LyubaK

Страховка Vzp после получения трвалого

Recommended Posts

Всем привет!

Знаю, что писали про это много. Пробежала, по своему вопросу быстро ничего не нашла.

Ну некогда искать, совсем времени нет!!!

Ситуация следующая - есть трвалый от начала декабря. Двое детей, недавно получен трвалый на второго мелкого. Собираюсь поехать в VZP и сделать страховки на всех сразу, то есть на себя и 2-их детей. Платить за это не должна, пояснили мне все подробно.

Вопрос в следующем - ничего, что поеду через 3 месяца после получения побыта, штрафных санкций не будет???

И еще вопрос - бесплатное страхование маме и 2-ум дитенкам только в VZP или в остальных тоже?

 

Спасибо огромное всем, кто ответит.

Sdílet tento příspěvek


Odkaz na příspěvek
Sdílet na ostatní stránky

Насколько мне известно: заплатите за свою страховку с первого дня вашего ПМЖ плюс пеня. А с чего вы взяли, что по получении вами ПМЖ медицинская страховка стала бесплатной? Дети вот бесплатно. Или я чего-то не дочитала ??

Sdílet tento příspěvek


Odkaz na příspěvek
Sdílet na ostatní stránky

Я дрожал, как лист осиновый когда шел получать ВЗП через 2 недели после получения трвалого... Боялся, что накажут. (форумов и законов начитался).Проскочил...

Дети - бесплатно(платит стат) а мама по минимуму ("самоплатцэ") = 1080 крон. Там кстати при заполнении жадости надо будет именно подчеркнуть как и кто платить будет. От этого зависит и счетик, который дадут - куда платить... Я "зашкртнул" самоплатце, а вы решите за себя сами...

Sdílet tento příspěvek


Odkaz na příspěvek
Sdílet na ostatní stránky
Насколько мне известно: заплатите за свою страховку с первого дня вашего ПМЖ плюс пеня. А с чего вы взяли, что по получении вами ПМЖ медицинская страховка стала бесплатной? Дети вот бесплатно. Или я чего-то не дочитала ??

 

Мне пояснили, что если мама на матерской, то ей тоже страховка бесплатно. А пени много?? :huh:

Sdílet tento příspěvek


Odkaz na příspěvek
Sdílet na ostatní stránky

я думаю немного. до 1000 может выйдет, а то и меньше. думаю с этим особо не волноваться. А платить вам или нет. сходите и узнаете, я думаю вам там все пояснят и расскжут:)

Sdílet tento příspěvek


Odkaz na příspěvek
Sdílet na ostatní stránky

На сайте migrace online появилась большая статья о медстраховании иностранцев.

 

В частности рассматривается вопрос о том какие категории иностранцев где и на каких условиях могут быть застрахованы.

 

Cizinci se zdravotním pojištěním

 

Nejméně problematické postavení mají cizinci s trvalým pobytem. Ve chvíli, kdy cizinec získá trvalý pobyt, je podle odstavce § 73 zákona 326/1999 Sb. o pobytu cizinců zařazen do registru pojištěnců všeobecného zdravotního pojištění. Dostupnost zdravotní péče se tedy teoreticky neliší od majoritní společnosti. Stejná situace nastává u osoby, které byl udělen azyl a která je hlášena v ČR k trvalému pobytu.

 

Pro získání dlouhodobého pobytu je cizinec povinen předložit doklad o cestovním zdravotním pojištění po dobu pobytu na území. Dostupnost zdravotní péče je v rámci této kategorie značně rozdílná a lze jí rozdělit do několika kategorií:

 

( a ) cizinci s povolením k dlouhodobému pobytu (tj. pobytu nad 90 dní), kteří pracují v klasickém zaměstnaneckém poměru u firmy se sídlem v ČR, spadají také do režimu veřejného zdravotního pojištění. Znovu tedy nastává situace, kdy se přístup ke zdravotní péči neliší od majoritní společnosti. Jedinou výjimku tvoří narození dětí těchto pracujících migrantů, kteří do veřejného zdravotního pojištění nespadají (viz dále).

 

( b ) Další kategorii tvoří cizinci, kteří mají povolení k dlouhodobému pobytu a pracují jako podnikatelé (tedy osoby samostatně výdělečně činné) anebo nejsou v běžném zaměstnaneckém poměru (pracují na dohodu o provedení práce atp.) V tomto případě nespadají do režimu veřejného zdravotního pojištění a v Česku se mohou smluvně pojistit jen u VZP, a.s., České finanční a pojišťovací služby a Brenn.

...

