

Co s tím?

 

(Autor je vedoucím Poradny pro integraci cizinců v Pardubicích)

 

Milan Daniel

Sdílet tento příspěvek


Odkaz na příspěvek
Sdílet na ostatní stránky

Угу, вот подпишу эту петицию, а мне визу не продлят и сё тут. :unsure::wacko:

Sdílet tento příspěvek


Odkaz na příspěvek
Sdílet na ostatní stránky

А я, лично, подписал. Хуже уже не будет...
<_<

Sdílet tento příspěvek


Odkaz na příspěvek
Sdílet na ostatní stránky

QUOTE (lovermann @ Jul 2 2003, 09:46) Угу, вот подпишу эту петицию, а мне визу не продлят и сё тут. :unsure::wacko:
А ктой-то, помнится, перед натовцами (или ЕСовцами? подзабыл уж) манифестовать призывал и себя в комитет борьбы не-помню-за-что предлагал... Или с тобой провели беседу "где надо"? ;):P

Sdílet tento příspěvek


Odkaz na příspěvek
Sdílet na ostatní stránky

Досадно было бы подписать и тем стать оловянным солдатиком в играх каких-то неведомых "невладних организаций". А эти подписанты - они, что, все представляют какую-нибудь организацию? Потому что текст начнается словами "мы, представители..." а подписан а)частными лицами(если только они не есть представители) и б)парой-тройкой малоизвестных организаций(ну не может же организация писать "я, представитель самой себя")???
Проф, разъясните. Вдруг дело стоит того, чтобы его подписать?

Sdílet tento příspěvek


Odkaz na příspěvek
Sdílet na ostatní stránky

QUOTE (ajdar @ Jul 2 2003, 09:25) Досадно было бы подписать и тем стать оловянным солдатиком в играх каких-то неведомых "невладних организаций". ......Проф, разъясните. Вдруг дело стоит того, чтобы его подписать?
Под лежачий камень вода не течёт...

Sdílet tento příspěvek


Odkaz na příspěvek
Sdílet na ostatní stránky

QUOTE (adams @ Jul 2 2003, 10:33) Под лежачий камень вода не течёт...
...и еще его при этом точит:-)
Ну ведь нельзя же подписывать нечто, не поняв хотя бы кем это инициировано? Почему эти организации никак себя не проявляли и теперь вдруг предлагают нечто подписать? Даже торговцы предлагают бонусы за занесение твоих личных данных до своих датабаз:-) а я всего лишь хочу услышать развернутый комментарий.

Sdílet tento příspěvek


Odkaz na příspěvek
Sdílet na ostatní stránky

Под обоими воззваниями встречаются одни и те же особы...

 

Я бы тоже обе подписал, но с комми я и так не разговариваю, а иностранский закон поменяют всё равно только вслед за Зап. Европой, так что, лучше писать сразу в Бундестаг.

Sdílet tento příspěvek


Odkaz na příspěvek
Sdílet na ostatní stránky

QUOTE (Wandler @ Jul 2 2003, 11:19) ...так что, лучше писать сразу в Бундестаг.
"...с уваженьем, дата, подпись. Отвечайте нам, а то,
если вы не отзоветесь - мы напишем в Спортлото!":-)

Sdílet tento příspěvek


Odkaz na příspěvek
Sdílet na ostatní stránky

Да просто петиция ента не пойму, к чему. Можно ведь и мёртвых душ туда позаписывать в две руки.

Sdílet tento příspěvek


Odkaz na příspěvek
Sdílet na ostatní stránky

А вот ответик, который я получил после предложения сотрудничать в Южной Чехии:

Vážený pane Podmarkove;
Obsah našeho posledního telefonátu jsem konzultoval s ostatními členy
našeho sdružení a výsledek je tento -
- za daných okolností nejsme připraveni akceptovat váš návrh na
vytvoření jakési pobočky našeho sdružení v jižních Čechách. Důvodem je
zejména to, že o činnosti vaší společnosti máme minimum informací,
neznáme vás. Takový vztah je třeba budovat na důvěře, již lze získat jen
v v průběhu nějakého (a poměrně dlouhého) časového období.
- rádi si s vámi budeme vyměňovat zkušenosti, poznatky z praxe,
analyzovat nedostatky současné právní úpravy, popřípadě k nim zaujímat
společná stanoviska. Ukáže-li se dejme tomu po roce či dvou, že náš
zájem má více styčných bodů, můžeme se k vašemu návrhu vrátit.
S pozdravem

 


Milan Daniel, Kruh časopisu Most pro lidská práva
Podhůra 275, 538 21 Chrudim - Řiště,
469681024; 737466959


:crazy:
Хоть стой - хоть падай. Я им помощь предлагаю с программой самостоятельного финансирования по ихним программам на Югу, а они "погодите годик-другой, там видно будет..." Все эти неприбыльные организации какие-то ущербные, или это мне так кажется?

Sdílet tento příspěvek


Odkaz na příspěvek
Sdílet na ostatní stránky

QUOTE (Professor @ Jul 22 2003, 11:56) Хоть стой - хоть падай. Я им помощь предлагаю ...а они ...Все эти неприбыльные организации какие-то ущербные..?
Проф, всё логично. Вы - коммерческая организация, заинтересованная вовсе не в коррекции чешского иммиграционного законодательства в интересах страны, а лишь в импорте восточных иностранцев - любого качества, лишь бы платили. В этой связи вполне понятны опасения "неприбыльных" быть обвинёнными в связях с открывашкой.

Sdílet tento příspěvek


Odkaz na příspěvek
Sdílet na ostatní stránky

Дорогой мой, позвольте вопрос - а как Вы думаете, на какие "шиши" существуют "неприбыльные"?
Можете мне не поверить, но с самого начала мы ведем активную "благотворительную" компанию по раздаче бесплатных консультаций и советов организацией, которая реально берется свои советы воплотить в жизнь! На мой взгляд - это хоть какая гарантия, что наши советы это действительно СОВЕТЫ, а не отмашки которые все получаем при попытках узнать что-либо в официальных организациях, или разного рода "неприбыльных" организациях (приятные исключения, ессно имеют место быть). Кстати, то, что мы все называем "открывашками" раньше имело название Стряпчий : "Поверенный, ходок, ходатай по делам, законник, кто ходит по судам, ведет иски, тяжбы" Источник Толковый словарь В. Даля.
А "неприбыльные" - это в основном паразиты, которые отмывают коммерческие деньги. Или в лучшем случае - это своего рода возможность индульгенций для коммерческих организаций.

Sdílet tento příspěvek


Odkaz na příspěvek
Sdílet na ostatní stránky

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Odpovědět na toto téma...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.




  • Kdo si právě prohlíží tuto stránku

    Žádný registrovaný uživatel si neprohlíží tuto stránku