sUs

Как не платить штрафы?

Recommended Posts

Vraťte mi řidičák

Od loňského července přišli o řidičský průkaz tisíce řidičů.

 

Není divu. Notoričtí hříšníci hřešili tak dlouho, až nasbírali 12 bodů, ale za řadu přestupků můžeme dostat zákaz řízení za jediný prohřešek nebo třeba stačilo aby nás dvakrát viděli jak telefonujeme za volantem. :huh: Zkrátka řidičský průkaz je od novely zákona prostě v ohrožení. Asi každý se pak těší na chvíli, kdy bude opět moci řídit. Kdy se tak stane a co pro to musíme udělat?

Každý chce samozřejmě za volant zpátky co nejrychleji.

 

"V každém případě, vždy, když je uložen zákaz činnosti, tak lze požádat o jeho prominutí. Záleží na tom, jestli to byl zákaz činnosti uložený za přestupek nebo za trestný čin. Pokud je to zákaz činnosti uložený za přestupek, tak se žádá u správního orgánu, který ve věci rozhodoval na prvním stupni - zpravidla obecní úřad obce s rozšířenou působností - a lze požádat po uplynutí poloviny doby, po kterou nám byla činnost zakázána. Podmínkou prominutí je, že pachatel přestupku svým způsobem života prokáže, že další výkon sankce není nutný," vysvětluje JUDR. Jan Kněžínek.

 

Byl-li zákaz řízení vysloven soudem, obracíme se tedy na soud. Ten ale promíjí s podmínkou.

A pozor! Prominutí části trestu se netýká situace, kdy nasbíráme plný počet 12 bodů.

Tam se totiž nejedná o zákaz řízení, ale o ztrátu odborné způsobilosti.

Když tedy máme v ruce dokument, že nám trest vypršel, musíme na příslušný úřad.

 

"Jakmile se toto rozhodnutí stane pravomocným a vykonatelným, tak je možné podat žádost o vrácení řidičského oprávnění. Žádost se vždy podává na příslušném obecním úřadu obce rozšířenou působností podle trvalého pobytu. Pokud jsou splněny podmínky, tak žádosti bude vyhověno."

 

Není-li nám prominuta část trestu, musíme si ho odpykat celý.

 

"Za předpokladu, že zákaz činnosti je vykonán, tak žádost o vrácení řidičského oprávnění se podává tak, že se osobně dostavíte na příslušný úřad a doložíte, že zákaz činnosti je už vykonán. To znamená, že předložíte kopii příslušného rozhodnutí, kterým byl uložen a případně i rozhodnutí, kterým byl prominut zbytek zákazu. Potom se samozřejmě předloží doklady potřebné k vydání nového řidičského průkazu, jestliže bude docházet k jeho vydání, a pak už jen čeká ve správním řízení na vydání řidičského průkazu."

 

V případě, že náš trest trval příliš dlouho, musíme doložit také doklady o zdravotní a odborné způsobilosti.

 

"Kdo měl uložen zákaz činnosti, tak musí jít na přezkoušení za předpokladu, že od uložení zákazu činnosti ke dni podání žádosti o vrácení řidičského oprávnění uplynula doba delší než jeden rok. Vychází se z toho, že dotyčný nějakou dobu nejezdil a mohlo dojít ke ztrátě jeho odborné způsobilosti. Je to, dalo by se říct, prvek bezpečnosti, aby bylo docíleno bezpečnosti provozu na pozemních komunikacích."

 

Znamená to, že musíme na přezkoušení.

 

"Přezkoušení se provádí klasickou zkouškou, tedy teorie i praxe. V tomto případě se dotyčný ke zkoušce hlásí prostřednictvím autoškoly, kde nemusí absolvovat žádnou výuku a výcvik, ale prostřednictvím autoškoly získá výcvikový vůz, ve kterém zkouška proběhne."

 

Autor: Petr Jansa, motozurnal.centrum

Sdílet tento příspěvek


Odkaz na příspěvek
Sdílet na ostatní stránky

Kdy je z přestupku trestný čin? :huh:

 

Nikomu se sice nemusí vůbec nic stát a my prostě jenom jezdíme, a to i přesto, že nám byl vysloven zákaz řízení. Tak tomu se říká maření úředního rozhodnutí.

 

"V paragrafu 171 trestního zákona se dozvíme, že ten, kdo vykonává určitou činnost, například řízení motorového vozidla, ačkoliv mu byla zakázána - dostal třeba soudem vyslovený zákaz řízení nebo zákaz ve správním řízení - tak se dopouští trestného činu, za který mu hrozí trest odnětí svobody až do 6 měsíců nebo peněžitý trest," vysvětluje JUDr. Zdeněk Svátek.

 

Opět se nikomu nic stát nemusí, řidičský průkaz dokonce máme, ale zase nad námi visí hrozba vězení. Stačí dát si o nějakou tu skleničku alkoholu navíc.

