Просто Марина

Цена аренды жилья в Чехии достигла минимума

Recommended Posts

Bydlení je stále dostupnější. Nízké sazby úroků hypoték zlevňují koupi bytů. A nedávná deregulace naproti očekáváním zlevnila nájmy. Podle odborníků jsou nyní tržní pronájmy vzhledem k rostoucím mzdám dostupnější než kdy jindy.

 

„Tržní nájemné je nyní dostupnější než kdy dříve,“ komentuje současný stav Martin Lux, socioekonom Akademie věd, zabývající se bydlením. Ačkoli ceny nájmů ne všude klesaly tak výrazně jako ve zmíněných středních Čechách (někde i mírně stouply), ve všech krajích včetně Prahy v uplynulých pěti letech platilo, že mzdy rostly výrazně rychleji než nájmy.

 

Ale konkrétní ceny v jednotlivých městech mají někdy obrovský rozptyl: například v Karlových Varech seženete byt 3+kk za osm tisíc korun měsíčně – ale také za 53 tisíc. Regionální redaktoři MF DNES je zjišťovali na základě dostupné nabídky a konzultací s místními realitními makléři a odborníky.

 

I když se mnoho lidí bálo opaku, pomohla zlevňování nájmů i deregulace. Podle Luxe bylo mezi lety 2009 a 2010 ve větších městech včetně Prahy nájemné dokonce výhodnější než koupě stejného bytu. „Nyní to neplatí, protože se snížily ceny bytů i úrokové sazby hypoték. Nájemné se přizpůsobuje změnám pomaleji,“ doplňuje Lux.

 

Читать полностью.

Sdílet tento příspěvek


Odkaz na příspěvek
Sdílet na ostatní stránky

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Odpovědět na toto téma...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.




  • Kdo si právě prohlíží tuto stránku

    Žádný registrovaný uživatel si neprohlíží tuto stránku