sUs

Автомобильное страхование

Recommended Posts

Информация для тех автолюбителей, которые застрахованы в osig-allianz-logo.gif не первый год, а уже давно.

 

У Allianz pojišt´ovny, a.s. поменялись условия страхования.

Уменьшилась сумма страхования, и увеличились limity pojistného plnění.

Своих заказчиков они об этом не информируют, к сожалению.

 

Что это значит?

 

У Вас есть страховка, к примеру, комплексная, т.е. застраховано практически все.

(Pojištění odpovědnosti za škodu způsobenou provozem vozidla (povinné ručení)

Základní havarijní pojištění, Doplňková havarijní pojištění, Pojištění skel vozidla)

 

За данную страховку Вы платите (на примере: небольшой машинки) раз в год 17.236 крон.

Так вот, при новых условиях страхования все то же самое, НО за 12.621 крону, и при этом увеличиваются limity pojistného plnění, плюс к этому прибавляются дополнительные службы.

 

Пример:

 

Pojištění odpovědnosti za škodu způsobenou provozem vozidla (povinné ručení)

 

До момента изменений limity составляли:

 

5 mil. Kč věcné škody a ušlý zisk

18 mil. Kč škody na zdraví nebo usmrcením

Сейчас limity:

18 mil. Kč věcné škody a ušlý zisk

35 mil. Kč škody na zdraví nebo usmrcením

Как сэкономить деньги?

 

У Вас есть страховка Allianz pojišt´ovny, a.s.

Берете договор и идете в отделение страховой компании.

Заполняете бланк ŽÁDOST O ZÁNIK POJIŠTĚNÍ, в котором указываете, что Вы просите закончить договор, заключенный перед этим. Основанием является písemné dohody účastníků smlouvy ke dní.

 

Там же указываете, что nespotřebované pojistné нужно перевести на новый договор, который Вы заключаете сразу в этот же день. В заявлении указываете, что Вы просите новую зеленую карту (старую возвращаете) и перевод всех бонусов со старого договора на новый договор.

 

В результате Вы получаете новый договор. Деньги за год страхования по старому договору Вам переводят на новый договор, Вы немного доплачиваете (разницу) т.е. на новый срок договора, при этом экономите деньги!

 

На примере маленькой машинки экономия составит 17.236-12.621= 4.615 в год!

 

Более подробно можно посмотреть здесь: AUTOPOJIŠTĚNÍ Allianz pojišťovny, a.s.

Sdílet tento příspěvek


Odkaz na příspěvek
Sdílet na ostatní stránky

Povinné ručení zdraží! O stovky až tisíce korun! :!:

 

Další rána pro motoristy!

Většina pojišťoven chce příští rok zdražit povinné ručení!

Důvodem jsou prý vyšší ceny náhradních dílů, nárůst škod i částek na odškodnění postižených.

O kolik přesně se cena pro osobní auta zvedne, není ještě úplně jisté, ale zdražení má být hodně citelné.

Zvýšení bude podle typu auta v řádech stovek až tisícovek!

 

02_ruceni_hl.jpg

 

02_ruceni1.jpg

 

Povinné ručení, neboli pojištění odpovědnosti za provoz, musí platit každý vlastník motorového vozidla.

Pro pojišťovny z toho plyne slušný zisk, počet osobních i nákladních aut totiž stále roste.

Loni mělo v Česku povinné ručení 5,421 milionu motorových vozidel.

 

Nejvíce řidičů je klientem České pojišťovny. Ani ta ale zatím nechce říci, o kolik se povinné ručení zdraží. „To zatím nevíme, ale s ohledem na výsledky většiny tarifních kategorií je zřejmé, že k určité korekci sazeb bude muset dojít. Stoupají ceny náhradních dílů i mzdy poškozených, z kterých počítáme odškodnění poškozených,“ řekla mluvčí pojišťovny Dagmar Koutská.

 

Už teď není povinné ručení zrovna nejlevnější záležitostí, třeba na Škodu Felicia 1,2 stojí u České pojišťovny 3724 Kč.

Při případném zdražení o 10 % by už majitel tohoto vozu musel zaplatit skoro 4100 korun!

 

Ceny povinného ručení se u jednotlivých pojišťoven liší. Většina je rozděluje podle obsahu motoru, také ale podle věku či bydliště vlastníka. Pokud řídíte bez nehody, máte nárok na slevové bonusy.

Většina pojišťoven řidiči, který rok nehavaroval, zlevní cenu povinného ručení na další rok o 5 procent.

 

Každý další rok bez nehody se sleva o dalších 5 procent zvyšuje.

Některé pojišťovny dávají bonus 10 procent, ale až po dvou letech bez nehody.

Bonusy se mezi jednotlivými pojišťovnami převádějí.

Za pojištění můžete zaplatit méně i pokud si ho sjednáte přes internet. Například u ČPP je sleva 7 %, u Allianz dokonce 15 %.

 

Povinné ručení lze u nás uzavřít u devíti pojišťoven.

 

Kompletní přehled aktuálních cen povinného ručení u jednotlivých aut je na internetové stránce www.top-pojisteni.cz :!:

 

:rolleyes:

Upraveno uživatelem sUs

Sdílet tento příspěvek


Odkaz na příspěvek
Sdílet na ostatní stránky

Кстати, цены в фотографиях нифига не правильные, ввел в калькулятор на www.povinneruceni.com фабию - нашлись ошибки, в фелиции было их еще больше. Остальные даже не стал проверять. Напоминает рекламную акцию чешской пойиштьовны - и ошибок на них нет и цены нарисованы наимельшие.

Sdílet tento příspěvek


Odkaz na příspěvek
Sdílet na ostatní stránky

А если ещё учесть бонусы за безаварийную езду по результатам каждого года у разных страховщиков,

то и понятно, что переходить никуда и не надо,

сиди в "Кооперативе" и не жужжжи.

