Dim

Eurotel -интернет за 1000Корун!

Recommended Posts

http://www.lupa.cz/clanek.php3?show=2776

 

Konečně: Internet za paušál!
Od 1. dubna 2003 začíná Eurotel nabízet neomezený mobilní přístup k Internetu přes GPRS, za paušál 1000 korun měsíčně (bez DPH), a to bez jakýchkoli omezení. Nový tarif Nonstop se vyplatí tomu, kdo měsíčně přenese více jak 27 MB dat. Ke zlevnění však dochází i u dalších datových tarifů. A pozor - tentokráte se nejedná o apríl!!
Lupa radí: Chci doménu

 

Neoficiální informace z minulého týdne hovořící o chystaném zavedení internetového paušálu se ukázaly jako pravdivé. Na včerejší tiskové konferenci Eurotel skutečně představil svou novou strategii mobilních datových služeb pro rok 2003 a 2004 - a jako její součást ohlásil i nový tarif Data Nonstop (podle prezentačních materiálů nazvaný GPRS Non-Stop, podle tiskové zprávy a podle webu Data Nonstop). Ten skutečně odpovídá tomu, co již "prosáklo" na veřejnost. Jde skutečně o paušální zpoplatnění mobilního přístupu k Internetu přes GPRS - za částku 1000 korun měsíčně.

 

Naopak se nepotvrdily dohady o možných omezeních - jak se zdá, žádný "háček" v tom skutečně není a jde opravdu o plnohodnotné připojení bez jakéhokoli limitu (ať již doby přístupu či objemu přenesených dat), s čistě paušálním zpoplatněním (částkou 1000 korun, bez DPH). Uživatelé prý nebudou nijak odpojováni a mohou na Internetu "viset" libovolně dlouho, i když třeba nebudou přenášet žádná data. Je to možné i díky tomu, že vzhledem k vlastnostem GPRS neaktivní uživatelé "nekonzumují" žádné zdroje mobilní sítě - s výjimkou IP adresy, která je jim přidělena v rámci PDP kontextu. Jak ale přítomní zástupci Eurotelu prohlásili, IP adres (veřejných!) mají dostatek a problémů s jejich nedostatkem se nebojí.

 

Jak je to s rychlostí?
Omezení ze strany Eurotelu by se nemělo týkat ani přenosové rychlosti. Ta by proto měla být limitována jen vlastnostmi koncového zařízení (mobilního telefonu či datového modulu s podporou GPRS), konkrétně jeho schopností využít určitý počet tzv. časových slotů současně, na downlinku i na uplinku. Jelikož Eurotel používá u GPRS kódování CS-2, pak každý slot odpovídá "užitečné" rychlosti 13,4 kbit/s. Takže pokud například jde o zařízení podporující GPRS 3+1, znamená to současné použití tří slotů na downlinku a jednoho na uplinku. Převedeno na rychlosti to dělá 3 * 13,4 = 40,2 kbit/s směrem k uživateli (downlink), a 13,4 kbit/s v opačném směru (na uplinku). Analogicky pro telefony zvládající u GPRS kombinace 4+1, 4+2 atd.

 

Než ale začnete srovnávat oněch 40,2 kbit/s (či 4 * 13,4 = 53,6 kbit/s) s rychlostmi, které dosahují analogové modemy na dial-upu, je vhodné si uvědomit, jak GPRS v mobilní síti vlastně funguje. V prvním přiblížení si lze představit, že v každé buňce mobilní sítě je vždy k dispozici jen určitý konkrétní počet časových slotů (které se pravidelně v čase opakují). Z těchto "disponibilních" slotů se nejprve přidělují ty, které jsou požadovány pro zajištění hlasových služeb. Z těch, co zbývají, se přidělují sloty pro datové přenosy na bázi HSCSD (High Speed Circuit Switched Data), a teprve pak se uspokojují požadavky na sloty pro potřeby GPRS. Proto třeba GPRS 3+1 neznamená trvalé a garantované přidělení 3+1 slotů, využitelných příslušnou rychlostí, ve smyslu jejich garance. Je třeba to chápat jako maximum, které mobilní síť může přidělit, pakliže k tomu má dostatek prostředků (slotů). Jestliže jich nemá dostatek, přiděluje přednostně jiným službám, a na GPRS se tak nemusí v daný okamžik právě dostat. Fakticky tak může efektivní přenosová rychlost GPRS přenosů kolísat mezi nulou a příslušným maximem, v závislosti na momentálním provozu a vytížení příslušné buňky, ve které se uživatel právě nachází.

 

Komu se tarif Nonstop vyplatí?
Tarif Data Nonstop je novým "nehlasovým" tarifem, který Eurotel zavádí od 1. dubna. Je určen smluvním (paušálním) zákazníkům a lze jej aktivovat k jakémukoli standardnímu hlasovému tarifu Eurotelu. Jeho aktivace je zdarma a za měsíční poplatek 1000 korun zahrnuje jak neomezený GPRS přístup k Internetu, tak i k WAP. Umožňuje používat i HSCSD služby, ale tyto již jsou zpoplatňovány samostatně a explicitně: 2,70 Kč za minutu v případě WAP a dvě koruny za minutu při přístupu k Internetu (přes HSCSD, nikoli přes GPRS). Žádná omezení typu "minimálního úvazku" či souběhu s jiným tarifem by zde neměla být.

 

Důležité také je, že Data Nonstop je nový tarif neboli způsob zpoplatnění (účtování), a nikoli technické řešení. Samotný "přístup k Internetu", poskytovaný v rámci tohoto tarifu přes GPRS, je již nabízený Mobile Internet od Eurotelu.

 

Kromě nového tarifu Data Nonstop pak Eurotel od 1. dubna mění i další tarify. Například zlevňuje HSCSD Fast z 6,50 Kč za minutu na 2,10 Kč za minutu. GPRS Internet bude do 30. června nabízet i předplaceným zákazníkům služeb GO, a to za 0,03 Kč za 1 KB. Do konce června pak zlevní GPRS Internet i svým smluvním zákazníkům s minutově zpoplatněným tarifem, na 0,01 Kč za minutu (ovšem jen v pracovní dny v době od 20:00 do 8:00). Zajímavé je jistě i snížení fixního měsíčního poplatku u tarifu SMS/Data+GPRS, z dosavadních 390 korun na 195 korun

Sdílet tento příspěvek


Odkaz na příspěvek
Sdílet na ostatní stránky

Интересно. Увидиме на морских свинках (т.е. тех, кто на себе попробует).

Sdílet tento příspěvek


Odkaz na příspěvek
Sdílet na ostatní stránky

Если не шутка, то я завтра же и попробую

Sdílet tento příspěvek


Odkaz na příspěvek
Sdílet na ostatní stránky

Дядя, а чего на TES не припоишься? Ты ж в зоне покрытия должен быть. Там еще скорость немного увеличили, и "туда" и "сюда".

Sdílet tento příspěvek


Odkaz na příspěvek
Sdílet na ostatní stránky

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Odpovědět na toto téma...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.




  • Kdo si právě prohlíží tuto stránku

    Žádný registrovaný uživatel si neprohlíží tuto stránku