 

"To je ohrožení pod vlivem návykové látky. Když je řidič podnapilý, má zpravidla větší množství alkoholu v krvi než jedno promile, tak mu potom hrozí trest odnětí svobody až na 1 rok, peněžitý trest nebo zákaz činnosti - nesmí nějakou dobu řídit."

 

Ano, i v těchto případech může jít o život, ale u dopravní nehody už o ně jde opravdu velmi často.

 

"Jestliže někdo neposkytl zdravotní pomoc, ačkoliv byla osoba v nebezpečí života, tak může být potrestán odnětím svobody až na 1 rok. Pokud to bylo odborník (lékař nebo zdravotnický pracovník), který je povinen pomoc poskytnout, tak potom se sazba zvyšuje až na 2 roky anebo je možné uložit zákaz činnosti."

 

A pak jsou to samozřejmě případy, kdy někoho zraníme nebo zabijeme. Na to pak pamatují paragrafy 223 a 224 trestního zákona. Pokud jde o zranění, z judikatury se za trestný čin považuje zranění, které je léčeno déle než 7 dní.

 

"V případě, že by někdo způsobil druhé osobě těžké ublížení na zdraví, tak sankce je podstatně závažnější - trest odnětí svobody od 3 do 10 let."

 

A je potřeba také počítat s tím, že v kterémkoli případě lze porušení zákona klasifikovat jako obecné ohrožení, a to potom také hrozí trest odnětí svobody až na 10 let.

 

"To je skutková podstata, kde zákon požaduje, že byl někdo ohrožen ve větší míře, například nehoda autobusu nebo nehoda na železničním přejezdu. Tam vždy hrozí ohrožení na zdraví nebo na životě většímu počtu lidí."

 

Autor: Petr Jansa, motozurnal.centrum

Sdílet tento příspěvek


Odkaz na příspěvek
Sdílet na ostatní stránky

Немножечко не в тему, или «Как платить штрафы» :^(

 

Водителю, который стал причиной смерти двух людей, присудили 34 гривны штрафа

21.06.2007 17:00

Напомним, тридцатого мая на бульваре Леси Украинки в Киеве Сергей Калиновський, который является неродным сыном одного из владельцев "РОСУКРЕНЕРГО" Дмитрия Фирташа, на большой скорости врезался в другой автомобиль. Водитель протараненных Жигулей - прапорщик милиции - погиб. Умерла и пассажирка БМВ Сергея Калиновського, которая сидела рядом с водителем. С многочисленными травмами ее доставили в реанимацию, но спасти жизнь девушки было невозможно. Виновника трагедии одиннадцатого июня задержали в аэропорту при попытке вылететь чартерным рейсом в Израиль. Расследование дела продолжается. Сергей Калиновський, согласно решению суда был взят под стражу, но 11 июня Шевченковский суд отпустил его под подписку о невыезде.

Sdílet tento příspěvek


Odkaz na příspěvek
Sdílet na ostatní stránky

Прощу прошения за введение в заблуждение, во всём виноваты журналисты :^)

Судья Шевченковского суда заявляет, что на 34 грн. оштрафовали другого Калиновского

Sdílet tento příspěvek


Odkaz na příspěvek
Sdílet na ostatní stránky

немного не в тему:

районный суд сначала отпустил Сергея Калиновского на подписку о невыезде, но 11 июня тот попытался сбежать из Украины в Израиль на самолете, застрахованном, якобы, для перевозки "больного ребенка".

что, теперь уже самолеты страхуют для полетов в израиль?

Sdílet tento příspěvek


Odkaz na příspěvek
Sdílet na ostatní stránky

Они явно хотели, но не смогли сказать "затрах зафрахтованном" :^)

В первой заметке говорят о "чартерном рейсе".

Sdílet tento příspěvek


Odkaz na příspěvek
Sdílet na ostatní stránky

policajt_3.jpg

 

Co dělat, když vám úřad chce sebrat body :huh:

 

Policisté a úředníci nedodržují jednotný postup: jiným metrem se měří v blokovém řízení, tedy přímo na místě, když řidiče přistihnou při porušování předpisů, a jiným ve správním. Rada je jasná: pokud to jde, snažte se nedostat se do správního řízení. Někdy se ale běhání po úřadech může vyplatit.

 

Správní řízení už na vlastní kůži vyzkoušely tisíce řidičů. Jak se v tu chvíli chovat a kdy se vyplatí vzít právníka?

Na úřad, když si věříte

Hodně záleží na povaze přestupku a výši trestu. „Odmítnout rozhodnutí policisty a nechat věc vyřešit úředníky má smysl tehdy, když si jste jisti, že jste se ničeho nedopustili, a věříte, že to můžete i dokázat. V opačném případě zaplatíte pokutu, dostanete trestné body, a navíc budete muset uhradit správní poplatek ve výši tisíc korun,“ vysvětluje právník Tomáš Beran, který se zabývá dopravou.

 

Jestliže k správnímu řízení skutečně dojde, pak by se mělo konat na úřadě, v jehož katastru byl přestupek spáchán.