Пральна?

Sdílet tento příspěvek


Odkaz na příspěvek
Sdílet na ostatní stránky

Гы :^)

Nejvíce řidičů je klientem České pojišťovny. Ani ta ale zatím nechce říci, o kolik se povinné ručení zdraží.

Что не помешало нарисовать на картинке точные цифры от ЧП :^)

Sdílet tento příspěvek


Odkaz na příspěvek
Sdílet na ostatní stránky

Povinné ručení České pojišťovny lze uzavřít na poště

 

Od pátku 1. září mohou motoristé uzavírat povinné ručení České pojišťovny na všech přepážkách České pošty. Pojišťovna to uvedla v dnešní tiskové zprávě.

Povinné ručení si po zaplacení na poště odnesete i s dokladem a zelenou kartou.

 

Povinné ručení uzavřené na poště je plnohodnotným pojištěním, jako by je klient uzavíral na přepážce České pojišťovny. Zohledňuje bonusy za dřívější bezeškodní průběh a jeho nespornou výhodou je i to, že motorista si přímo z pošty po zaplacení pojistného odnese doklad o pojištění spolu se zelenou kartou.

 

Obě společnosti před rokem podepsaly dohodu o obchodním zastoupení na dobu 12 let. Na jejím základě už se na poště prodávají produkty České pojišťovny z životního i neživotního pojištění. V budoucnosti k nim přibude cestovní pojištění a samostatné pojištění úrazu a odpovědnosti.

 

"Prostřednictvím České pošty se nám daří oslovit co nejširší klientelu, které nyní díky povinnému ručení nabízíme skutečně ucelenou nabídku jednoduchých, srozumitelných a cenově dostupných produktů," říká vrchní ředitelka alternativní distribuce v České pojišťovně Hana Kollertová.

 

Česká pojišťovna je největší domácí pojišťovací ústav s tržním podílem 36 procent. Má základní kapitál 4 miliardy korun a spravuje přes 13 milionů pojistných smluv. Česká pojišťovna patří do mezinárodní finanční skupiny PPF, která úspěšně spravuje aktiva v hodnotě přibližně 250 mld. Kč. Jediným akcionářem České pojišťovny je společnost PPF Group N. V.

 

V prvním pololetí měla Česká pojišťovna čistý zisk 2,5 miliardy korun, zatímco ve stejném loňském období to bylo 3,2 miliardy Kč. Na pojistném ČP vybrala v prvních šesti měsících roku 20,5 miliardy Kč, což byl meziroční pokles o devět procent.

 

Pošta provozuje kolem 3400 poboček a se zhruba 38.000 pracovníky patří k největším zaměstnavatelům v zemi. Loni zvýšila čistý zisk o polovinu na 667 milionů korun. Obrat stoupl o 8,3 procenta na 17,7 miliardy korun.

 

Jsem jen zvědavý, jak se projeví tyto úkony na úkor ostatnímu provozu. Pojistná smlouva není otázka minuty. Za minutu ale může podstatně posílit fronta čekajících lidí.

 

Инф. здесь

Sdílet tento příspěvek


Odkaz na příspěvek
Sdílet na ostatní stránky

FDV129f18_Pannenstatistik06_15.jpg

 

Česká pojišťovna: pod rouškou skvělé nabídky past na podvody :!:

 

Česká pojišťovna připravila pro řidiče novinku v podobě asistenčních služeb pro všechny účastníky dopravní nehody. Nejedná se přitom o nadstandardní službu, ale o pojistku proti pojistným podvodům.

 

Česká pojišťovna spustila od poloviny srpna novou službu, která dle pojišťovny není na českém trhu zatím běžná. Jde o komplexní likvidační servis pro poškozené, jimž klienti České pojišťovny způsobí při dopravní nehodě škodu. Z povinného ručení se pak hradí veškeré platby poškozenému nejen za opravu zničeného vozidla a jiné náklady, ale i další služby s tím spojené, mimo jiné i odtah nepojízdného vozidla.

 

Asistenční služba pro poškozené

 

„Jestliže je viník nehody naším klientem, pak by měl poškozený zavolat asistenční službu ČP Asistent, která poskytuje své služby 24 hodin denně, sedm dní v týdnů. Ta mu vůz nejen odtáhne, ale dopraví jej do smluvního servisu, s nímž už si celou likvidaci, včetně prohlídky mobilním technikem a vystavení krycího dopisu, vyřídí pojišťovna sama.

 

Poškozený nemusí mít v ruce žádné vlastní finanční prostředky a navíc veškeré úkony spojené s likvidací jeho škody se významně zrychlí,“ vysvětluje ředitel odboru spolupráce s dodavateli České pojišťovny Filip Saidl. Zavoláním asistenční služby spojené s konkrétním pojištěním vozu a pojišťovnou se tak motoristé dle pojišťovny vyhnou i případným problémům s neprofesionálními a předraženými „asistenčními a odtahovými“ firmami, jejichž zásahy se v poslední době na našich silnicích množí.

 

O servisu rozhodne pojišťovna

 

Bohužel musíme konstatovat, že tato služba pojišťovny není žádnou výraznou novinkou. Na uvedené služby mají klienti v rámci pojištění motorových vozidel ze zákona nárok nehledě na skutečnost, zda tato plnění pojišťovna inzeruje či nikoliv. Pojišťovny na našem trhu poskytují asistenční služby poškozeným běžně, navíc některé z pojišťoven poskytují určité služby i samotnému viníkovi nehody.

