ajdar

Dveře pro cizince jsme jen pootevřeli.

Recommended Posts

Из интервью в газете Господарске новины:

 

Dveře pro cizince jsme jen pootevřeli. A to nestačí

 

Cizinci, kteří chtějí žít v Česku, to nemají snadné. Úřednice na cizinecké policii nemluví anglicky ani rusky, před vchodem se stojí fronty. "Přitom by stačilo málo, a vše by bylo příjemnější," říká Karla Štěpánková ze společnosti Člověk v tísni. "Vylepšili bychom si reputaci a ani by nás to moc nestálo."

 

Co byste změnila nejdřív?

 

Vydávala bych pořadové lístky, na zeď pověsila základní informace v angličtině, ruštině a vietnamštině tak, aby jim rozuměli aspoň příslušníci těch největších cizineckých komunit.
Určitě by se vyplatilo věnovat také úřednicím za přepážkou, aby se uměly domluvit v cizím jazyce. To všechno jsou věci, které nejsou až tak nákladné a které by se daly poměrně snadno zlepšit. U nás, stejně jako třeba v Íránu.

 

Doporučila byste cizinci, aby se přestěhoval do Česka?

 

Kdyby se mě zeptal, jestli je pro něj snadné dostat se do Česka a sehnat zde práci, řekla bych mu, že to tu není jednoduché. Že tu na něj čeká spousta potíží.
Ale asi bych dodala: Pokud vytrváš, práci tady nakonec najdeš. Čechům totiž začíná docházet, že cizince potřebují. A to mě osobně moc těší.

 

Rozhovor s Karlou Štěpánkovou ze společnosti Člověk v tísni. IHNED.CZ

 

Всем, в последнее время многочисленным, вопрошающим на форуме о перспективах своего предполагаемого переезда в Чехию посвящается:-)

Sdílet tento příspěvek


Odkaz na příspěvek
Sdílet na ostatní stránky

Ну, что ж! Хоть одна статья по делу и просто человеческая, приближенная к реалу. Рад, что хоть до кого то это стало доходить. Хотя, признаться, сдавался вчера на прдление и, замечу, никакого экстрима. Достаточно быстро и чинно. Одно, право, огорчает, что беззаговорочно они принимают только те фотки, которые сфотаны на месте в ЦП, хоть и качества они, мягко говоря, отвратительного. Но, такая ситуевина ведь не каждый день. Не дале как на прошлой неделе кто то жалился на безумную толчею и очередь с 6.00 рано.

Sdílet tento příspěvek


Odkaz na příspěvek
Sdílet na ostatní stránky

Počet cizinců v ČR se za deset let zdvojnásobil

 

PRAHA 4. srpna 2004 | 17:16 Počet cizinců v ČR, kteří v zemi pobývají legálně, se za posledních deset let více než zdvojnásobil. Zatímco v roce 1994 bylo v Česku asi 100.000 lidí ze zahraničí s povolením k pobytu, letos jich je téměř 250.000. Dnes o tom informovali pracovníci Českého statistického úřadu (ČSÚ). I přes rostoucí počet však v Česku žije stále mnohem méně přistěhovalců než ve starých členských státech EU.

 


"V současné době představují cizinci celkem 2,3 procenta z úhrnného počtu všech obyvatel republiky," upřesnili statistici. Podle nich je toto číslo ve srovnání se státy EU nízké. Ve Švédsku tvoří přistěhovalci a jejich potomci až pětinu obyvatelstva, v Belgii a Německu pak osm procent. Ve velkých městech je koncentrace lidí ze zahraničí ještě větší. Například každý šestý Berlíňan nepochází z Německa, každý čtvrtý obyvatel Londýna není z Británie.

 

Bez cizinců se v budoucnu podle odborníků neobejde ani Česká republika. Přistěhovalci by měli nejen zajistit pracovní sílu, ale také zvednout klesající populační křivku. Země má totiž jednu z nejnižších porodností na světě a Češi pomalu vymírají. Podle demografů by proto do Česka mělo ročně přijít minimálně 25.000 lidí ze zahraničí.

 

Nikdo neví, kolik je nelegálních přistěhovalců

 

Ke konci března žilo v ČR 249.464 cizinců. Trvale v ČR pobývalo 82.415 osob, dalších 167.049 mělo vízum nad 90 dní. Experti si však netroufají určit, kolik lidí žije v Česku nelegálně. Odhady se pohybují v řádech stovek tisíc.
Pětice nejpočetnějších menšin se podle pracovníků ČSÚ od roku 1996 nemění. "V jednotlivých letech se pouze střídají na prvních dvou pozicích Slovensko a Ukrajina a na pozici třetí a čtvrté Vietnam a Polsko," dodali statistici.

 

Ke konci března žilo v Česku přes 66.109 Slováků. Představovali 27 procent všech cizinců. Ukrajinců pobývalo v ČR legálně 65.647, což je něco přes čtvrtinu lidí ze zahraničí. Zhruba 30.400 Vietnamců představovalo 12 procent cizinců. Sedm procent tvoří Poláci, kterých u nás v prvním čtvrtletí žilo 16.939. Rusů pak v ČR pobývalo 12.846, tedy pět procent.

 


čtk

Sdílet tento příspěvek


Odkaz na příspěvek
Sdílet na ostatní stránky
Не дале как на прошлой неделе кто то жалился на безумную толчею и очередь с 6.00 рано.

Дык не надо в 6.00 рано ехать :D
Сегодня усё забрали - достаточно спокойно и цивилизовано - более менее навели порядок. Полицист с улыбкой?! на лице выходил на свежий воздух и громко кричал фамилии на получение... Не отозвавшихся кричал через каждые 10 минут... Дай Бог, шоб так было и дальше...

Sdílet tento příspěvek


Odkaz na příspěvek
Sdílet na ostatní stránky

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Odpovědět na toto téma...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.




  • Kdo si právě prohlíží tuto stránku

    Žádný registrovaný uživatel si neprohlíží tuto stránku