Streljanyj

Всем рекомендую ознакомиться

Recommended Posts

QUOTE (Streljanyj @ Nov 27 2003, 10:39) Выложить, что ли, еще одну часть документа для более полной картинки?
А весь документ целиком слабО выложить?
Нет, мы конечно можем и по частям читать, но все же. ;)
А самый лучший способ выкладывания - линк на место где он живет.

Sdílet tento příspěvek


Odkaz na příspěvek
Sdílet na ostatní stránky

Слабо, дядько Джин. Потому что линка нету, а сканеру кирдык - приходится пальчиками, это раз. Документ довольно объемный, и касается далеко не только иностранцев - это два.

Sdílet tento příspěvek


Odkaz na příspěvek
Sdílet na ostatní stránky

Ну так хотя бы вторую часть... Или краткую аннотацию:-)

Sdílet tento příspěvek


Odkaz na příspěvek
Sdílet na ostatní stránky

QUOTE (Professor @ Nov 27 2003, 09:22) Я это так разумею (на первый взглыд):
1/ Еднателем (сполечником) быть можешь, но не можешь получать з/плату.
2/ Если иностранец должен государству, то ему будет запрещен выезд с ЧР (сейчас точно наоборот:-)))
3/ На ЖЛ фигу сможешь работать на конвейре, или фабрике.
4/ А вот это не понял: "Законодательными норамами урегулировать способ предпринимательской деятельности юридических лиц с тем, чтобы ограничить настаящую негативную практику спекулятивной регистрации юридических лиц (особенно ВОС) иностранными физическими лицами". Это каким, интересно, способом?
1. Отнюдь. ИМХО, еднателю как раз придется получать ПП в любом случае.
2. Да. Любопытно, однако, как это будет реализовано на практике.
3. Однозначно. Более того - судя по предложенному документу - в Любимом законе будет жестко установлено, какую цель пребывания с какой можно комбинировать. Например, участие в юридическом лице с частнопредпринимательской деятельностью или работой по найму можно, а учебу с частнопредпринимательской деятельностью - нельзя.
4. Бог его знает, поживем-увидим. Мысли как в голову приходят разные, но сейчас это все-спекуляции чистой воды. Думается, что чехам было бы логично использовать опыт мадьяров или тех же немцев.

Sdílet tento příspěvek


Odkaz na příspěvek
Sdílet na ostatní stránky

Публикуется по просьбам трудящихся. Дисклэймер - эта часть в тексте документа предваряет выложенную ранее.

 

Nová legislativní opatření

 

Je správné, že i v právní úpravě legislativních prostředků potírání nelegální práce se i v ČR dočkáme účelného řešení. V novém zákoně o zaměstnanosti, který je připraven k projednání v legislativních a zákonodárných orgánech, se navrhují nová a rozšířená oprávnění kontrolních orgánů - úřadů práce.

 

Zaměstnanci orgánů kontroly jsou podle návrhu zákona oprávněni při kontrolní činnosti vyžadovat od fyzických osob, které se zdržují na pracovišti kontrolované osoby a vykonávají pro ni práci, osvědčení totožnosti a že pracovní činnost pro tohoto zaměstnavatele vykonávají podle pracovněprávního vztahu nebo na základě jiné smlouvy. Musí tedy jít o pracovní poměr nebo dohodu o pracovní činnosti nebo dohodu o provedení práce či o smlouvu podle živnostenského nebo obchodního zákona.

 

U cizinců budou úřady práce oprávněny vyžadovat předložení povolení k zaměstnání, pokud zákon jeho vydání požaduje a povolení k pobytu. Fyzické osoby, které se zdržují na pracovištích zaměstnavatele, budou povinny osvědčit svou totožnost.

 

Zjistí-li kontrolní orgán, že fyzická osoba nevykonává práci na základě pracovněprávního vztahu nebo jiné smlouvy nebo cizinec vykonává práci v rozporu s vydaným povolením k zaměstnání nebo bez tohoto souhlasu, půjde o výkon práce v rozporu s právními předpisy (nelegální práci). Výjimka se bude vztahovat pouze na případy, kdy plnění pracovních úkolů bude pro fyzickou osobu jako zaměstnavatele zajišťovat její manžel nebo jeho děti a v obchodních společnostech jejich společníci nebo členové.

 

Vymezení nelegální práce v ČR

 

Návrh nového ustanovení je prvním krokem k legislativnímu řešení stále se rozšiřujícího negativního jevu na trhu práce - výkon práce cizinců bez povolení, nebo v rozporu s povolením a občanů ČR mimo pracovněprávní vztah.