 

V rozsahu asistenčních služeb se jednotlivé pojišťovny výrazně liší. Nejčastěji zahrnují uhrazení nákladů na technickou pomoc (opravu, odtah, uschování vozidla, ubytování v nouzi, náhradní dopravu, půjčku a podobně). Asistenční služby se také odlišují v územní platnosti (zda platí i v zahraničí a v jakém rozsahu) a v limitech plnění. Lze se setkat i s nabídkou pouhého přivolání asistenční služby a náklady si musí hradit pojištěný sám. Širší rozsah asistenčních služeb je zpravidla nabízen u vyšších variant.

 

Vyhnout se pojistným podvodům

 

Z novinky České pojišťovny více než přidaná hodnota pro klienty „kouká“ snaha pojišťovny v první řadě ošetřit, aby bylo auto opraveno v jím známém servise, který ji „nenatáhne“ na ceně oprav a náhradních dílů. Pojišťovna chce snížit riziko pojistných podvodů, které v oblasti pojištění aut způsobují pojišťovnám značné škody.

 

Domnívám se, že řidičům by měl být ponechán svobodný výběr servisu. Důvodem je to, že i když poškozenému způsobí škodu někdo jiný, zpravidla to pro něj znamená určité výdaje. Z povinného ručení se například nehradí nové díly. Pokud viník nehody způsobí jinému řidiči kupříkladu poškození blatníku a v servisu mu bude vyměněn poškozený blatník za nový (novější), musí poškozený servisu toto „zhodnocení“ doplatit. Došlo totiž k „obohacení“, neboť například deset let starý blatník by měl být vyměněn opět za deset let starý blatník, což nemusí být ve všech servisech nebo z časových důvodů možné.

 

Инф. здесь

Sdílet tento příspěvek


Odkaz na příspěvek
Sdílet na ostatní stránky

POVINNÉ RUČENÍ

 

Co je povinné ručení?

 

Povinné ručení je hovorové označení pojištění odpovědnosti za škodu způsobenou provozem vozidla. Povinné ručení je povinen pro své vozidlo sjednat dle zákona č. 168/1999 Sb. jeho vlastník nebo spoluvlastník. Výjimku z této povinnosti mají např. hasiči či některá vozidla policie.

 

Povinné ručení je pojištění odpovědnost za škodu způsobenou provozem vozidla, které vzniká na základě uzavření pojistné smlouvy. Povinnost uzavřít pojistnou smlouvu má vlastník nebo spoluvlastník tuzemského vozidla nebo řidič cizozemského vozidla.

 

Které pojišťovny poskytují povinné ručení?

 

Povinné ručení poskytuje pro rok 2006 celkem 8 pojišťoven,

 

jedná se o tyto pojišťovny:

 

Allianz,

Česká podnikatelská pojišťovna,

Česká pojišťovna,

ČSOB,

Generali,

Kooperativa,

Uniqa,

Triglav.

 

Kdo si musí sjednat povinné ručení?

 

Povinné ručení je povinen pro své vozidlo sjednat dle zákona č. 168/1999 Sb. jeho vlastník nebo spoluvlastník. Výjimku z této povinnosti mají např. hasiči či některá vozidla policie. Nesplnění této zákonné povinnosti je sankcionováno jako přestupek, za který lze uložit pokutu do 20 000 Kč a zákaz činnosti spočívající v zákazu řízení motorových vozidel až na dobu jednoho roku.

 

Jak uzavřít povinné ručení?

 

Uzavřít povinné ručení můžete i libovolné pojišťovny, která jej poskytuje (viz výše), zákon pojišťovnám totiž ukládá povinnost uzavřít smlouvu vždy, když to neodporuje zákonu a všeobecným smluvním podmínkám. Pokud chcete přejít k jiné pojišťovně, musíte smlouvu o povinném ručení vypovědět, a to nejméně šest týdnů před uplynutím pojistného období.

 

Povinné ručení zaniká (nejčastější případy):

 

Oznámením změny vlastníka vozidla pojišťovně, zánikem vozidla nebo jeho vyřazením z evidence vozidel, odcizením vozidla, výpovědí smlouvy, dohodou nebo uplynutím doby, na kterou bylo sjednáno.

 

bonus :huh:

 

Co je to malus?

 

Malus je přirážka k základnímu pojistnému účtovaná pojišťovnou v případě, že rozdíl doba bezeškodního průběhu (viz bonus) vyjde záporná. Přirážka může dosáhnout až 250%.

 

Jaký je rozsah plnění povinného ručení?

 

Povinné ručení zabezpečuje úhradu oprávněných a prokázaných nároků na náhradu škody na zdraví nebo usmrcením, věcné škody, škody, která má povahu ušlého zisku a účelně vynaložených nákladů spojených s právním zastoupením poškozeného při uplatňování jeho nároků.

 

Jaké jsou minimální limity pojistného plnění?

 

Minimální limity pojistného plnění jsou 35 mil. Kč v případě škody na zdraví nebo usmrcením a 18 mil. Kč v případě věcné škody. Pod tyto částky nesmí poklesnout limity pojistného plnění stanovené pojišťovnami.

 

Je výše pojistného regulována?

 

Od 1. 7. 2002 již regulována není.

 

Co je to bonus a kdy na něj vzniká nárok?

 

Bonus je sleva na základním pojistném stanovená pojišťovnou v závislosti na délce bezeškodního průběhu pojištění vyjádřeného jako rozdíl mezi dobou trvání pojištění (sčítá se doba pojištění u různých pojišťoven, ale obvykle se však počítá pojištění až od 1.1.2000) a počtem škod, které byly z povinného ručení hrazeny, vynásobeným koeficientem 24 nebo 36 (liší se mezi pojišťovnami), tj. každá škoda "snižuje" délku pojištění o 24 nebo 36 měsíců. V současnosti pojišťovny nejčastěji poskytují 5% bonus za každých 12 měsíců bezeškodního průběhu.