( c ) Děti migrantů s dlouhodobým pobytem (stejná situace je pak i v případech dětí migrantů s krátkodobým pobytem tj. pobytem do 90 dní). Již mnoho let je poukazováno na problematiku pojištění dětí migrantů. Pokud se v ČR narodí dvěma legálně zaměstnaným cizincům s dlouhodobým pobytem v ČR dítě, nevzniká tomuto dítěti na rozdíl od dětí českých rodičů (a od cizinců s trvalým pobytem) automaticky pojištění hrazené z veřejného zdravotního pojištění, ale rodiče musí děti sami smluvně pojistit.

Sdílet tento příspěvek


Odkaz na příspěvek
Sdílet na ostatní stránky

Еще о медицинском страховании иностранцев:

 

Shrnutí rozdílů mezi veřejným a smluvním zdravotním pojištěním cizinců

 

1. Osoby s trvalým pobytem v ČR

Ze zákona je v České republice povinně zdravotně pojištěna každá osoba, která má na území ČR trvalý pobyt, tzn. i cizinec, který má na území ČR povolen trvalý pobyt. Zdravotní pojištění vzniká těmto osobám získáním trvalého pobytu na území ČR a zaniká úmrtím pojištěnce nebo jeho prohlášením za mrtvého nebo ukončením trvalého pobytu na území ČR.

 

Každý cizinec, který získá povolení k trvalému pobytu má oznamovací povinnost do 8 dnů od získání trvalého pobytu informovat VZP ČR o změně a zaregistrovat se osobně na kterékoliv její úřadovně.

 

Pokud si sám nezvolí jinou pojišťovnu, je ze zákona pojištěncem VZP.

...

 

--------------------------------------------------------------------------------

 

2. Osoby bez povolení k trvalému pobytu v ČR

Cizinec bez trvalého pobytu je na území ČR účasten veřejného zdravotního pojištění pouze jako zaměstnanec zaměstnavatele, který má sídlo na území ČR. Podmínkou je, že se jedná o zaměstnání, které zakládá účast na nemocenském pojištění (§ 2 odst. 3 zák. č. 48/1997 Sb., ve znění pozdějších předpisů). Cizinec bez trvalého pobytu tedy nemůže být účasten veřejného zdravotního pojištění aniž by byl účasten nemocenského pojištění jako zaměstnanec.

 

Stejně jako nástupy a ukončení zaměstnání ostatních zaměstnanců, je zaměstnavatel povinen oznámit zdravotní pojišťovně i vznik a ukončení účasti v nemocenském pojištění zaměstnance, který je cizincem bez trvalého pobytu. Zdravotní pojišťovna vystaví pro tohoto pojištěnce průkaz zelené barvy.

 

V případě, že tak zaměstnavatel neučinil, může být trestně stíhán. Pomoc v této problematice je schopná poskytnout VZP ČR nebo policie, neboť se jedná o nedodržení zákonem stanovených norem.

 

Cizinec bez trvalého pobytu má v měsících, kdy není účasten ve veřejném zdravotním pojištění z titulu zaměstnání povinnost uzavřít s pojišťovnou tzv. smluvní zdravotní pojištění. Toto pojištění je potřeba mít sjednáno ve chvíli přidělení víza dle zákona.

--------------------------------------------------------------------------------

Na klientských místech VZP ČR a u vybraných pojišťovacích zprostředkovatelů (Brenn, a.s., Česká finanční a pojišťovací služba, s.r.o.) lze uzavřít pojistné smlouvy pro následující pojistné produkty:

Zdravotní pojištění cizinců PVZP, a.s.

 

PVZP, a.s. zajistí úhradu zdravotní péče pojištěným zahraničním návštěvníkům ČR, která je jim poskytnuta v České republice v síti smluvních zdravotnických zařízení VZP ČR. Smluvní zdravotní pojištění se sjednává až na dobu dvou let.

 

Zdravotní pojištění cizinců pro případ neodkladné péče

 

Pojištění zabezpečuje, na území České republiky a v tranzitní zemi při cestě do ní, nutnou a neodkladnou zdravotní péči, včetně akutního ošetření zubů. Účinnost pojistné smlouvy lze sjednat již ode dne následujícího po dni uzavření pojistné smlouvy. Pojištění se sjednává na jednotlivé dny, přičemž minimální pojistná doba činí tři dny. Tento pojistný produkt obsahuje též výrazné skupinové slevy.

