SA777

Lide mimo EU budou moci v CR asi volne kupovat nem

Recommended Posts

Что то не дает правильно линк указать:

http://www.epravo.cz/v01/index.php3?s1=3&s...typ=clanky&back[s1]=3&back[s2]=0&back[s3]=0&back[s4]=0&back[s5]=0&back[s6]=0&recid_cl=24451

 

Lidé mimo EU budou moci v ČR asi volně kupovat nemovitosti

 

 

Občané z nečlenských zemí Evropské unie budou nejspíš moci od května v České republice nakupovat nemovitosti bez omezení. Důvodem je prý nešťastná formulace ve smlouvě o přistoupení k EU, uvádí pondělní vydání týdeníku Euro. Pro lidi z členských států EU prý budou platit jen teoretické administrativní překážky.

 

 

Přístupová smlouva mezi ČR a EU se nezmiňuje o třetích zemích, a podle odborníků tak bude mít evropské právo přednost před českým. V EU jsou přitom zakázána všechna omezení pohybu kapitálu mezi členskými státy a třetími zeměmi.

 

Pokud si v květnu koupí v ČR nemovitost Ukrajinec, na katastru jej pravděpodobně odmítnou zapsat jako vlastníka. Podá- li žalobu, poslední soudní instance bude povinna položit předběžnou otázku Evropskému soudnímu dvoru (ESD), zda je právní výklad v souladu s právem evropským. ESD pravděpodobně rozhodne ve prospěch Ukrajince, odhaduje advokát Michal Žižlavský, člen expertního týmu České advokátní komory pro Evropské právo.

 

Podle ministerstva financí budou pro osoby ze třetích zemí platit i po vstupu současná pravidla, tedy nutnost mít trvalý pobyt. Odborníci to však odmítají a poukazují právě na přednost evropského práva před českým.

 

Pro občany ze států EU má ČR vyjednané omezení na nákup vedlejšího bydlení na pět let. K získání rekreačních objektů a druhých bytů hned od května však prý lidem z EU bude stačit trvalý nebo přechodný pobyt. Vyřízení povolení k přechodnému pobytu je přitom pouze administrativní záležitost. Cizinec se nahlásí na policii, předloží nějaký doklad totožnosti, potvrzení, že řádně platí sociální zabezpečení a má zdravotní pojištění. To by mělo pro získání povolení stačit.

 

Po vstupu by tak mohla nastat absurdní situace, kdy by například pro Francouze platila přísnější omezení než pro Ukrajince. To však zakazuje přístupová smlouva. "Je to velmi složitá situace, protože zde zatím nemáme praxi s takovými kauzami. Jisté je, že podobné případy, kterých se vyskytnou stovky, se mohou u soudů táhnout deset i více let," uvedl pro Euro Žižlavský. Českou republiku by tak mohly soudní pře přijít na značné peníze.

Sdílet tento příspěvek


Odkaz na příspěvek
Sdílet na ostatní stránky

Ну что, господа, кто рискнет купить недвижимость, а потом доооолго ( как минимум до ближайшего продления) судиться с Чехией в Европейском суде? B)

Sdílet tento příspěvek


Odkaz na příspěvek
Sdílet na ostatní stránky

Проверять это на собственной шкуре

deset i více let
- найдутся ли желающие? :unsure:

Sdílet tento příspěvek


Odkaz na příspěvek
Sdílet na ostatní stránky

QUOTE (KAMOH @ Aug 18 2004, 12:49) ... а потом доооолго ( как минимум до ближайшего продления) судиться с Чехией в Европейском суде? B)

Это даже не оптимизм, а какой то супер-мега .... :D

Sdílet tento příspěvek


Odkaz na příspěvek
Sdílet na ostatní stránky

QUOTE (Grim Fandango @ Aug 18 2004, 11:40) Это даже не оптимизм, а какой то супер-мега ....  :D

Разжевать? B)

После срока очередного прдления уже не будет сысла судицца, поскольку к закупленной недвижИмости будет невозможно проехать при наличии отсутсвия годовой визы и постоянных отказах в туристической, как злостному врагу ЧР

Sdílet tento příspěvek


Odkaz na příspěvek
Sdílet na ostatní stránky

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Odpovědět na toto téma...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.




  • Kdo si právě prohlíží tuto stránku

    Žádný registrovaný uživatel si neprohlíží tuto stránku