 

Bonus za bezeškodní průběh je sleva na pojistném, kterou poskytují pojišťovny řidičům, kteří jezdí bez nehody. Poskytuje se při další platbě pojistného na další rok. Cena za pojištění je tedy další rok o slevu nižší. Bohužel díky navyšování pojistného bývají ceny každým rokem vyšší i při uznání bonusů …¨

Je uznáván i řidičům, kteří způsobí menší škody, proto si předem zjistěte, jak si stojíte. Informace o povinném ručení Vám poskytne pojišťovna na své bezplatné telefonní lince.

Stačí když víte číslo smlouvy nebo RZ (SPZ) či rodné číslo pojistníka. Nárok na bonus nezaniká ani při změně pojišťovny.

 

Stačí když předešlá pojišťovna vystaví potvrzení o "beznehodovosti" či o průběhu pojištění.

Bonusy za bezeškodní průběh pojištění se mohou sčítat.

 

Takže čím více měsíců bez nehody, tím větší sleva pro řidiče.

Za každý rok bez nehody může klient obvykle získat bonus ve výši 5%.

 

Pojišťovny si stanovují také maximální výši slevy, tj. horní hranici pro poskytování bonusu, která se pro rok 2005 pohybuje v rozmezí 15 - 35 %.

 

Co dělat, když vozidlo mění majitele?

 

Vozidlo bez pojištění odpovědnosti na silnici nesmí, proto je zapotřebí pokud prodáváte nebo naopak kupujete vozidlo, udělat co nejdříve všechny potřebné změny. Samozřejmě včetně ukončení starého, případně uzavření nového povinného ručení. V opačném případě se vystavujete nebezpečí, že budete-li jezdit s nepojištěným vozidlem, může vás to stát nemalé peníze.

 

Při změně vlastníka vozidla nedochází automaticky k zániku pojištění odpovědnosti, ani k jeho přechodu na vlastníka nového! K zániku dochází až v okamžiku, kdy původní majitel oznámí prodej vozidla své pojišťovně.

 

Z výše uvedeného vyplývá, že původní majitel vozidla musí změnu ohlásit nejen na registru vozidel ale také u pojišťovny, u které má sjednáno povinné ručení.

 

Na co tedy při prodeji či koupi vozidla nezapomenout?

 

Původní i nový vlastník:

oznámit změnu vlastnictví vozidla na registru silničních vozidel.

 

Původní majitel:

prodej vozidla oznámit pojišťovně, u které mělo vozidlo uzavřeno povinné ručení a odevzdat jí doklad o pojištění odpovědnosti a zelenou kartu. Nespotřebovanou část zaplaceného pojistného pojišťovna majiteli vrátí, takže neotálejte a ve vlastním zájmu oznamte prodej vozidla své pojišťovně co nejdříve!

 

Nový majitel:

oznámit uzavření nové smlouvy o pojištění odpovědnosti (nejdéle do sedmi dnů od zániku pojištění odpovědnosti) u některé z pojišťoven, která pojištění odpovědnosti nabízí. Bez pojištění vozidlo na pozemní komunikace nesmí!

pokud nový vlastník nehodlá vozidlo provozovat, musí ve lhůtě 7 dnů od zániku pojištění odpovědnosti odevzdat registrační značku a osvědčení o registraci vozidla na registru silničních vozidel a požádat o dočasné vyřazení vozidla z registru silničních vozidel. V tomto případě nemusí sjednávat povinné ručení.

 

Jistě stojí za to obětovat trochu času a při prodeji nebo koupi vozidla všechno včas a řádně vyřídit!

Sdílet tento příspěvek


Odkaz na příspěvek
Sdílet na ostatní stránky

PRÁVNÍ RADA:

Starší auto? Pojišťovna po nehodě nezaplatí vše :!:

 

Jsem měl nezaviněnou havárii. Viník škodu nahlásil na pojišťovnu, která doporučila smluvní servis v Praze.

 

Auto mám na leasing, je staré 5 let a pár měsíců, dále najeto 142 tisíc kilometrů.

Škoda byla od autoservisu vyčíslena na 57 tisíc Kč.

Ovšem pojišťovna zaplatila jen 47 tisíc a já jsem musel doplatit 10 tisíc Kč jako amortizaci.

 

Mám nárok vymáhat zpět oněch 10 tisíc Kč?

 

Dále po týdnu ježdění auto začalo nepřiměřeně vrčet a klepat.

Po špatné zkušenosti jsem dal auto do jiného servisu, kde jsem zaplatil dalších cca 10 tisíc Kč.

Bylo mi řečeno, že obě závady, vada na výfuku i prasklý kloub u pravého kola, byly zapříčiněny havárií.

V prvním autoservisu mi ale tvrdí, že tyto závady havárií způsobeny nebyly.

 

Mám šanci vymáhat jako poškozený zpět peníze i v tomto případě?

 

Při posuzování výše škody a stanovení výše pojistného plnění se skutečně přihlíží k amortizaci vozidla. Pokud výměnou poškozeného staršího dílu za zcela nový dochází k určitému zhodnocení vozidla, nespadá toto zhodnocení do pojistného nároku.

 

Pro toho, kdo nehodu nezavinil, to může být nepříjemné, ale současná právní úprava je prostě taková.

 

Při stanovení pojistného plnění však často bývá sporné stanovení výše případné amortizace a od ní se odvíjející výše pojistného plnění. Při pochybnostech se lze obrátit na soudního znalce, který by výši škody, náklady potřebné na opravu i případné zhodnocení vozidla po opravě měl stanovit. Jeho znalecký posudek by mohl být podkladem pro jednání s pojišťovnou a v případě nedohody jako důkaz v soudním řízení. Seznam znalců a kontakty na ně naleznete u každého soudu.

