Recommended Posts

PRAHA 20. července (ČTK) - Evropská komise neuspěla ve snaze zavést jednotné označení výrobků ze zemí Evropské unie. Půl roku poté, kdy svůj záměr veřejně oznámila, od něj ustupuje, protože firmy o značku nemají takový zájem, jaký čekala. Píšou to dnešní Hospodářské noviny. Komise nyní připravuje nový návrh, který by firmám umožnil značku "Vyrobeno v EU" používat jen budou-li o to mít zájem.

 

"Ukázalo se, že národní značky kvality mají silnou pozici a pro zákazníky jsou srozumitelnější než jednotné evropské označení. Komise nenašla podporu ani u většiny členských států, ani průmyslových kruhů," citují HN činitele komise, který si nepřál být jmenován.

 

Největší odpor měly vůči značce Made in EU firmy v Německu. Komise chtěla jednotnou unijní značkou kvality nahradit národní symboly ze dvou důvodů. Lépe by se zamezilo nekontrolovanému prodeji asijských výrobců po národními značkami a prohloubila by se identita evropských firem. Asijští výrobci často vyrábějí oblečení, které se pak prodává pod značkami Made in Italy nebo Made in France. Unijní značka by byla jen pro výrobky z evropského kontinentu, uvedly HN.

 

"Ukazuje se, že nelze vnímat Evropskou unii jen očima politické a ekonomické integrace. Musí dojít i k psychické integraci, a na to nejsou podniky a lidé zatím zcela připraveni," soudí náměstek ministra průmyslu a obchodu Martin Pecina. Zatímco české firmy by podle něj značku Made in EU přivítaly, v Německu, Velké Británii nebo Francii by tamnímu vnitřnímu trhu přinesla jen minimální obchodní výhodu. "Lidé v těchto státech jsou patrioty a při nákupu dávají mnohdy přednost domácímu výrobci," dodal Pecina.

Sdílet tento příspěvek


Odkaz na příspěvek
Sdílet na ostatní stránky

QUOTE (Grim Fandango @ Jul 20 2004, 10:16) Asijští výrobci často vyrábějí oblečení, které se pak prodává pod značkami Made in Italy nebo Made in France. Unijní značka by byla jen pro výrobky z evropského kontinentu, uvedly HN.
Ага. А то Маде ин ЭУ азийские выробцы бы не догадались написать на тех же юридических основаниях, на которых сейчас пишут про Итали или Франс ;^)

Sdílet tento příspěvek


Odkaz na příspěvek
Sdílet na ostatní stránky

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Odpovědět na toto téma...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.




  • Kdo si právě prohlíží tuto stránku

    Žádný registrovaný uživatel si neprohlíží tuto stránku