 

Motorista může požádat o přeložení jednání na úřad, kde žije nebo pracuje. Úřad mu může, ale i nemusí vyhovět,říká Jaroslav Adášek z odboru dopravy berounského městského úřadu.

 

A kdy ke správnímu řízení skutečně dojde?
Podle Františka Fröhlicha z městského úřadu v Rakovníku to trvá obvykle dva měsíce od přestupku.

 

Chtějte znát důkazy protistrany

Důležité je vědět, že pokud vás úřad vyzve k podání vysvětlení, musíte se s občanským průkazem nebo cestovním pasem a zaslaným předvoláním dostavit. Když bez omluvy nepřijdete, úředníci vám mohou dát pokutu až do padesáti tisíc korun. :huh:

 

A navíc mohou rozhodnout i bez vás. :blink:

Úředníci o výsledcích správního řízení účastníky vždy písemně informují.

 

Tomáš Beran doporučuje účast na jednání.

V případech, kdy hrozí ztráta řidičského průkazu a velká pokuta, se může vyplatit i přítomnost právníka.

Pak už záleží na "eprůstřelnosti“ vašich důkazů, že jste se přestupku nedopustili.

 

"Pvním krokem by mělo být nahlédnutí do spisu.

Zjistíte tak, jaké důkazy má policie. Podle toho pak lze zvolit taktiku obhajoby,“ radí Beran.

Při správním řízení může motoristovi pomoci i fakt, že až dosud jezdil bez zisku trestných bodů.

 

Proti rozhodnutí obecního úřadu se lze odvolat ke krajskému úřadu, a to do 15 dnů od chvíle, kdy vám pošta rozhodnutí doručí.

Odvolání může podat i právník.

 

V případě, že na krajském úřadě neuspějete, nezbývá nic jiného, než se obrátit na soud.

 

MF DNES

Sdílet tento příspěvek


Odkaz na příspěvek
Sdílet na ostatní stránky

Наблюдал на днях занятную процедуру, не знаю, правда, помогает ли она не платить штрафы.

 

На участке контролируемой скорости меня резво обогнала машинка и помчалась вдаль под камеры на выезде.

 

Я уж было начал в душе жалеть водителя за будущий штраф, когда увидел презанятный манёвр: машина как бы невзначай начала перестраиваться из полосы в полосу, да так, что как раз на линии контроля оказалась в аккурат промежду полос (и, очевидно, практически промежду поля зрения телекамер).

 

Думаю, вьезжал он на этот участок таким же макаром.

 

В принципе можно предположить, что эта система умеет считывать номера только там, где им примерно положено быть при езде по полосам движения, но, возможно, не способна сделать этого по краям кадра…

Sdílet tento příspěvek


Odkaz na příspěvek
Sdílet na ostatní stránky

Еще можно предположить, что номер считается сразу двумя камерами. И потом придется тратить время на объяснения того, что за одно нарушение вам автоматически начислили в два раза больше штрафных бодов и выписали два раза штраф. :)

Sdílet tento příspěvek


Odkaz na příspěvek
Sdílet na ostatní stránky

CEN1a9399_doprava_.JPG

 

Blikli jste dálkovými kvůli silniční kontrole? Policie se vám pomstí.

 

Blikli jste někdy na protijedoucího motoristu dálkovými světly, aby si dal pozor na policejní hlídku, kterou jste právě minuli?

 

Policie toto chování začíná tvrdě pokutovat. Když bude muž v uniformě "hodný", bude to stát pár set korun. Ale třeba taky dva tisíce.

http://zpravy.idnes.cz/blikli-jste-dalkovy...221100_krimi_dp

Sdílet tento příspěvek


Odkaz na příspěvek
Sdílet na ostatní stránky

Меня как-то за это пытались пару раз штрафовать. Менты были посланы строго в задницу... Доказать "неправомерное использование дальнего света" невозможно. Если сам не признаешься, конечно же...

Sdílet tento příspěvek


Odkaz na příspěvek
Sdílet na ostatní stránky

То-есть за классическое мигание при пропускании авто тоже штрафуют?

Я как-то копов пропускал в переулке и мигнул им :)

Sdílet tento příspěvek


Odkaz na příspěvek
Sdílet na ostatní stránky

12463572108.jpg

 

Книга содержит реальные дорожные ситуации и сценарии успешного общения с инспектором,выдержки из законов, ПДД, шаблоны заявлений, и рекомендации по заполнению протоколовГАИ. Данное издание - эффективное средство борьбы за свои права, свод знаний дляаргументированных возражений сотруднику ГАИ.

 

Автор: ВладимирКараваев

Издательство: Издательский дом украинский медиа холдинг

Год:2009

Формат: Pdf

Страниц: 373

Размер: 81 Мб

 

http://rapidshare.com/files/250259712/100_argumentov.rar

 

http://rapidlinks.ru/link/?lnk=98055

Sdílet tento příspěvek


Odkaz na příspěvek
Sdílet na ostatní stránky

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Odpovědět na toto téma...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.




  • Kdo si právě prohlíží tuto stránku

    Žádný registrovaný uživatel si neprohlíží tuto stránku