 

Nárok na náhradu škody způsobené nehodou máte samozřejmě i v případě poškození a závad, které se projeví až dodatečně. Jestliže se autoservisy neshodnou ohledně původu závady, nezbude vám nic jiného, než se znovu obrátit na znalce (nebo alespoň na další autoservis), který by měl posoudit příčinu závady.

 

Pokud by bylo shledáno, že závada je důsledkem nehody, máte právo na náhradu škody a můžete se na pojišťovnu viníka nehody obrátit i s tímto dodatečným nárokem.

 

Doporučuji předložit pojišťovně podpůrné doklady k vašemu nároku - vyjádření autoservisů či znalecký posudek.

 

Pokud by pojišťovna váš nárok přesto neuznala, lze postupovat cestou soudního vymáhání. Podobné spory bývají pro žalující stranu často úspěšné a pojišťovna pak samozřejmě musí uhradit všechny náklady, včetně nákladů na právní zastoupení a soudního znalce.

 

Mgr. Jan Zapotil

Upraveno uživatelem sUs

Sdílet tento příspěvek


Odkaz na příspěvek
Sdílet na ostatní stránky
Nedávno jsem prodal auto.

Vrátí mi pojišťovna příslušnou část pojistného za povinné ručení?

 

Mnoho řidičů si myslí, že když auto prodají, jejich povinné ručení skončí samovolně. :huh:

 

To ale není pravda. Povinné ručení zaniká až tehdy, když pojistník, tedy nejčastěji majitel vozu, pojišťovně oznámí, že auto prodal. Teprve pak pojištění zanikne a bývalý majitel auta může požádat o vrácení nespotřebované částky pojistného.

 

Po zániku pojištění je pojistník podle zákona povinen odevzdat pojišťovně doklad o pojištění a zelenou kartu.

 

Pokud se pojišťovna o prodeji nedozví, trvá povinné ručení i nadále a s tím je samozřejmě spojena povinnost platit pojistné. A to i tehdy, když už je auto (nebo správněji odpovědnost za škodu z jeho provozu) pojištěno znovu, třeba i u jiné pojišťovny. Původní majitel se tak vystavuje riziku, že jej bude pojišťovna o nezaplacené pojistné upomínat.

 

Připomeňme si přitom, že povinné ručení ze zákona zaniká mj. uplynutím 30 dnů od chvíle, kdy je klientovi doručena upomínka k zaplacení dlužného pojistného.

 

Čekat na upomínku by však nebylo rozumné, protože pojišťovna není povinna ji zasílat. Pak může nastat situace, že auto už sice změnilo majitele, ale původní pojištění stále trvá, a dluh na pojistném tak postupně může vyšplhat do desítek tisíc korun.

 

Pokud tedy chcete vrátit nespotřebované pojistné, předložte pokud možno co nejdříve pojišťovně všechny potřebné doklady, aby pojištění mohlo skončit a nehrozilo riziko, že na něm bude váznout dluh.

 

To je rozdíl oproti například havarijnímu pojištění, které – pokud pojistné není placeno – zanikne automaticky po lhůtě určené zákonem. I v tomto případě má ovšem pojišťovna právo na dlužné pojistné do doby zániku pojištění.

Upraveno uživatelem sUs

Sdílet tento příspěvek


Odkaz na příspěvek
Sdílet na ostatní stránky

Každou škodu pojišťovna nezaplatí :huh:

 

V jedné reklamě se tvrdí: „A tahle desetikoruna zaplatí každou škodu...“

V běžném životě to nemusí být pravidlem – přímo v zákoně o povinném ručení jsou totiž uvedeny škody, které pojišťovna nezaplatí. A to z toho důvodu, že by mohly být zneužity k pojistným podvodům.

 

Především jde o škodu:

 

a) kterou utrpěl řidič vozidla, jehož vozidlem byla škoda způsobena

b.) za kterou pojištěný odpovídá svému manželu/manželce nebo osobám, které s ním žijí ve společné domácnosti

c) na vozidle, jehož provozem byla škoda způsobena

d) vzniklou manipulací s nákladem stojícího vozidla

e) způsobenou při účasti na motoristických soutěžích a závodech

 

Pojišťovna může požadovat peníze i od viníka nehody

 

Kromě toho může pojišťovna požadovat od toho, kdo pojištění uzavřel, náhradu vyplacené částky.

V praxi to znamená, že pojišťovna sice poškozeným vyplatí peníze, ale následně bude tuto sumu nárokovat od pojištěného.

 

Tato situace může pro řidiče nastat například, pokud:

 

1. způsobil škodu úmyslně

2. škoda byla způsobena vozidlem, které použil neoprávněně

3. nesplnil povinnost ohlásit dopravní nehodu, což ztížilo pojišťovně vyšetřování pojistné události

4. řídil vozidlo bez řidičského oprávnění

5. provozoval vozidlo, které svou konstrukcí a technickým stavem neodpovídá požadavkům bezpečnosti silničního provozu

6. řídil vozidlo pod vlivem alkoholu nebo omamných látek

 

Zdroj: MF Dnes

Upraveno uživatelem sUs

Sdílet tento příspěvek


Odkaz na příspěvek
Sdílet na ostatní stránky

Povinné ručení u nás nemá 854 tisíc vozů :huh:

 

Někteří motoristé odmítají zaplatit za povinné ručení.

 

Po českých silnicích se prohánějí statisíce řidičů, kteří nemají u svých automobilů či motocyklů sjednané povinné ručení. Vyplývá to z informací České kanceláře pojistitelů (ČKP), která přes stotisícový nárůst pojistitelů během letošního prvního pololetí eviduje jen 5,521 miliónu pojištěných vozidel.

