Grim Fandango

За рассылку спама будут угрожать миллионные штрафы

Recommended Posts

29.6.2004, Praha, zdroj: ČTK
Zákon v souladu s evropskými směrnicemi zcela počítá s úplným zákazem nevyžádané reklamní mailové pošty...

 

Až desetimilionová pokuta má hrozit těm, kteří budou rozesílat elektronickou poštou nevyžádanou inzerci či reklamní sdělení, tzv. spamy. Vyplývá to z vládního návrhu zákona o službách informační společnosti, který dnes schválila Poslanecká sněmovna. Normu musí ještě projednat Senát a posoudit prezident.

 

Spamy se stávají morem informační společnosti, řekl poslancům při předkládání zákona ministr informatiky Vladimír Mlynář. Zákon podle něj v souladu s evropskými směrnicemi zcela počítá s úplným zákazem nevyžádané reklamní mailové pošty a zavádí tzv. systém "opt-in" - lidé by tak elektronickou poštou dostávali obchodní sdělení jen v případě, že s tím budou výslovně souhlasit.

 

Podle antivirové společnosti MessageLabs bylo na konci loňského roku nevyžádanou reklamou 56 mailů ze sta. O rok dříve to bylo 34 procent zpráv. Odborníci odhadují škody způsobené v tuzemsku spamem na desítky milionů korun. Ztráty vznikají na straně uživatelů na poplatcích za stahování e-mailů i za čas věnovaný jejich čtení a mazání.

 

Šíření obchodních sdělení mailem má být možné pouze za předpokladu, že zákazník dal předem prokazatelný souhlas k takovémuto využití svého elektronického kontaktu a má možnost jednoduše, zdarma nebo na účet zasilatele odmítnout souhlas i při zasílání každé jednotlivé zprávy. Reklamní maily rovněž nesmějí být zasílány bez zřetelného označení, že jde o obchodní sdělení, pokud skrývají nebo utajují totožnost odesílatele, případně jsou je zaslány bez platné adresy odesilatele.

 

Návrh zákona, který vypracovalo ministerstvo informatiky, upravuje i odpovědnost poskytovatele internetových služeb za obsah informací na internetu. Ten nebude za obsah stránek zodpovědný, a nebude je tedy muset aktivně monitorovat. Pokud se ale dozví o protiprávní povaze obsahu webu, bude mít povinnost stránky znepřístupnit. Zákon rovněž vymezuje informační povinnost při nákupu zboží přes internet.

Sdílet tento příspěvek


Odkaz na příspěvek
Sdílet na ostatní stránky

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Odpovědět na toto téma...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.




  • Kdo si právě prohlíží tuto stránku

    Žádný registrovaný uživatel si neprohlíží tuto stránku