Recommended Posts

Вопросик.

 

Новые ставки DPH уже вступили в действие?
Если нет, когда это ожидается?

Sdílet tento příspěvek


Odkaz na příspěvek
Sdílet na ostatní stránky

Дык, я пока не в Чехии, поэтому сие мне не известно B)
Т.е., как и планировалось, 22% и на товары и на услуги?

Sdílet tento příspěvek


Odkaz na příspěvek
Sdílet na ostatní stránky

В-общем да, но не на все. На большую часть продуктов, к примеру, ставка НДС не изменилась.

Sdílet tento příspěvek


Odkaz na příspěvek
Sdílet na ostatní stránky

Ок, пасиб.
Для начала ясна, а подробнее разберусь уже на месте.

Sdílet tento příspěvek


Odkaz na příspěvek
Sdílet na ostatní stránky

QUOTE (Streljanyj @ Jan 14 2004, 12:20) На большую часть продуктов, к примеру, ставка НДС не изменилась.
ЕЩЕ не изменилась. Кажется, в апреле будет вторая волна?

Sdílet tento příspěvek


Odkaz na příspěvek
Sdílet na ostatní stránky

QUOTE (ajdar @ Jan 14 2004, 13:42) ЕЩЕ не изменилась. Кажется, в апреле будет вторая волна?
И да, и нет - смотря что иметь ввиду.

 

3.12.2003, zdroj: ČTK
Se změnami počítá vládní novela zákona o DPH, kterou prvním čtením propustila Poslanecká sněmovna. Zákon přesouvá část potravin ze základní dvaadvacetiprocentní do snížené pětiprocentní sazby daně, některé služby se naopak vydají opačným směrem.

 

Zlevnění kávy, čaje, bonbónů, čokolády, žvýkaček a dalších potraviny mohou lidé očekávat po vstupu do Evropské unie. Připlatí si ale za služby kadeřníků, čistíren, opraven obuvi či některých stavebních prací. Se změnami počítá vládní novela zákona o DPH, kterou prvním čtením propustila k dalšímu projednávání Poslanecká sněmovna.

 

Zákon v praxi přesouvá část potravin ze základní dvaadvacetiprocentní do snížené pětiprocentní sazby daně, některé služby se naopak vydají opačným směrem.

 

... Účinnost zákona je navržena na 1. května 2004.

 

Část zboží a služeb se však na základě zákona, který poslanci schválili již dříve, přesune do vyšší sazby DPH od ledna. Podraží telekomunikační služby, internet, právníci, účetní nebo daňoví poradci. Někteří ekonomové odhadují, že celkové změny v DPH přijdou průměrnou rodinu se dvěma dětmi na více než 6700 korun ročně.

 

Ve snížené sazbě návrh zatím ponechává restaurace a hospody. EU je sice řadí do základní sazby, některé členské země však bojují o změnu a Česko doufá, že ji prosadí ještě do konce dubna. V opačném případě by si Češi za jídlo a pití v restauracích nebo hospodách museli také připlatit.

 

Pěti procenty budou i nadále zdaněny dětské plenky a auta pro tělesně postižené, o jejichž přesunu do vyšší sazby se uvažovalo.

 

Softwarových produktů, které se prodávají ve velkém v obchodech, se změny v DPH nedotknou. Spadají do kategorie prodej zboží a ta již nyní podléhá sazbě 22 procent. Mezi tyto produkty patří například operační systém Windows nebo kancelářské programy Word a Excel. Nově však budou vyšší sazbě podléhat softwarové programy vytvořené pro firmy na zakázku.

 

Až do konce roku 2007 zůstanou ve snížené sazbě stavební práce určené k bydlení a dodávky tepla. Firmy mohou nižší sazbu uplatnit na všech stavbách, které mají alespoň 50 procent obytné plochy. Poté by i tyto práce byly zdaněny 22 procenty. MF však uvažuje o vzniku zcela nové sazby na stavební práce ve výši 15 až 17 procent. Proti však zřejmě bude Evropská unie. Podle jednoho z pravidel nemohou státy zvyšovat počet svých sazeb DPH.
...
Přesuny některých druhů zboží a služeb do vyšší sazby DPH požaduje Evropská komise. Výši sazeb ale EU ponechává na členských státech. Někteří ekonomové, politici i podnikatelé proto vládu kritizují, že současně se zdražením některého zboží a služeb obě sazby nesblížila.

 

Kabinet to plánuje až v další části reformy. Základní sazba, která teď činí 22 procent, sice klesne, zároveň ale vzroste snížená sazba, a podraží tak například všechny potraviny.

 

Болд мой - GF.

Sdílet tento příspěvek


Odkaz na příspěvek
Sdílet na ostatní stránky

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Odpovědět na toto téma...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.




  • Kdo si právě prohlíží tuto stránku

    Žádný registrovaný uživatel si neprohlíží tuto stránku