Celkem je jich v ČR ale zaregistrováno 6,375 miliónu, takže povinné pojištění nemá 854 000 vozů. :blink:

 

"Část z těchto nepojištěných automobilů jejich majitelé nepoužívají, ale část jezdí bez pojistky," uvedl ve středu ředitel ČSOB Pojišťovny Jeroen van Leeuwen.

 

Řidičům, kteří nemají uzavřené či uhrazené povinné ručení, hrozí pokuta až 20 000 korun a zákaz řízení až po dobu dvou let. :!:

 

Poctivým klientům pojišťoven zdražují pojistky. Pokud totiž s vozem bez povinného ručení způsobí nehodu, ta se hradí z Garančního fondu ČKP, kam přispívají všechny pojišťovny poskytující toto pojištění.

 

V zimním období chtějí někteří řidiči své vozidlo odstavit. Placení povinného ručení se pak lze jednoduše vyhnout. Vlastník auta či motocyklu totiž může s potřebnými doklady zajít na registr vozidel a za správní poplatek sto korun vozidlo dočasně vyřadit z provozu. Úředník zapíše do technického průkazu datum, dokdy je vozidlo dočasně vyřazeno z registru, tedy dokdy se s ním nesmí jezdit. Současně odebere registrační značku, kterou s návratem vozidla do provozu jeho vlastníkovi vrátí.

 

Sazby ručení zřejmě porostou

 

"Podle zkušeností je dobré vozidlo bez registračních značek nenechávat zaparkováno na veřejné komunikaci nebo prostranství, protože by mohlo být považováno za vrak a mohlo by dojít k jeho odtažení. Proto je lepší ho uschovat někde v garáži, ve dvoře nebo na venkově ve stodole," řekl Právu mluvčí pojišťovny Kooperativa Marek Vích.

 

Sazby na příští rok zveřejnily zatím jen ČSOB Pojišťovna a Uniqa. ČSOB Pojišťovna zvýší základní sazby povinného ručení v průměru o tři procenta, takže pro 80 procent klientů, kteří získají pětiprocentní bonus za jízdu bez nehody, pojistka proti letošku o dvě procenta zlevní. Uniqa ceny příliš nezměnila, takže i její klienty s bonusem čeká vesměs zlevnění.

 

Největší pojišťovny na trhu ale už naznačily, že vzhledem k nepříznivému vývoji objemu škod v tomto pojištění pojistky zřejmě mírně zdraží. Zdůvodnily to růstem počtu škod i cen náhradních dílů i částek na odškodnění postižených.

 

Největší nárůst počtu smluv povinného ručení letos zaznamenaly

Generali (47 000),

Kooperativa (35 000) a Česká podnikatelská pojišťovna, které přibylo 22 000 smluv.

 

Asi 45 000 pojištěných vozidel ubylo podle údajů ČKP České pojišťovně (ČP).

 

"V tomto údaji se projevuje také standardní čištění kmene, který v minulosti obsahoval údaje o vozech, jež ve skutečnosti už neexistovaly, ale o jejichž vyřazení z provozu jejich majitelé nedali vědět," vysvětlil ČTK mluvčí ČP Václav Bálek.

 

Právo

Sdílet tento příspěvek


Odkaz na příspěvek
Sdílet na ostatní stránky

PRÁVNÍ RADA:

Můžu na viníkovi nehody požadovat náhradu škody?

 

 

Na přehledném úseku silnice nám vjel do cesty řidič z vedlejší silnice po levé straně a chtěl přejet hlavní silnici. Došlo ke střetu vozidel, kdy my jsme měli poničenou celou přední část vozidla a viník pouze pravé zadní dveře. Přivolaná Policie ČR ho jednoznačně označila viníkem dopravní nehody, a to nedáním přednosti v jízdě, a dala mu pokutu 1500,- Kč. Když přijel technik od pojišťovny viníka nehody, konstatoval, že se bude jednat o totální škodu na vozidle. Oznámil, že cena vozidla k dnešnímu dni je nižší, než cena opravy.

 

My máme vozidlo na úvěr. Pokud nedojde k odpisu vozidla a pojišťovna dá souhlas k opravě vozidla, ale cena opravy bude větší, než je ochotna pojišťovna uhradit, bude možné požadovat tento rozdíl cen na viníku dopravní nehody?

 

A pokud dojde k odpisu vozidla, pojišťovna uhradí leasingové společnosti pouze část aktuální ceny vozu a jelikož nemáme havarijní pojištění, budeme muset splácet leasing dále, ačkoliv automobil již nebude existovat. Já se ptám, zda i v tomto případě mohu požadovat na viníkovi úhradu vzniklé škody?

 

Výše náhrada škody nemůže být nikdy vyšší, než je cena poškozené věci.

 

Pokud náklady na opravu přesáhnou obecnou cenu v okamžiku poškození, dostane poškozený pouze ekvivalent odpovídající obecné ceně věci v okamžiku poškození. Na viníka nehody se proto vztahují stejná pravidla o výši škody a obecně proto platí (až na některé výjimky), že co nezaplatí pojišťovna, nezaplatí ani viník.

 

Příčinou je již shora zmíněné pravidlo, podle kterého poškozený nemůže dostat více, než je cena poškozené věci. To, že oprava stojí víc, je v tomto okamžiku nepodstatné, nad obecnou cenu v okamžiku poškození jít nelze. Pokud tedy cena opravy přesahuje obecnou cenu, pojišťovna bude věc posuzovat jako totální škody, zjistí obecnou cenu vozidla v okamžiku nehody, od té odečte cenu zbytků a takto vypočtenou sumu Vám vyplatí. Žádnou další částku není možné od viníka nehody požadovat.

