ahas

Границы Шенгена откроются с 2008 года

Recommended Posts

Hranice schengenského prostoru volného pohybu osob se pro Českou republiku a další nové členské země EU otevřou poslední den roku 2007. V úterý se na tom v Bruselu dohodli ministři vnitra zemí EU. Znamená to, že Češi už běžně na cestách do zemí EU nebudou na hranicích kontrolováni.

 

BRUSEL - Podle této nové varianty by se k tomuto datu otevřely pozemní a námořní hranice Schengenu a v březnu by pak odpadly kontroly i na letištích.

 

Podle původních plánů se schengenská zóna měla rozšířit o desítku nových členů EU a o Švýcarsko na podzim příštího roku. Zavádění nové databáze tzv. Schengenského informačního systému SIS II, který už pracuje i s biometrickými údaji, jako jsou otisky prstům, scany oční duhovky nebo podoby obličeje, však provázely problémy.

 

Polsko mělo zpoždění a hrozilo, že systém bude zaveden až v roce 2009. Noví členové Unie však proti odkladu rozšíření protestovali, tvrdili, že toto zpoždění je politicky motivované.

 

Portugalsko přišlo s kompromisní ideou, že by se prostor nováčkům otevřel už dříve a do zavedení SIS II se používal zmodernizovaný stávající systém SIS I. Ministři států Unie ještě dojednávají finanční okolnosti tohoto řešení.

 

V schengenské zóně se nyní nachází 15 států. Jde o původní unijní "patnáctku" s výjimkou Británie a Irska, které k dohodě nepřistoupily, a o dvě nečlenské země, Norsko a Island.

 

Na hranicích Francie, Německa, zemí Beneluxu vymizely hraniční kontroly 26. března 1995, kdy vstoupila v platnost Schengenská dohoda o volném pohybu osob.

 

Источник

Sdílet tento příspěvek


Odkaz na příspěvek
Sdílet na ostatní stránky
poslední den roku 2007

:) Не верю!©

А как же доволена, горы, лыжи?!

ИМХО.Циферка там одна явно подгуляла.2009 - в лучшем случае.Сроки наверняка ещё разок-другой скорректируют.

Sdílet tento příspěvek


Odkaz na příspěvek
Sdílet na ostatní stránky

К срокам, о которых пишут (снятие контроля на сухопутных и морских границах с 31 декабря 2007 года и в аэропортах к 30 марта 2008 года), было существенное примечание: если все эти страны будут готовы воплотить опрделённые требования, по безопасности границ и технические. А если не будут, то соответственно. Обращают внимание, что «некоторым странам» это будет довольно трудно. (Словакия сама призналась, что это её касается.)

Sdílet tento příspěvek


Odkaz na příspěvek
Sdílet na ostatní stránky

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Odpovědět na toto téma...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.




  • Kdo si právě prohlíží tuto stránku

    Žádný registrovaný uživatel si neprohlíží tuto stránku