 

Zdravotní pojištění cizinců pro případ komplexní péče

 

Toto pojištění je určeno osobám, které chtějí mít zdravotní péči v České republice zabezpečenou v rozsahu, který se blíží rozsahu veřejného zdravotního pojištění. Pojištění nabývá účinnosti po uzavření pojistné smlouvy vždy k prvnímu dni v měsíci a sjednává se na celé měsíce. Minimální doba pojištění je šest měsíců.

 

Komplexní péče zahrnuje i preventivní prohlídky specifikované ve smluvních podmínkách.

 

Pozor! Do 70 let má člověk možnost pojistit se na komplexní péči, po 70. roku může být pojištěn pouze na neodkladnou péči.

 

Cestovní zdravotní pojištění

 

Cestovní pojištění chrání klienty při jejich cestách i během pobytu v zahraničí před riziky spojenými s cestováním. Základem je pojištění léčebných výloh, které lze rozšířit o další pojištění, jako je pojištění úrazu, zavazadel a odpovědnosti za škodu. Nově lze také uzavřít pojištění zpoždění letu, únosu letadla, pojištění nevyužité dovolené či pojištění zpoždění zavazadel.

Sdílet tento příspěvek


Odkaz na příspěvek
Sdílet na ostatní stránky

Поднимаю тему.

 

Есть гражданин РФ с ВНЖ на основании zaměstnání. Попал под сокращение - с 1 февраля уже официально не работает, ищет новую работу. Надеемся, что в течение этого месяца уже будет новый работодатель.

Естественно, страховка VZP от старого работодателя автоматически прекратилась.

Я почитала по ссылкам выше - иностранец обязан завести komerční zdravotní pojištění на срок, когда у него нет работодателя и рабочей медстраховки. VZP предлагает коммерческое страхование на срок от 6 месяцев. Сумма за эту страховку на данный момент - очень для нас существенная. И, повторяю, где-то с конца февраля ожидаем новую работу, страховка на 6 месяцев вообще по сути не нужна.

 

Вопросы, собственно: как выкрутиться в этот период "междуработицы"? Есть ли вариант заключить страховой договор на месяц с какой-то другой страховой компанией? Или заключить договор с VZP, а потом его расторгнуть (я читала про это на форуме, но не очень поняла механизм расторжения и возврата денег)? Что будет, если страховку мы так и не купим, а спустя месяц ее снова начнет оплачивать другой работодатель? И в полицию вообще надо ли что-то сообщать?

 

Вопросов куча, я, честно, раньше с этой тематикой вообще не сталкивалась, поэтому растерялась. Я понимаю, что коммерческая страховка нужна была уже вчера, и мы слегка опоздали.

 

Спасибо за помощь.

Sdílet tento příspěvek


Odkaz na příspěvek
Sdílet na ostatní stránky

Если с 1-го февраля официально не работает, нового работодателя нет, и предыдущий работодатель нагласил в полицию о прекращении трудового контракта, то боюсь, что светит чемодан-вокзал-родина...

Sdílet tento příspěvek


Odkaz na příspěvek
Sdílet na ostatní stránky

По изменениям в законе есть 60-дневный охранный срок, в течение которого можно предоставить новое разрешение о работе (щас ссылку постараюсь найти). Также есть 45-дневный охранный срок пилотного проекта.

Я больше про страховку переживаю.

 

UPD Не могу найти ссылку, в общем, это закон 326/1999 "O pobytu cizincu" zneni platne od 1.1.2009 (параграф 45).

Upraveno uživatelem doubleclick

Sdílet tento příspěvek


Odkaz na příspěvek
Sdílet na ostatní stránky

Можно купить для неотложной помощи на ЛЮБОЕ количество дней.

Sdílet tento příspěvek


Odkaz na příspěvek
Sdílet na ostatní stránky
По изменениям в законе есть 60-дневный охранный срок, в течение которого можно предоставить новое разрешение о работе (щас ссылку постараюсь найти).
При некоторых условиях - да.

Ссылка (последний абзац).

Sdílet tento příspěvek


Odkaz na příspěvek
Sdílet na ostatní stránky
Можно купить для неотложной помощи на ЛЮБОЕ количество дней.
В VZP? Пожалуйста, можно чуть подробнее?

 

При некоторых условиях - да.

Ссылка (последний абзац).

Gleb, спасибо за ссылку, не смогла с разбегу ее найти.

Да, условия соблюдаются, тут все в порядке. Мы только со страховкой прозевали.

Sdílet tento příspěvek


Odkaz na příspěvek
Sdílet na ostatní stránky

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Odpovědět na toto téma...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.




  • Kdo si právě prohlíží tuto stránku

    Žádný registrovaný uživatel si neprohlíží tuto stránku