 

Je dost zvláštní, že vozidlo na leasing nemá havarijní pojištění, protože leasingové společnosti bez havarijního pojištění vozidla zpravidla nenabízejí, ale budiž. Totální škoda znamená, jak bylo shora uvedeno, vyplacení částky odpovídající obecné ceně po odečtení ceny zbytků. Vy ale musíte leasingové společnosti uhradit celou cenu leasingu. Zisk leasingové společnosti Vám však toto plnění z povinného ručení viníka nepokryje.

 

V dané situaci Vám tak zřejmě nezbude nic jiného, než dlužnou částku doplatit ze svého.

 

JUDr.Tomáš Beran

Sdílet tento příspěvek


Odkaz na příspěvek
Sdílet na ostatní stránky

PRÁVNÍ RADA:

Zapomněl, že má přívěs, a při předjíždění mi poškodil auto

 

Na křižovatce řízené světly jsem odbočoval doleva ve vnitřním pruhu a v něm dále pokračoval v jízdě. Asi po třiceti metrech mě z vedlejšího pruhu po pravé straně předjel osobní vůz s vlekem, ozvala se rána a on se zařadil přede mne a tím mi odřel auto od zadního blatníku přes dveře až po přední blatník.

 

Řidič tvrdil, že jsem odbočoval na červenou a on se mi vyhýbal. Já tvrdím, že jsem jel na zelenou a předjíždějící řidič si neuvědomil, že má vlek a moc brzo se zařadil.

 

Policie však přijala jeho verzi, i když z fotodokumentace je jasně patrné, jak postupovalo poškození od zadního blatníku dopředu. Jak bych se měl bránit?

 

V daném okamžiku bude nejvhodnějším postupem zadání zpracování znaleckého posudku znalci z oboru problematiky nehodového děje, aby vyhodnotil jednotlivé skutkové okolnosti předmětné dopravní nehody. Závěr policie o vině za dopravní nehodu je pouze jedním z možných podkladů v přestupkovém řízení a lze jej "přebít" právě znaleckým posudkem, ve kterém znalec rozporuje závěry policejního šetření.

 

Znalci poskytněte kopii spisu, na kterou máte nárok jakožto obviněný z přestupku, nechte zpracovat znalecký posudek a následně jej předložte v přestupkovém řízení. Současně na jeho závěrech (samozřejmě pouze za podmínky, že budou pro Vás příznivé) postavte svoji obhajobu.

Zastoupení advokátem lze v přestupkovém řízení jedině doporučit.

 

JUDr.Tomáš Beran

Sdílet tento příspěvek


Odkaz na příspěvek
Sdílet na ostatní stránky
reklama.gif


Úvod a historie

První pojišťovna právní ochrany byla založena v roce 1917 v Le Mans ve Francii s názvem D.A.S – Défensé Automobile et Sportive.
Hlavním podnětem ke vzniku pojišťovny byly automobilové závody, při nichž docházelo často k nehodám.

Poškozeni byli jak závodníci tak i diváci, kteří při vymáhání náhrady za způsobené škody byli nuceni absolvovat dlouhotrvající procesy s vysokými náklady. V roce 1926 a 1927 následovalo založení dvou společností ve Švýcarsku a Belgii. V roce 1928 byla v Berlíně založena německá D.A.S., která má v současné době sídlo v Mnichově.

1.gif
centrála D.A.S. v Mnichově

D.A.S. je dceřinou společností D.A.S. International se sídlem v Mnichově. V současné době představuje koncern D.A.S. klientelu z patnácti evropských zemí. S více něž deseti miliony klienty a více než šesti tisíci pracovníky v administrativě a obchodní službě je D.A.S. největším specialistou, nabízejícím v Evropě pojištění právní ochrany. V letošním roce oslavila D.A.S. 75-leté výročí svého vzniku.

2.gif
centrála D.A.S. v Praze

Na českém pojistném trhu začala D.A.S. působit od roku 1995 a stává se tak první společností na území České republiky nabízející produkt pojištění právní ochrany. D.A.S. získala v roce 2003 cenu za rok 2002 Nejlepší pojišťovna v kategorii specializovaná pojišťovna.

3.gif

D.A.S. působí v 15 zemích Evropy:
Německo
Belgie
Itálie
Lucembursko
Holandsko
Polsko
Rakousko
Řecko
Španělsko
Švýcarsko
Anglie
Francie
Slovensko
Česko
Maďarsko
Irsko

Ve všech evropských zemích, ale i tam, kde nemá sídlo některá z dceřiných společností D.A.S. International, spolupracuje D.A.S. s renomovanými advokátními kancelářemi, které pověřuje na vlastní náklady vyřizováním škodních případů svých klientů.

daskarta.jpg

V naléhavém a neodkladném případě, kdy máte v oblasti pojistné ochrany aktuální problém jakéhokoliv charakteru, máte možnost kontaktovat tísňovou linku D.A.S. Základním posláním této linky je prostřednictvím právníka D.A.S., který má bohaté zkušenosti při řešení pojistných událostí v České republice i zahraničí, okamžité posílení právní jistoty a postavení klienta, a tím i předcházení vzniku pojistných událostí.

Co můžete od TÍSŇOVÉ linky očekávat?

Účelem této tísňové linky je především zorientovat Vás v nastalé situaci, nastínit Vám v základních rysech možnosti jejího řešení, poučit Vás o formálních náležitostech dalšího vhodného postupu.

V případě, nelze-li tímto způsobem vzniklou situaci definitivně (a ve Váš prospěch) vyřešit, rovněž budete seznámen i s možnostmi další činnosti D.A.S. v dané věci a s tím, jaké úvodní materiály a údaje bude zapotřebí obstarat, aby pomoc ze strany D.A.S. mohla být dostatečně účinná. Tímto způsobem je možné výrazně zjednodušit a urychlit vlastní zpracování pojistné události.

