Recommended Posts

Podnikatelé pozor - vládá chystá snižování daní!
9.7.2003, zdroj: ČTK, Verlag Dashöfer

 

Vláda schválila reformní novelu zákona o dani z příjmu, která má od příštího roku snížit daň z příjmu podniků na 28 procent z dnešních 31 procent. V roce 2005 má sazba dále klesnout na 26 procent a v roce 2006 na 24 procent. ČTK to řekl Jindřich Marek z tiskového odboru vlády. Předloha bude součástí balíku 12 reformních zákonů, o nichž začne poslanecká sněmovna jednat na mimořádné schůzi 22. července.

 

Pokud novela projde parlamentem, firmy v příštích třech letech na dani z příjmu ušetří 33,5 miliardy korun. Na druhou stranu je však čeká nové omezení; z daní si budou moci odepisovat jen automobily do výše 900.000 korun.

 

U fyzických osob se sazby daně nemění, novela ale zvyšuje odčitatelnou položku na dítě z dnešních 23.520 korun na 25.560 korun za rok.

 

Významná změna čeká také živnostníky - ti by měli státu začít odvádět minimální daň, která se bude počítat ze základu stanoveného jako polovina průměrné mzdy v ekonomice. Opatření by se mělo dotknout zhruba 330.000 podnikatelů, kteří dnes neplatí žádnou daň z příjmu. Podle novely by minimální daň začali platit v roce 2005 za rok 2004.

 

Při zohlednění vyšší odčitatelné položky na dítě ministerstvo financí minimální daň spočítalo na 8430 korun ročně pro bezdětného živnostníka a na 750 korun ročně pro podnikatele se dvěma dětmi. MF při výpočtu vyšlo z loňské průměrné mzdy 15.707 korun.

 

Ekonomové vesměs považují navrhovaný pokles daně z příjmu podniků na 24 procent v roce 2006 za nedostatečný. "Cílem by měl být pokles sazby na úroveň sazeb v Maďarsku či na úroveň plánovanou na Slovensku a v Polsku," uvedl hlavní ekonom Patria Online David Marek. V Maďarsku je daň z příjmu podniků 18 procent, Slovensko a Polsko ji plánují snížit na 19 procent.

 

Také podnikatelé požadují rychlejší pokles daně z příjmu. Jinak podle nich hrozí, že řada firem uteče za nižším zdaněním na Slovensko.

 

Někteří ekonomové mají výhrady také k minimální dani. "Zavedení minimální daně je v podstatě přiznáním státu, že si neumí prostřednictvím finančních úřadů uhlídat daňovou kázeň živnostníků," řekl analytik České spořitelny Mojmír Hampl.

 

Schválená novela je zároveň harmonizační novelou a některá opatření tak budou účinná až od data vstupu do Evropské unie. To se týká zejména zdanění dividend. Po vstupu do EU se nebudou zdaňovat dividendy vyplácené tuzemskou společností mateřské společnosti v jiné členské zemi EU, danit se budou až dividendy vyplácené mateřskými společnostmi akcionářům. V tuzemsku, kde je daň z dividend 15 procent, je to nyní naopak.

 

Navrhovaná právní úprava dále s evropskými předpisy slaďuje systém zdanění při fúzích, rozděleních, převodech majetku a výměnách podílů. Podle MF jde především o to, aby daně podniky neodrazovaly od ekonomicky odůvodněných fúzí nebo rozdělení

Sdílet tento příspěvek


Odkaz na příspěvek
Sdílet na ostatní stránky

Лучше бы они DPH снижали, а не поднимали.
А с прийму- слёзы..

Sdílet tento příspěvek


Odkaz na příspěvek
Sdílet na ostatní stránky

Теперь всем предпринимателям надо срочно записываться в учредители s.r.o.
Представляю, какие очереди будут в судах в конце года!

Sdílet tento příspěvek


Odkaz na příspěvek
Sdílet na ostatní stránky

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Odpovědět na toto téma...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.




  • Kdo si právě prohlíží tuto stránku

    Žádný registrovaný uživatel si neprohlíží tuto stránku