Sash

Slovák Čechům nevadí, Rus ano

Recommended Posts

Вот интересно откуда берутся эти опросы? Лично я за 7 лет жизни в Чехии не сталкивался с откровенной неприязнью ко мне, как к русскому. Общаюсь, в основном, с чехами - или они умеют так сильно скрывать свюи чувства или эти опросы "общественного мнения" пишет откровенная сволочь и разжигатели национальной розни, как принято сейчас выражаться :angry:

 

Slovák Čechům nevadí, Rom či Vietnamec ano

Agentura STEM zkoumala, koho by Češi chtěli mít za souseda

 

 

V dubnu provedla agentura STEM výzkum na rozsáhlém souboru 1668 českých občanů starších 18 let. Zajímal ji postoj českých občanů k cizím státním příslušníkům.

Nadpoloviční většina (58 %) občanů souhlasí s tvrzením, že česká veřejnost přistupuje k cizím státním příslušníkům s pobytem v ČR bez předsudků a zaujatosti. Velká část (42 %) obyvatel si to ale nemyslí.

 

Výzkum dále zkoumal postoje k příslušníkům vybraných národností či etnik. Drtivá většina občanů vyjádřila bezproblémový vztah ke Slovákům. Velmi dobrý vztah mají Češi i k občanům vyspělých zemí (Angličanům, Francouzům, Američanům). Určité pochybnosti se objevují při vyjádření vztahu k Němcům a Židům.

 

Při hodnocení vztahu k Volyňským nebo Kazašským Čechům je veřejnost rozdělena na dva stejně velké tábory. Ve vztahu k obyvatelům bývalé Jugoslávie a Ruska mají Češi rezervovanější postoje. K obyvatelům států na východ od našich hranic (Číňanům, Ukrajincům, Vietnamcům, Arabům) jsou postoje veřejnosti převážně negativní. Negativní postoje jsou velmi výrazné především ve vztahu k Afgháncům a Čečencům.

 

Vůbec nejhorší vztah mají naši obyvatelé k Romům.

 

Z výzkumu vyplývá, že lidé s vyšším vzděláním jsou k příslušníkům jiných národů a etnik tolerantnější. Největší rozdíly v postojích příslušníků jednotlivých vzdělanostních kategorií výzkum odhalil v případě hodnocení vztahu k Židům. Žida za souseda by velmi dobře sneslo 74 % vysokoškolsky vzdělaných lidí, u lidí se základním vzděláním by to bylo už jen 54 % z nich. Největší shoda mezi příslušníky různých vzdělanostních skupin panuje při hodnocení vztahu k Rómům a Rusům.

 

Věk při hodnocení nehraje významnou roli. Výjimkou je vztah k Američanům a Němcům, kde s přibývajícím věkem klesá podíl příznivých odpovědí.

 

Vztah Čechů k jiným národům a etnikům se za poslední čtyři roky příliš nezměnil. Na základě porovnání výsledků s posledním výzkumem STEM na toto téma z června 2001 je vidět, že se mírně zlepšil vztah ke Slovákům, Vietnamcům a občanům bývalé Jugoslávie. V očích české veřejnosti se naopak mírně zhoršilo postavení Arabů, Američanů a Volyňských nebo Kazašských Čechů. V případě hodnocení vztahu k ostatním národům a etnikům jsou odpovědi Čechů v čase víceméně stabilní.

 

 

 

 

17.5.2005

 

20010430-03.jpg

Sdílet tento příspěvek


Odkaz na příspěvek
Sdílet na ostatní stránky

Откуда берутся опросы? – Опрашивали. (голосом Саида) :^)

Sdílet tento příspěvek


Odkaz na příspěvek
Sdílet na ostatní stránky

QUOTE (Sash @ May 18 2005, 18:20) Вот интересно откуда берутся эти опросы? Лично я

Жуём: лично я отношусь к знакомым мне хорошим людям хорошо, независимо от национальности. При этом, моё глобальное отношение к разным народам - сильно разное.

Sdílet tento příspěvek


Odkaz na příspěvek
Sdílet na ostatní stránky
...Kazašským Čechům

О господи, уже наравне с волынскими юзается формулировочка... Была сегодня даже передачка по ЧТ про трудную судьбу "казахских чехов" с участием печально известного Яромира Щтетины и группы люмпенов, которые домогаются от чешского стата, чтобы их забрали из Казахстана.

Sdílet tento příspěvek


Odkaz na příspěvek
Sdílet na ostatní stránky
Vůbec nejhorší vztah mají naši obyvatelé k Romům.
В очередной раз порадуюсь, что мы не цыгане.

И что вы "разжигательного" видете в данном опросе? Все вполне нормально, довольно обективно и соверщенно неново.

Вандлер прав, личные отношения - это одно, глобально-национальные - совсем другое.

Sdílet tento příspěvek


Odkaz na příspěvek
Sdílet na ostatní stránky

Ну, ты, блин, даешь!!!! :D

Sdílet tento příspěvek


Odkaz na příspěvek
Sdílet na ostatní stránky

- Гиви , ты помидоры любишь?

- Кушать , да. А так нет.

Sdílet tento příspěvek


Odkaz na příspěvek
Sdílet na ostatní stránky

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Odpovědět na toto téma...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.




  • Kdo si právě prohlíží tuto stránku

    Žádný registrovaný uživatel si neprohlíží tuto stránku