 

Účel a zaměření tohoto ustanovení je nutné posuzovat komplexně a ve vzájemné souvislosti s návrhem dalších ustanovení nového zákona o zaměstnanosti, které směřují k potírání tzv. nelegální práce. Jde např. o výkon práce pro zaměstnavatele kromě výjimek jen v pracovněprávních nebo obdobných vztazích, zprostředkování zaměstnání agenturami práce, vyřazení z evidence uchazečů o zaměstnání, povolení k zaměstnání cizince apod.

 

V novém ustanovení jsou navržena oprávnění orgánů kontroly a tomu odpovídající povinnosti kontrolovaných osob. Podle návrhu zákona je zaměstnavatel povinen (kromě v zákoně uvedených výjimek) plnění běžných úkolů vyplývajících z předmětu jeho činnosti zajišťovat svými zaměstnanci, které k tomu účelu zaměstnává v pracovněprávních vztazích. Půjde-li o cizince, musí mít i povolení úřadu práce.

 

Zjistí-li úřad práce v kontrolním řízení, že fyzická osoba nevykonává práci pro zaměstnavatele v pracovněprávním vztahu nebo jiné smlouvy a cizinci v rozporu s povolením k zaměstnání nebo bez tohoto povolení, půjde o nelegální práci (práci načerno).

 

Plnění běžných úkolů

 

Toto ustanovení má úzkou souvislost s legislativními zábranami v uplatňování tzv. Švarc systému. Plní-li zaměstnanci běžné úkoly vyplývající z předmětu činnosti, musí tyto úkoly vykonávat v pracovněprávním vztahu. Výjimky z povinnosti vykonávat práci v pracovněprávním vztahu stanoví také návrh nového zákona o zaměstnanosti. Půjde např. o plnění běžných úkolů, které vyplývají z předmětu činnosti zaměstnavatele manželem, dětmi a u právnických osob prostřednictvím společníků nebo členů. Další výjimky platí např. pro zaměstnavatele, který bude plnit běžné úkoly vyplývající z předmětu jeho činnosti dočasně přidělenými zaměstnanci agenturou práce, nebo svěří-li plnění těchto úkolů jinému zaměstnavateli.

 

Skutečnost, že práci vykonává fyzická osoba - včetně cizince - v pracovněprávním vztahu, musí tato osoba, popř. zaměstnavatel, prokázat. Půjde např. o prokázání existence tohoto vztahu pracovní smlouvou, dohodou o práci konané mimo pracovní poměr nebo smlouvou sjednanou osobou samostatně výdělečně činnou podle obchodního zákoníku nebo jiného předpisu.

 

Šlo-li by však o výkon práce mimo pracovněprávní vztah a nešlo by o uvedené výjimky z této povinnosti, musí zaměstnavatel prokázat, že nejde o plnění běžných úkolů vyplývající z předmětu činnosti zaměstnavatele. Jinak by zaměstnavatel porušil zákon o zaměstnanosti tzv. Švarc systémem.

 

Sankce

 

Zjistí-li úřad práce porušení ustanovení o tzv. nelegální práci a dalších ustanovení nového zákona s tím souvisejících, vyřadí uchazeče o zaměstnání z evidence a přestane poskytovat podporu v nezaměstnanosti. Úřad práce dále může fyzické osobě, která vykonává nelegální práci a zaměstnavateli, pro kterého je nelegální práce vykonávána, uložit sankce podle nového zákona o zaměstnanosti.

 

Bude-li zajišťovat plnění běžných úkolů vyplývajících z předmětu své činnosti jinou osobou než svým zaměstnancem v pracovněprávním vztahu nebo umožní-li výkon pracovní činnosti fyzické osobě jinak, než na základě pracovněprávního vztahu nebo jiné smlouvy a bude-li u něho vykonávat práci cizinec bez povolení úřadu práce, může mu úřad práce uložit pokutu až do částky dvou milionů korun.

 

ЗЫ Особо жаждущие могут стукнуться в аську на предмет получения ссылки B)

Sdílet tento příspěvek


Odkaz na příspěvek
Sdílet na ostatní stránky

Спасибо.
В таком виде уже выглядит не так страшно:-)

...pujde o vykon prace v rozporu s pravnimi predpisy (nelegalni praci). Vyjimka se bude vztahovat pouze na pripady, kdy plneni pracovnich ukolu bude ... zajistovat ... v obchodnich spolecnostech jejich spolecnici nebo clenove

Вот так, немного коряво процитирую, чтобы задать вопрос нашим академикам права - насколько я понимаю, в нынешней практике этот момент вообще никак не обозначен, имеется в виду право сполечника выполнять працовни укол для собственной фирмы? И не отменяет ли процитированный отрывок вчерашних страхов?

 

И, более того,

Dalsi vyjimky plati napr. pro zamestnavatele, ktery ...sveri plneni techto ukolu jinemu zamestnavateli

не есть ли это дыра для договора между двумя юр.лицами, как своеобразной форме оформления трудовых отношений при условии, что тот "иной заместнаватель" выполнит "працовни укол" для первого силами своего же учредителя, т.е. себя самого:-)???