Další možností, kterou TÍSŇOVÁ linka skýtá, je i aktuální kontakt s protistranou (či dalšími na věci zainteresovanými subjekty), jenž rovněž často vede k vyjasnění věci a k odstranění rozporů a tím i k vyřešení pojistné události. V případě zahraničních pojistných událostí bývá časté využití této služby jednak k překlenutí jazykové bariéry mezi klientem a protistranou a dále i k vysvětlení možností, jež skýtá zahraniční právní řád v dané situaci.

Nikoliv výjimečné je i odstranění rozporů mezi pojištěným a protistranou již tou holou skutečností, že je protistrana seznámena s tím, že za klientem stojí silná a známá pojišťovací společnost, která v případě potřeby zajistí řešení pojistné události a uhradí s tím spojené náklady.

* * *

Pojištění právní ochrany pro řidiče vozidla

Pojištění právní ochrany pro řidiče vozidla je určeno pro osoby, které často řídí vozidla různého druhu, vozidla svého zaměstnavatele, vozidla svého obchodního partnera, drážní vozidla, vozidla z autopůjčovny a jiná vozidla.

Na koho se pojištění vztahuje?

Pojištěnou osobou je řidič uvedený v pojistné smlouvě a předmětem pojištění je prosazování jeho právních zájmů při událostech, které souvisejí s řízením vozidla. Tento produkt je určen především pro řidiče dopravních firem a pro řidiče-zaměstnance, kteří při výkonu svého zaměstnání řídí služební vozidla.

Kdy lze právní ochranu využít?

Příklad č. 1: Řidič pojištěný u D.A.S. je účastníkem dopravní nehody, kterou nezavinil. Tato skutečnost je doložena policejním protokolem. Při dopravní nehodě pojištěný řidič utrpěl zranění a v jeho důsledku také ztrátu na ušlé mzdě / ušlém zisku. Pojištěná osoba doloží lékařem stanovené bodové ohodnocení úrazu a výši vzniklé finanční ztráty. D.A.S. v rámci pojištění právní ochrany svému pojištěnému zajistí uplatnění nároku na odškodnění u viníka dopravní nehody, respektive u pojišťovny, u které má viník dopravní nehody sjednané pojištění odpovědnosti za způsobené škody.

Příklad č. 2: Řidič pojištěný u D.A.S. je účastníkem složité dopravní nehody, při které není zřejmé zavinění jednotlivých účastníků. Z tohoto důvodu se zavinění dopravní nehody bude zjišťovat při dalším přestupkovém řízení. Pojištěný řidič má tu výhodu, že D.A.S. mu na jeho žádost zajistí a uhradí právníka, který ho při přestupkovém řízení bude zastupovat. Pojištěná osoba tak získá jistotu, že její argumenty budou vzaty v úvahu, což může mít za důsledek nižší postih, případně zproštění viny.

Příklad č. 3: Obdobná situace nastane, pokud bylo proti řidiči pojištěnému u D.A.S. zahájeno přestupkové řízení pro podezření ze spáchání nedbalostního přestupku v oblasti dopravy. Pojištěný řidič má právo na obhajobu v přestupkovém nebo trestním řízení, jež proti němu bylo zahájeno správním orgánem nebo orgánem činným v trestním řízení v důsledku jednání nebo opomenutí, které může mít za následek postih podle přestupkového nebo trestního zákona. Pouze však v případě, že se jedná o trestný čin nebo přestupek nedbalostní povahy související s řízením vozidla.

Příklad č. 4: Řidič pojištěný u D.A.S. při dopravní nehodě utrpěl úraz a požádal pojišťovnu, u které má sjednané úrazové pojištění, o příslušné pojistné plnění. Pojišťovna odmítla pojistné plnění vyplatit. I v tomto případě má pojištěná osoba nárok na právní ochranu. D.A.S. zajistí prosazování zájmů pojištěného řidiče ve sporech vzniklých s ostatními pojistiteli, pokud pojistná událost souvisí s řízením vozidla a současně i s pojištěným řidičem.

Pojištění právní ochrany pro řidiče vozidla ve výše naznačeném rozsahu stojí 1.100 Kč ročně pro 1 osobu. V případě sjednání tohoto pojištění současně s pojištěním právní ochrany v pracovněprávních sporech, s pojištěním právní ochrany rodiny nebo s kombinovaným pojištěním Rodina STANDARD, lze pojištění právní ochrany pro řidiče motorových vozidel pořídit za výhodnějších finančních podmínek. Pojištění právní ochrany pro řidiče motorových vozidel se nevztahuje na události, které nastaly: při řízení vozidla bez platného osvědčení o technickém průkazu, při řízení bez příslušného platného řidičského oprávnění, při řízení pod vlivem alkoholu či jiných návykových látek, při aktivní účasti na motoristických sportovních závodech včetně tréninkových jízd. Pojištění pro řidiče vozidla se vztahuje pouze na osobu řidiče, a proto právní ochranu nelze také použít u událostí, které se přímo týkají samotného vozidla nebo přepravovaného nákladu.

Právní ochrana se poskytuje při událostech, jež nastaly při řízení vozidel ve státech Evropské unie a ostatních evropských státech s výjimkou zemí bývalého Sovětského svazu nepatřících do Evropské unie a Turecka a které podléhají pravomoci soudu příslušného státu. Proto si ho sjednávají zejména řidiči firem provozující mezinárodní dopravu. Upraveno uživatelem sUs

Sdílet tento příspěvek


Odkaz na příspěvek
Sdílet na ostatní stránky

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Odpovědět na toto téma...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.




  • Kdo si právě prohlíží tuto stránku

    Žádný registrovaný uživatel si neprohlíží tuto stránku