Sdílet tento příspěvek


Odkaz na příspěvek
Sdílet na ostatní stránky

QUOTE (ajdar @ Nov 28 2003, 10:39) насколько я понимаю, в нынешней практике этот момент вообще никак не обозначен, имеется в виду право сполечника выполнять працовни укол для собственной фирмы? И не отменяет ли процитированный отрывок вчерашних страхов?
1. Совершенно верно - формально никак не отрегулирован, хотя на практике именно так и трактуется.
2. Не отменяет, но дополняет. В тексте оригинала вчерашние страхи следуют за сегодняшними.

 

QUOTE (ajdar @ Nov 28 2003, 10:39)
не есть ли это дыра для договора между двумя юр.лицами, как своеобразной форме оформления трудовых отношений при условии, что тот "иной заместнаватель" выполнит "працовни укол" для первого силами своего же учредителя, т.е. себя самого:-)???
Не думаю. Описанная тобой схема вполне законна. Однако речь идет о том, что для работы в собственной фирме (не владении !) учредитель обязан будет получить ПП. А уж еднатель - в любом случае.

Sdílet tento příspěvek


Odkaz na příspěvek
Sdílet na ostatní stránky

QUOTE (Streljanyj @ Nov 28 2003, 12:38) ...для работы в собственной фирме (не владении!) учредитель обязан будет получить ПП.
Я так понял, что это как раз попадет под выимку (см.две твои цитаты в моем предыдущем сообщении).
Ну, кроме еднателя, наверное.

Sdílet tento příspěvek


Odkaz na příspěvek
Sdílet na ostatní stránky

В таком случае твоя трактовка выпадает из общего контекста документа.
Сам посуди - смысл задуманных мероприятий заключается в борьбе с нелегальной трудовой деятельностью и связанным с этим уклонением от уплаты подоходного налога, соц- и медстраха и т.п. Зачем заколачивать окно, оставляя открытой дверь?

 

Сравни изменения, которые предполагается внести в закон č. 326/1999 Sb.

 

V zákoně 326/1999 Sb., o pobytu cizinců na území České republiky a o změně některých zákonů, by bylo vhodné stanovit pobyt na území ČR pouze za jedním účelem s tím, že budou taxativně vymezeny možnosti slučování účelů pobytů u víz nad 90 dní. Dále je vhodné v legislativním procesu uvažovat o odepření cizinci vycestování z důvodů nesplnění závazků vůči státu (podobně jako v SRN) a jako důvod pro vyhoštění doplnit i výkon zaměstnání v rozporu s vydaným povolením

 

Я понимаю замысел так, что любая виза, свзанная с предпринимательской деятельностью, будет предполагать право ее владельца работать по найму. Таким образом, с точки зрения государства, возникает стройная и логичная система:
1) редуцируется или вовсе исчезает множественность типов виз, т.к. различия между большинством теперешних VC практически сгладятся. Основное внешнее различие между визами будет заключаться в надписи, разрешающей (для нынешних VC 61, 62 и 65) или запрещающей/ограничивающей возможности доходной деятельности (нынешние VC 63, 64, 31 и 32);
2) все без исключения владельцы виз с разрешительной надписью будут обязаны делать отчисления в бюджет с получаемых от ведущейся деятельности доходов;
3) отсутствие деятельности позволит классифицировать фирму как учрежденную из спекулятивных интересов, существование которой не отвечает национальным интересам ЧР, со всеми вытекающими последствиями.

Sdílet tento příspěvek


Odkaz na příspěvek
Sdílet na ostatní stránky

Доктор Стреляный, имел бы я право избирать и быть избранным, я бы тебя выдвинул (и продавил) в парламент, честное слово! Наверное хорошо, что не имею, а то ты, может, и не хочешь там заседать, а пришлось бы:-)
Твоя трактовка идеальна и единственно верна. Именно так и должен быть решен этот вопрос. Тогда бы можно было решить массу глупых проблем одним ударом.
Будем надеяться, что чешским законодарцам именно такой подход и нападает в головы.

Sdílet tento příspěvek


Odkaz na příspěvek
Sdílet na ostatní stránky

Спасибо за лестный отзыв, весьма польщен. :rolleyes:

 

Проблема в том, что готовят предложения профессионалы, а принимают политики. И фиг знает, что эти бывшие железнодорожники в конечном счете накрутят, а расхлебывать нам.

Sdílet tento příspěvek


Odkaz na příspěvek
Sdílet na ostatní stránky

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Odpovědět na toto téma...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.




  • Kdo si právě prohlíží tuto stránku

    Žádný registrovaný uživatel si neprohlíží tuto stránku